CSM București a avut în 2018 un buget de 73.752.048,48 de lei, din care 69.946.934,46 lei au venit sub formă de subvenții de la bugetul Capitalei, conform datelor făcute publice de Ministerul Finanțelor. Banii publici au reprezentat 94,84% din bugetul total pe anul trecut, restul de 5,16% (3,8 milioane de lei) provenind din surse proprii, donații și sponsorizări.
Suma virată de municipalitate în conturile clubului sportiv este cu 7,5 milioane de lei mai mare decât cea de anul trecut (în 2017, alocația bugetară la CSM a fost de 62,5 milioane de lei) și cu 16 milioane de lei peste cea din 2016 (ultimul an în care bugetul orașului București n-a fost făcut de actuala administrație).
Priorități 2018: 70 de milioane la clubul sportiv, 57 de milioane la străzi
Sub comanda primarului Gabriela Firea, Consiliul Municipal București a direcționat către CSM, în 2018, mai mulți bani decât către străzile din oraș (care au primit 57 de milioane de lei), reducerea și controlul poluării (12,75 milioane) și salubritate (48,35 milioane de lei).
Acest mod de a prioritiza necesitățile Capitalei este o noutate doar în ceea ce privește administrarea străzilor. Banii alocați către reducerea și controlul poluării și către salubritate de Primăria Municipală au fost, în mod constant, substanțial mai puțini decât cei alocați clubului sportiv. Premiera vine dinspre bugetul alocat străzilor. Dacă în 2016 și 2017 s-au dat de către municipalitate sume foarte mari pentru străzile care îi revin în administrare (unele drumuri cad în sarcina primăriilor de sector), în schimb în 2018 această sumă a scăzut brusc, de câteva ori, ajungând sub nivelul subvențiilor direcționate către Clubul Sportiv Municipal, care au continuat să crească puternic.
Surse: bugetul CSM pentru echipa de senioare la handbal – 4,5 milioane de euro
Sintagma „bani alocați pentru sport” este improprie în cazul CSM București, pentru că o parte foarte mare din aceste zeci de milioane de lei este destinată altor secțiuni decât cea cu impact direct pentru beneficiul locuitorilor – formarea și creșterea copiilor și juniorilor din comunitatea locală. Sursele ProSport spun că bugetul anual al echipei feminine de senioare la handbal s-ar cifra la aproximativ 4,5 milioane de euro. Echipa masculină de handbal a CSM București ar consuma, de asemenea, aproximativ 2,5 milioane de euro.
În total, doar cele două echipe de handbal consumă circa 7 milioane de euro pe an – cam 40% din totalul de 15,8 milioane. „Bugetul echipei feminine a CSM București este între primele 4 din Europa, dacă nu cumva chiar din lume. Aș spune că este cam egal cu al celor de la Györ”, a evaluat, pentru ProSport, un specialist din handbalul românesc. „Este o sumă foarte mare pentru România și cât se poate de competitivă cu ceea ce găsim acum în handbalul din Germania și din Franța. Diferența e că acolo banii sunt privați.”
Dincolo de informațiile neconfirmate oficial privind banii consumați de echipele de seniori ale CSM București, cert este că, în 2018, din bugetul total de 73.752.048,48 de lei, nu mai puțin de 66.723.307,65 lei (peste 90%) s-au cheltuit pe „materiale și prestări servicii cu caracter funcțional”.
Explicația acestei sume gigantice alocate unei singure rubrici este aceea că jucătorii profesioniști de la echipele de seniori ale CSM sunt plătiți pe contracte de prestări servicii, având PFI (Persoană Fizică Independentă). Titularele echipei de handbal feminin câștigă și peste 10.000 de euro pe lună.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER