EXCLUSIV | Clubul Sportiv Dinamo are un nou președinte. Este campioană olimpică și mondială și a lucrat în ultimii ani la frontieră
Prin ordin al Ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, campioana olimpică la canotaj Liliana Gafencu-Neagu a fost împuternicită la conducerea Clubului Sportiv Dinamo. Decizia de numire a fost semnată miercuri, pe 13 septembrie, dar abia a doua zi a fost adusă la cunoștința oamenilor din club.
Liliana Gafencu are 42 de ani și este triplă campioană olimpică la canotaj în proba de 8+1 (1996, 2000 și 2004). În palmares, mai are două medalii de aur la Campionatele Mondiale de seniori și una de bronz.
Povestea unei campioane
În istoria României există 13 sportivi care au în palmares cel puțin trei medalii olimpice de aur. Între aceste vedete incontestabile se află și Liliana Gafencu-Neagu, o femeie puternică, născută sub zodia succesului. Plămădită din talentul și valoarea pământului roditor al Moldovei, leagănul atâtor genii ale neamului românesc, Lili Gafencu și-a împlinit perfect toate cele trei cariere pe care le-a încercat până acum: sportivă, profesională și familială.
Primul aur olimpic – în 1996, la 21 de ani
Sportul l-a început pe plaiurile natale, la Suceava, prima experiență fiind la volei. „Am jucat doi ani, 88-89. În 1990 eram deja la București, selectată la canotaj. Doi antrenori au venit la Suceava pentru a căuta fete puternice, iar profesorul de sport de la Liceul Petru Rareș, unde învățam, m-a recomandat. Am dat niște teste pe care le-am luat fără probleme și așa am ajuns la canotaj”, povestește Liliana Gafencu.
Anul următor, 1991, avea să vină prima medalie de aur – la Campionatele Balcanice din Turcia, iar de atunci succesele s-au înnodat precum kilometrii parcurși pe apă.
În 1996 a venit prima medalie olimpică de aur, la Atlanta, în proba regină (8+1). Aurul s-a legat și anii următori, 1997 și 1998, la Campionatele Mondiale de seniori, iar în 1999 a ieșit la suprafață personalitatea sa puternică. În acel an a fost la un pas să renunțe la sportul de performanță, după unele neînțelegeri cu antrenorul principal de la lot. Campionii mari au caractere puternice, iar Liliana Gafencu nu a făcut excepție de la regulă. Problemele au trecut și a venit al doilea aur olimpic, la Sydney – 2000, tot la 8+1.
Întâlnirea cu generalul Aurel Neagu
După al doilea titlu olimpic, la 26 de ani, Lili Gafencu a decis să facă o scurtă pauză de sport și a trecut în profesional. „Eram deja ofițer de poliție și dacă stau bine să mă gândesc mi-am ales drumul fără să șovăi. De câte ori plecam din țară mă fascinau polițiștii pe care îi întâlneam în vamă. Mi-a plăcut uniforma lor, faptul că erau permanent în contact cu oamenii. Cert este că am spus că vreau la Poliția de Frontieră. Nu cunoșteam pe nimeni la Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, dar șeful de la resurse umane de la Dinamo, Șindrilaru, m-a sfătuit să merg în audiență la generalul Aurel Neagu, comandantul poliției de frontieră. Am sunat, am spus cine sunt și am avut succes. Domnul general Neagu m-a primit și după ce m-a ascultat mi-a spus cu vocea lui fermă «De azi ești a noastră! Ușa ți-e deschisă, te vom ajuta, dar trebuie să înveți meserie, să-ți faci treaba cu conștiinciozitate. Intri într-un colectiv de profesioniști». Am fost repartizată la Aeroportul Băneasa, pentru a căpăta experiență, și chiar am intrat într-un colectiv de excepție, format din profesioniști”, povestește canotoarea de aur.
După doi ani de profesional i s-a făcut dor de sport. Se apropia ediția olimpică de la Atena – 2004, iar președintele Federației Române de Canotaj, Ion Dospinescu, o dorea înapoi în barca de aur. A acceptat să revină în cantonament, la munca de galere a canotajului, și a mai pus o medalie de aur în palmares, tot la 8+1. Cariera ei sportivă era pe deplin împlinită, așa că întreaga ei vitalitate s-a îndreptat către profesie și familie.
A lucrat la Serviciul control al IGPF
Liliana Gafencu s-a întors la Poliția de Frontieră și, în paralel cu diversificarea studiilor, a urcat treaptă cu treaptă. A lucrat nemijlocit pe frontieră, indiferent că a fost vorba de cea auto, cea navală, aeroport sau zona verde. A lucrat cot la cot cu colegii ei, fără să-și pună pavăză din medaliile olimpice de aur cucerite la canotaj. Din 2010, comisar-șef Liliana Gafencu-Neagu a lucrat la Serviciul Control din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, printre principalele sale activități și responsabilități aflându-se inclusiv efectuarea controalelor de fond și tematice, cercetarea penală / disciplinară / administrativă a personalului Poliției de Frontieră și soluționarea sesizărilor și reclamațiilor împotriva personalului din competență. Studiile de drept și verticalitatea i-au dat anvergura necesară pentru astfel de îndatoriri.
Între 2008 și 2011, Liliana Gafencu și-a luat trei ani de pauză în cariera profesională, pentru a-și împlini menirea de mamă. Familia Gafencu-Neagu și-a făurit propriile „medalii de aur”: Ianis s-a născut în 2008, iar Maria în 2009 – pe 24 iulie. O dată care îi era oricum lipită de sufletul marii campioane, ca Ziua Poliției de Frontieră!
Începând cu 13 septembrie, Liliana Gafencu-Neagu este noul președinte al Clubului Sportiv Dinamo, cea mai galonată grupare sportivă a României.