EXCLUSIV | Constantin Popovici, românul care sare „de pe bloc”: „Dacă nu ai abdomenul tare, nu îți vin picioarele. Impactul cu apa e puternic, undeva la 85-90 km/h. Dacă ești tare de inimă, te duci pe vas. Dacă nu, nu te duci”
Constantin Popovici (30 ani) este cel mai bun săritor în apă al României. Ajuns în exclusivista serie Red Bull Cliff Diving, plătit pentru a face spectacol cu sărituri de la 27 de metri în centrul unui oraș precum Copenhaga, sau pe vase de croazieră de lux, bucureșteanul care participa la Jocurile Olimpice de la Beijing (2008) este gata să reia sportul de performanță, cu gândul la o nouă încercare olimpică, în paralel cu nou-descoperita sa pasiune, a high diving-ului.
„Poate prind și o finală (n.r. – La Tokyo 2020). Poate prind și primii șase. Poate voi încerca niște sărituri noi, cu grad de dificultate mai ridicat. Sunt foarte ambițios. S-a văzut și la Copenhaga asta. În ultimele două săptămâni am decis să schimb niște sărituri – am făcut două sărituri noi-nouțe într-o săptămână”, a punctat Constantin Popovici la ProSport LIVE.
Cum arată universul lui Constantin Popovici, la îmbinarea dintre risc, spectacol, artă, sport și spiritul liber al caraibelor? Iată 7 mărturisiri ale lui Constantin Popovici, invitat, miercuri dimineață, la ProSport LIVE:
1. Ce-ți trece prin minte când ești pe marginea platformei, la 27 m deasupra apei?
Și când sunt pe platformă, și când urc treptele spre platformă, vizualizez. Vizualizez săritura de câteva ori, în minte. Cred că foarte multe sporturi folosesc această tehnică. Te ajută foarte mult să execuți mai bine. Pentru că vezi săritura, recapitulezi.
2. Schimbi în ultimul moment?
La 10 m, la 3 m mi s-a întâmplat să schimb săritura. Dar la high diving, mi se pare imposibil. Dacă te-ai așezat pentru săritura respectivă și îți dai seama că nu vei reuși să o faci, te chinui până la final să o faci, pentru că e critic. Ai aterizat greșit, te poate costa viața.
3. Cât contează abdomenul și pătrățelele de pe abdomen?
Folosești foarte mulți mușchi din corp, de la desprindere, aer, șurub, deschidere, echer, grupat, intrare în apă, stând pe mâini. Când împingi, folosești de la mușchii gâtului la cei ai picioarelor. Toate grupele de mușchi. Un abdomen tonifiat contează foarte mult, la desprinderea de pe platformă și când trebuie să îți vină picioarele peste cap. Împingi în picioare, dar faci și din abdomen. Dacă nu ai abdomenul tare, nu îți vin picioarele. Iar la impactul cu apa, totul se încordează și dacă e un pic de burtă se resimte foarte tare.
4. Momentul zero: intrarea în apă
Impactul cu apa este destul de puternic, undeva la 85-90 km/h. Dacă aterizezi pe verticală, e totul ok. Mai mult de 3-4 sărituri pe zi la high diving nu poți face, pentru că te solicită foarte mult la genunchi, ligamente, spate. Am intrat în apă de câteva ori fără să fiu perfect pe verticală, am simțit un impact foarte puternic asupra zonei feței și a pieptului – dar nu cât să leșin. Dacă eram mai înclinat – leșinam – și pentru asta avem scafandri lângă, ca să te scoată imediat.
5. Cât te duci sub apă?
Când sari în lac, te duci în jos 4-5 m. În Italia, la antrenamentele mele, aveam apă de 3,80 m. În Franța, o dată, am intrat perfect pe verticală, piscina era de 2,80 și mi-am rupt piciorul. În mare nu te duci atât de mult, pentru că apa e sărată. La concursuri trebuie să ai minim 4-5 m, poate chiar mai mult.
6. Ce curiozități are lumea care te vede sărind pe un vas de croazieră?
Pe vas, lumea tot întreba – cum de sari de la 20 m, de la 17 m, și aterizezi în apă?, vasul fiind în mișcare. De ce nu cazi în spate? Încercam să explic că tu ești în mișcare odată cu obiectul, cu vasul. Era una dintre întrebările dese.
7. Furtună pe mare
Am prins un uragan pe mare. Ne anunțase că pe la 2 noaptea o să trecem pe lângă ochiul uraganului, care este cel mai puternic. La 2 noaptea am atins uraganul. Se mișca tot vasul, ca la cutremur. La capătul vasului luai valurile alea mari și… (n.r. – arată amplu cu mâna sus-jos). Știi că poți avea și astfel de evenimente. Dacă ești tare de inimă, te duci pe vas. Dacă nu, nu te duci pe vas.
5.000 – 20.000 euro primește un sportiv la Circ du Soleil