Pe 29 august, sportul românesc primea o lovitură direct în moalele capului, după ce TVR anunța că Gabriel Sîncrăian, medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Rio, ar fi fost depistat pozitiv la Rio de Janeiro. Halterofilul român a concurat la categoria 85 kg și a urcat pe treapta a treia a podiumului cu nou record personal, de plus 20 de kilograme.
Federația Română de Haltere (FRH), Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) și Agenția Națională Anti-Doping (ANAD) nu au primit însă vreun document oficial din partea Comitetului Internațional Olimpic în toată această perioadă iar ceremonia de predare a autoturismelor Renault, oferite de partenerul COSR, a tot fost amânată până în momentul în care ceața avea să se risipească.
ProSport a aflat în această seară că pe adresa Federației Române de Haltere a sosit prima notificare oficială în privința lui Gabriel Sâncrăian, iar informația a fost confirmată de președintele forului de profil, actualul președinte interimar al COSR, Nicu Vlad: „Sâncrăian a fost suspendat temporar de la 1 octombrie. Nu am alte date până acum, deocamdată nu i-a fost retrasă medalia de la Rio”, s-a limitat să spună campionul olimpic din Los Angeles.
Dacă sportivului de la CSM Bistrița îi va fi retrasă medalia, România va rămâne doar cu patru medalii la JO de la Rio: aur prin echipa feminină de spadă, argint cucerit la tenis de tandemul Mergea – Tecău și bronz prin echipajul feminin de 8 plus și prin luptătorul Albert Saritov.
Pe 29 august, în momentul în care TVR difuza știrea potrivit căreia halterofilul ar fi fost depistat pozitiv, un oficial al forului de haltere declara pentru Mediafax. „Sincer, nu avem ce să dăm oficial acum, pentru că nu am primit nimic. Știu că s-a cerut proba B, tocmai de asta Federația nu are nimic concret. Se fac niște analize, niște contraexpertize acolo, nu avem multe detalii. Recoltările au fost efectuate în cadrul competiției de la Rio, dar nu știm exact data. Nu am primit nicio notificare oficială din partea Federației Internaționale de Haltere.
Trebuie să facem și noi firul evenimentelor. Este adevărat că nu suntem la curent cu procedura exactă antidoping din cadrul Jocurilor Olimpice. Din păcate, este o situație total neplăcută, să nu știm nimic. Dacă este în cadrul unui concurs care ține de Federația Internațională, ei ne transmit informații, potrivit regulamentului. Dar fiind vorba despre Jocurile Olimpice, în care Agenția Mondială Antidoping a avut birou acolo, nu știm ce va urma”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER