EXCLUSIV | Marea îi sperie, culoarul olimpic ba. Robert Glință a experimentat și înotul în ape libere: „Nu mi s-a întâmplat să am o problemă, sau să mi se declanșeze o frică, dar…” Răspunsul la întrebarea: de ce se tem înotătorii de top de mare?
Robert Glință, 21 ani, a vorbit la ProSport LIVE despre una dintre cele mai mari curiozități din lumea sportului de performanță. Vă închipuiți un pilot de Formula 1 care să nu se suie la volanul unei mașini? Dar un parașutist căruia să i se facă rău când se uită pe geam de la etajul 10? Totuși, înotătorii de top se feresc să înoate în ape deschise. De la Camelia Potec la Răzvan Florea, reticența pare una absolută.
Ajuna prima dată la bazin cu scopul explicit de a învăța să înoate pentru a putea intra mai apoi în apa mării, după cum povestea în urmă cu un an într-un interviu ProSport, Robert Glință a elucidat misterul, în platoul ProSport LIVE.
„Eu am participat o dată la o competiție de înot în ape libere. Just for fun. Nu a fost pentru mine. A fost mult prea obositor concursul. Chiar dacă mi-a adus o satisfacție că am reușit să termin proba respectivă și am fost înconjurat de prieteni, a fost o atmosferă amuzantă și nu a fost un concurs extrem de important, știu foarte bine că mă descurc mult mai bine în bazin închis și acolo îmi voi îndrepta toată atenția„, a povestit Robert Glință.
Elevul lui Silviu Anastase a atcat problema frontal.
„Mie nu mi s-a întâmplat să am o problemă sau să mi se declanșeze o frică când nu văd, practic, fundul suprafeței în care înot. Dacă mergi în larg și înoți, iar apa mai e și tulbure, este imposibil să vezi fundul. Probabil, înotătorii care au de a face întotdeauna cu un bazin și au privirea spre fundul bazinului și constant văd acea linie care este trasată de-a lungul bazinului ca să ții o traiectorie dreaptă, fiind obișnuiți cu acest lucru, când ajung în mare, nu mai au acest confort, că știu întotdeauna unde se află, sau la ce distanță față de fundul bazinului. Aia, probabil, declanșează foarte multe frici. Odată ce nu știi cât de departe ești de fund, nu știi nici ce poate apărea de acolo – o meduză, un pește, habar n-am… ce frici pot avea unii oameni!”, a încheiat Glință.
Robert Glință se va pregăti pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo în România, după ce în 2017 alesese să meargă în Statele Unite pentru a se pregăti.