EXCLUSIV | Noi detalii în cazul Mirelei Lavric, atleta care a ratat JO nevinovată! Grațiela Vâjială: „WADA a cerut să fie atenționat medicul care i-a prescris acest tratament, deoarece a depășit cu mult doza recomandată”
- Agennția Națională Anti-Doping (ANAD) s-a disculpat în cazul atletei Mirela Lavric, suspendată temporar pentru dopaj, apoi găsită nevinovată. Din cauza unor legi adoptate pe genunchi de WADA, sportiva a ratat Jocurile Olimpice de la Rio din 2016
Agenția Națională Anti-Doping (ANAD) și Colegiul Medicilor din București (CMMB) au încheiat miercuri un protocol de colaborare. Scopul acestuia este de a spori colaborarea interinstituțională în direcția creării și implementării de programe informativ-educative pentru prevenirea și combaterea dopajului în sport. Profitând de prezența președintelui ANAD, Gabriela Vâjială, am abordat și cazul Mirelei Lavric. Depistată pozitiv cu meldonium la Mondialul de sală din Portland (luna martie 2016), atleta Mirela Lavric (26 de ani) a fost suspendată temporar. A făcut recurs la forul mondial și a câștigat.
Verdictul a venit însă mult prea târziu, iar specialista la 400 de metri și 800 metri liber a ratat, probabil, cea mai importantă competiție a carierei.
Detalii ample despre ERORILE care s-au făcut în cazul Mirelei Lavric puteți citi AICI
„Mirela Lavric a fost depistată cu Meldonium pe plan internațional. Cazul ei a fost preluat de Federația Internațională de Atletism (IAAF) în gestionare, care a purtat corespondență cu Mirela Lavric și cu avocatul ei. Într-adevăr, ea a avut o cantitate care conform indicațiilor primite de la WADA pentru Meldonium s-au primit de două ori instrucțiuni, în aprilie și în 30 iunie. Cazul se judeca împreună cu departamentul științific al WADA”, a declarat Gabriela Vâjială.
„Ea nu a fost la Jocurile Olimpice, dar ANAD nu are nicio implicație în acest caz”
Președintele ANAD a explicat apoi cum au dercurs lucrurile în acest caz: „Mirela Lavric i-a scris IAAF, forul internațional a contactat Agenția Mondială Anti-Doping, care i-a cerut sportivei schema de tratament pe 2015 cu Meldonium. Pentru că ea a susținut că a folosit acest Meldonium în 2015, când era permis. Pe baza schemei de tratament care a avut-o, a primit aprobarea Comitetului Științific de la WADA că poate fi considerată nevinovată. În adresa respectivă, WADA a cerut însă să fie atenționat medicul care i-a prescris acest tratament, deoarece a depășit cu mult doza recomandată. Acesta a fost cazul Mirela Lavric. Ea nu a fost la Jocurile Olimpice, dar ANAD nu are nicio implicație în acest caz. IAAF-ul ne-a trimis spre gestionare cazul și să nu-l finalizeze ei în luna noiembrie 2016. Noi doar atât am făcut, decizia finală, comunicând permanent cu IAAF. Dar cazul l-a gestionat IAAF împreună cu WADA.
- „Avem nevoie de sprijinul medicilor în apărarea sportului curat. Aportul lor în activitatea de prevenire a dopajului este vital. ANAD organizează o mulțime de cursuri dedicate sportivilor, medicilor sportivi și personalului asistent al sportivilor, iar faptul că vom colabora cu o instituție de prestigiu precum Colegiul Medicilor din Municipiul București ne dă un impuls și mai mare în combaterea dopajului în sport, prin accesul nemijlocit la un public mai larg„, Graziela Vâjială, președintele Agenției Naționale Anti-Doping.
- „Este esențial ca un număr cât mai mare de medici să aibă informații despre lista substanțelor interzise în sportul de performanță, dar și despre efectul unor astfel de produse asupra sănătății celor care fac sport pentru recreere„, Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București