Constantin Popovici (29 ani) a impresionat o lume întreagă, sâmbătă, sărind de pe acoperișul Operei din capitala Danemarcei. Copenhaga a găzduit, în weekend, a cincea etapă din ediția 2018 a Red Bull Cliff Diving World Series. 22 de sportivi au sărit de la o platformă montată la peste 26 de metri, pe acoperișul Operei din Copenhaga – una dintre cele mai scumpe astfel de clădiri din lume, construită cu un buget ce a depășit 500 milioane de dolari și inaugurată în 2005.
Constantin Popovici a încheiat etapa daneză Red Bull Cliff Diving pe locul 7 și a reușit să impresioneze pe toată lumea, la prima apariție, din postura de wild-card, la spectaculoasa întrecere în care cei mai curajoși și mai ambițioși săritori se întrec într-un peisaj urban inedit. Precizia și puterea de concentrare arătate de Constantin Popovici, obținute prin ani de antrenament și de competiții sub culorile României, la Europene, Mondiale și la Jocurile Olimpice (Beijing 2008) au au convins. „Mulți dintre concurenți, dintre arbitri, organizatorii mă cunoșteau din săriturile în apă, din spectacole și au fost foarte, foarte mulțumiți și plăcut impresionați de evoluția mea. Mi-au spus că am fost de departe cel mai bun wildcard și speră să mă vadă la cât mai multe concursuri pe viitor„, a spus Constantin Popovici la ProSport LIVE.
Traseu spectaculos: a debutat în „showbiz”!
Sportivul care aducea, în 2009, la Roma, cel mai bun rezultat al României la competiția continentală de sărituri în apă – un loc 9, a ajuns la performanță, chiar dacă ani de zile, antrenamentele din București se făceau cu aterizări… între bureți.
„Fac de câțiva ani high diving, dar nu mă gândisem niciodată să concurez. Dar, anul acesta mi l-am dedicat special pentru a mă antrena pentru acest concurs. Acum două săptămâni am fost la un concurs în Elveția doar pentru a mă antrena, apoi am avut ocazia să particip pentru prima dată aici. De anul trecut m-am gândit să fac tranziția aceasta, pentu că mulți dintre colegii mei au făcut-o deja de ani mulți și cred că era timpul să o fac și eu„, a spus sportivul crescut la Steaua, care a abandonat pentru un timp înalta performanță pentru a-și asigura viitorul.
„E totul matematic. Cum e și la sărituri – vrei să te gândești doar la ceea ce ai de făcut. M-am uitat și eu pe înregistrare după concurs – cânta cineva în spate, este o Biserică, dar eu nu am dat atenție. Doar la săritura mea m-am gândit, să execut cât mai bine” Constantin Popovici
„În 2011 mi s-a oferit un contract de muncă pe un vas de croazieră, să fac spectacole de sărituri în apă. Inițial am zis nu, dar oferta a fost foarte bună, în țară parcă nu mai mergea așa cum voiam eu, iar, până la urmă, am decis să plec și să încep showbiz-ul. Ușor-ușor, de pe vas am ajuns la Cirque du Soleil, în Las Vegas, am stat un an și jumătate acolo, apoi m-am întors pe vas. Apoi am făcut câteva spectacole în Europa. Ușor-ușor, am făcut această tranziție. Anul acesta sunt în Italia, fac un spectacol la un parc de distracții din Roma. Am venit aici pentru că au facilități foarte bune, au o platformă de 29 de metri, așa că mi-am spus că stau aici vara asta, pentru a mă antrena„.
Din păcate, Constantin Popovici dezvăluie că situația nu este mai bună nici în 2018. Dar este diferită. „Situația s-a schimbat pentru un timp. S-a redeschis acel bazin de la 23 August care era în paragină, apoi eu am spus stop-performanței, am plecat, dar din păcate bazinul s-a închis între timp, cu promisiunea că se va face un bazin nou la Otopeni. Asta așteptăm. Deocamdată, când eu voi veni acasă, voi merge în cantonamente ori la Bacău, ori la Sibiu. Bucureștiul este tăiat de pe listă, din start„, a spus bucureșteanul.
27 de metri este înălțimea platformei de la care bărbații sar la Campionatul Mondial în proba de high-diving.
26-28 m este intervalul în care se încadrează platformele de pe caree se sare în Red Bull Cliff Diving World Series
4 sărituri efectuează sportivii
5 arbitri notează execuțiile cu note de la 0 la 10, cu variație de 0,5.
Constantin Popovici a impresionat cu atât mai mult cu cât, dincolo de aceste evoluții spectaculoase într-un sport încă neolimpic, este conectat din nou și la competițiile tradiționale de sărituri în apă și este pregătit pentru o nouă apariție sub tricolor.
„De fiecare dată când am avut ocazia, am participat la Campionatul Național. Am participat în decembrie la Bacău, apoi următorul concurs a fost în martie, unde am făcut punctajul și pentru Campionatul European care au fost în urmă cu două săptămâni, la Glasgow. Dar, din motive birocratice… (n.r. – Constantin Popovici nu a ajuns să concurze în Anglia). Federația a vrut să vin în țară pentru a mă antrena, dar eu am zis că nu pot. Eu am spus că stau aici, îmi fac spectacolele, mă antrenez pentru high diving și să mă antrenez alături de lotul Italiei – îmi oferiseră ei gratuit. Dar, nu s-a putut. Serviciul, programul… M-am întâlnit cu Camelia, am avut o ședință la Roma și nu va fi o problemă, eu ajung acasă în octombrie, discutăm și reluăm antrenamentele. Eu am zis că vreau să particip la 10 m, dar vreau să fac în paralel și high diving, pentru că este un sport nou, sunt singurul în momentul de față și este o oportunitate foarte bună pentru mine”, a mai povestit Constantin Popovici, la ProSport LIVE;
„High diving este un sport relativ nou în FINA – Federația Internațională de Natație, introdus la Mondiale, în premieră, în 2013 și sperăm că în 2024 la fi la Olimpiadă” Constantin Popovici
„Antrenamentul face să treacă frica! Practice makes perfect!” Constantin Popovici
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER