Federația Română de Haltere, în corzi: patru dopați în 2013, amendă de 100.000 de dolari
- FR de Haltere ar avea astfel de plătit 100.000 de dolari în șase luni, altfel nu va mai putea să înscrie niciun sportiv timp de doi ani în competițiile internaționale.
- Federația Internațională de Haltere (IWF) a dat publicității numele sportivilor care au încălcat regulamentul doping în anul 2013, iar pe lângă cele două cazuri pozitive cunoscute, respectiv Răzvan Martin și Elena Andrieș, încă doi tricolori apar pe listă: Gabriel Sâncrăian și Andreea Georgiana Titeș
- ProSport a vorbit cu Carmen Tocală și cu secretarul general al Agenție Naționale Antidoping
Duș rece pentru halterele românești. Federația Internațională de Haltere (IWF) a dat publicității numele sportivilor care au încălcat regulamentul doping în anul 2013, iar pe lângă cele două cazuri pozitive cunoscute, respectiv Răzvan Martin și Elena Andrieș, încă doi tricolori apar pe listă: Gabriel Sâncrăian și Andreea Georgiana Titeș. Ambii au fost testați în afara competiției de către federația internațională, iar substanța interzisă descoperită a fost aceeași, stanozolol.
Kazahstanul, 13 cazuri de dopaj!
Gabriel Sâncrăian (25 de ani) este legitimat la CSM Bistrița și are în palmares trei medalii de bronz la Europenele din 2012 (la categoria 85 kg) și una din aceeași culoare la competiția continentală din 2013 (la 96 kg). Sâncrăian a participat și la JO de la Londra, dar a fost descalificat după trei ratări. Conform siteului IWF, Titeș (22 de ani) a fost testată de două ori în numai două zile, pe 28 și pe 30 august 2013, iar sancțiunea a venit pe 23 septembrie 2013.
Ambii sportivi au fost suspendați câte doi ani, însă marea lovitură a venit pentru Federația Română de Haltere. Conform regulamentului forului internațional, dacă trei sportivi sunt suspendați pentru dopaj în 12 luni situația atrage o sancțiune pentru federația națională în valoare de 50.000 de dolari. Fiecare caz în plus este taxat cu 50.000 de dolari, până la un maximum de 500.000 de dolari (9 cazuri). Recordul în 2013 e deținut de Kazahstan, cu 13 situații de dopaj. FR de Haltere ar avea astfel de plătit 100.000 de dolari în șase luni, altfel nu va mai putea să înscrie niciun sportiv timp de doi ani în competițiile internaționale.
Nicu Vlad e plecat din țară
„Nu avem cunoștință despre o asemenea amendă. Ministerul Tineretului și Sportului nu poate aloca fonduri pentru așa ceva, iar din câte știu federația de haltere nu are fonduri proprii. Probabil va trebui să găsească un sponsor”, a declarat secretarul general al MTS, Carmen Tocală, pentru ProSport. „Nu avem cunoștință de aceste cazuri pentru că federația internațională de haltere, cea care le-a gestionat, nu ne-a anunțat”, a punctat secretarul general al Agenției Naționale Antidoping, Valentina Alexandrescu.
Președintele FR de Haltere, Nicu Vlad, este plecat din țară și nu a putut fi contactat pentru a-și exprima un punct de vedere vizavi de această situație.