Federația Română de Șah (FRS) anunță lansarea a două inițiative majore pentru șahul românesc – un accelerator de performanță și proiectul „Educație prin șah” – și atragerea celei mai substanțiale sponsorizări din istoria sa.
În cadrul conferinței de presă “Și Eu! Susțin șahul românesc”, președintele FRS, Vlad Ardeleanu, aflat la prima întâlnire cu reprezentanții mass-media de la preluarea conducerii Federației din toamna acestui an, a început cu prezentarea acceleratorului de performanță, un proiect care îi va implica pe trei dintre cei mai titrați șahiști români ai momentului – Irina Bulmaga, Bogdan Deac și Constantin Lupulescu.
În cadrul acceleratorului, cei trei sportivi vor beneficia de antrenamente cu cei mai buni antrenori de șah din lume.
“Vorbim de antrenori care au făcut posibil în trecut atacarea titlurilor mondiale de către cei pe care i-au pregătit. Este nivelul de top mondial ca resursă de antrenament pentru un campion precum Deac sau Lupulescu”, subliniază președintele FRS, Vlad Ardeleanu.
Dacă acceleratorul este o nișă care vizează vârful piramidei comunității de șah, noua conducere a FRS vrea să-și lărgească baza acestei piramide, ducând șahul la cât mai mulți copii, cu predilecție în categoria de vârstă 6-12 ani. Concret, în 2022 vor fi accelerate demersurile pentru a introduce șahul în școli în cadrul proiectului “Educație prin șah”.
Primul proiect pilot va fi derulat anul viitor, în parteneriat cu Ministerul Educației, în baza acordului semnat în 2021 de FRS cu Ministerul Educației.
“Este un proiect de suflet, experiența mea cu șahul începând de la vârsta de 5 ani. Scopul inițiativei este de a apropia de acest sport cât mai mulți copii, nu neapărat pentru a face performanță în șah, ci în primul rând pentru a-i ajuta să se dezvolte în plan școlar și social.
Sunt copii cu anumite decalaje care pot prin șah să facă salturi uimitoare din punct de vedere educațional. Șahul este o șansă importantă pentru a-și scrie propria poveste de succes și avem multe modele în acest sens în România și în lume”, a mai spus Ardeleanu.
Inițiativa de a ajuta cât mai mulți copii prin șah este inspirată din experiența unor țări cu rezultate deosebite în educarea copiilor prin șah. “Cu ajutorul specialiștilor din Suedia vrem să emulăm în România povestea de succes a șahului în școală.
În Suedia, sunt implicați în proiectul de educație prin șah peste 30.000 de elevi în fiecare an. Este un model testat care dovedește că, prin șah, acești copii reușesc să-și dezvolte mintea și să recupereze decalaje importante”, a detaliat președintele Federației.
Cele două inițiative nu ar fi posibile fără finanțare adecvată, astfel că Federația lansează inițiativa “Și eu! Susțin șahul românesc”. Este un proiect de CSR adresat companiilor care vor să se implice în susținerea acțiunilor Federației în următorii patru ani.
Primul sprijin, și cel mai consistent primit vreodată de comunitatea de șah din România, vine din partea Fundației Superbet, care susține Federația în 2022 cu suma de 240.000 de euro. “Este a doua mare finanțare a unei Federații sportive, după fotbal”, după cum ține să sublinieze președintele FRS.
“După cum remarca Garry Kasparov, aflat anul acesta la București, talentul există peste tot, diferența este de oportunitate. Vrem să creăm această oportunitate pentru șahul românesc și pentru tinerele generații.
Fundația Superbet se implică deja în susținerea comunității șahistice din România de trei ani încoace. Vrem și mai mult, vrem să ajutăm copiii și tinerii să se apropie de acest sport care înseamnă progres și autodezvoltare.
Șahul te învață că, dacă vrei ceva, vei obține, cu efort susținut și disciplină. Sperăm totodată ca eforturile actuale și viitoare ale Fundației Superbet să ajute la lărgirea comunității de șahiști din România și la îmbunătățirea jucătorilor de șah din lotul național”, a declarat Augusta Dragic, președinta Fundației Superbet.
Al doilea partener premium al Federației este compania One United Properties, care a ales nu doar să susțină financiar inițiativele FRS. Andrei Diaconescu, co-fondator al One, se implică de anul acesta și la nivel executiv din poziția de vicepreședinte al FRS.
“Șahul a fost o descoperire fantastică. Aveam nevoie de un antrenament al minții, dar și de relaxare în același timp. Am luat lecții de șah cu un mare maestru, m-am apropiat de acest fenomen, am început să investesc timp și bani pentru a multiplica în jur propria experiență.
Am înțeles valențele educaționale ale acestui sport care modelează mintea la orice vârstă”, povestește Andrei Diaconescu, vicepreședinte al FRS.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER