Sportul băcăuan este în doliu. Profesorul Vasile Ghenadi s-a stins din viață la vârsta de 85 de ani. „Ceva s-a rupt în mine. Între mine și profesorul Ghenadi nu a fost numai o lungă colaborare, ci și o puternică prietenie. Alături de mine sunt convins că îl plâng acum și miile de sportivi studenți cărora le-a fost profesor”, spune reputatul antrenor de volei Florin Grapă. Născut pe 28 februarie 1931, Vasile Ghenadi a fost unul dintre cei mai apreciați slujitori ai învățământului sportiv băcăuan și național.
Toată formația sa profesională și umană a stat sub semnul performanței. A urmat cursurile primare (1937-1941) la fosta Școală de Băieți Nr. 2 (azi, Școala Gimnazială „Al. I. Cuza”), pe cele gimnaziale (1941-1945) la Liceul Militar „Mihai Viteazul” din Timișoara, iar pe cele liceale (1945-1949) la actualul Colegiu Național „Ferdinand I” din Bacău. Între 1949 și 1953 a studiat la Institutul de Cultură Fizică și Sport din București.
A predat educația fizică și sportul, a fost inspector școlar și director al Școlii Sportive, după care a dezvoltat o remarcabilă carieră universitară: lector, conferențiar și profesor la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău. În cadrul facultății de profil, a deținut funcțiile de șef de catedră și de secretar științific. A fost membru în Senatul aceleiași universități. Este membru fondator al specializărilor educație fizică și sport (1964) și kinetoterapie (1992). Echipa de volei fete de la Clubul Sportiv Școlar Bacău l-a avut antrenor (1983-1990), câștigând de patru ori titlul de campioană națională la categoria juniori, ca și echipa de volei feminin „Știința” Bacău, divizia B+A1. În calitate de consilier tehnic la Club „Știința” A1, a reușit ca echipa să fie de trei ori campioană națională și de două ori să obțină Cupa României.
Consiliul Științei Sportului din România, Senatul Universității „Vasile Alecsandri” și Comunitatea Academică a Universității „George Bacovia”, din Bacău, l-au desemnat membru de onoare, iar Comisia Europeană de Volei i-a acordat Diploma de onoare. Este Cetățean de onoare al municipiului Bacău și deține titlurile de profesor universitar emerit și de antrenor emerit.
Este autor de lucrări științifice de referință: cursuri universitare, articole și studii, monografii. În anul 2014 a publicat la Editura „Egal”, în colaborare cu Florin Grapă, lucrarea „Acțiunea motrică sau mișcarea noastră cea de toate zilele”. Avea în pregătire pentru tipar cercetări în domeniul structurilor ierarhizate. Și-a respectat nespus familia (Maria Ghenadi, soția, profesoară de educație fizică și sport, cu gradul I în învățământ; copiii: Marina Indreaș, medic primar la Spitalul Municipal Bacău, și Adrian-Stelian, prof. univ. dr. ing. la Universitatea „Vasile Alecsandri”; nepoții: Alexandru, Dragoș, Victor și Tudor), iar celor din jur le-a arătat în permanență altruism, onestitate, delicatețe.
Prin plecarea la cele veșnice a lui Vasile Ghenadi, Bacăul și sportul național pierd un profesionist desăvârșit, un creator de școală, un pol al performanței în jurul căruia s-au format generații întregi de specialiști. Requiescat in pace!
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER