FOTO Alin Moldoveanu, medaliat cu aur la Londra, s-a reapucat de antrenamente!** „Acest poligon este viața mea!”**
Primul antrenament de poligon al lui Alin, acasă, a durat patru ore
Familia l-a întâmpinat la sosirea în Focșani cu o petrecere surpriză
În timp ce unii dintre medaliații de la Londra se bucură din plin de zilele liniștite de vacanță, alții nu pot sta departe de sala de antrenamente. Dorința de a nu-și ieși din mână sau pur si simplu dorul de sportul care le-a adus consacrarea îi fac pe aceștia să „fure” câteva ore din vacanță pentru a se întoarce în pregătire. Campionul olimpic la tir, Alin George Moldoveanu este unul dintre sportivii care s-au întors în poligon chiar la câteva ore după ce a urcat pe podium, din dorința de a mai exersa. Ieri a fost însă o zi specială pentru focșănean. După două luni în care a fost plecat din țară și a cucerit medalia de aur la Jocurile Olimpice, Alin s-a întors în sala de tir în care a descoperit tainele acestui sport.
Fix la ora 9:00, el a deschis poarta Poligonului din Focșani, și-a schimbat costumația și a trecut la treabă. Era primul antrenament acasă. „Am emoții deoarece aici am început tirul, dar în același timp și sentimente de bucurie. Este un lucru deosebit să revăd sala unde m-am pregătit”, spune Alin Moldoveanu în timp ce îmbracă ineditul costum ce cântărește aproape 7 kilograme.
Deși au trecut mai bine de două săptămâni de când a cucerit titlul olimpic, sportivul spune că încă nu a realizat cu adevărat ce a făcut acolo. „La Londra a fost cel mai frumos concurs la care am participat. Nici acum nu-mi dau seama de performanța reușită. Am muncit 17 ani pentru această medalie și trebuie să treci peste multe impedimente pentru a ajunge aici, deoarece trebuie să lupți încontinuu. Abia așteptam să mă întorc în poligon”, se destăinuie el înainte de a efectua primul set de trageri. Aici s-a antrenat tot timpul și sala de tir o consideră ca și cum ar face parte din viața sa.
Telefonul nu mai sună…
Patru ore, atât cât a durat antrenamentul, Alin a fost concentrat. A ignorat apelurile de pe telefonul mobil și „s-a luptat” cu ținta electronică. Nu l-a uitat nici pe primul său antrenor, Adrian Alaci, cel care i-a pus arma în mână și l-a format ca om. „I-am mulțumit domnului Alaci pentru ceea ce a făcut pentru mine. Probabil va primi 20 la sută din valoarea premiilor pe care le-am obținut, ca o indemnizație de formare„, a spus focșăneanul. Timpul se măsoară în tragerile făcute și în broboanele de sudoare care îi acoperă fața. Își închide apoi arma într-un seif special și se grăbește pentru a ajunge la sediul Primăriei din Focșani. Tot azi trebuie să își rezolve și problemele legate de înmatricularea mașinii pe care a primit-o cadou pentru
Medalia obținută, un Renault Latitude.
Alin este singurul sportiv care calcă la Poligonul din Focșani în această perioadă, ceilalți sportivi de la CS Unirea fiind plecați într-un stagiu de pregătire. „Eu deschid poligonul, eu îl închid. Țin la el și face parte din viața mea”, spune Alin, în timp ce pune lacătul pe poarta unității sportive. Spre deosebire de vremurile în care sala era încălzită cu o sobă antică, acum condițiile sunt cu totul altfel. „Bine că am scăpat de godin. Afară era viscol și noi, trăgătorii, ne încălzeam la o sobă cu lemne. Acum, clubul Unirea Focșani a modernizat poligonul și putem face antrenamente omenești”, zâmbește el.
Cotești… spre liniște
La întoarcerea de la Londra, Alin a avut parte de o petrecere surpriză organizată de membrii familiei. Cei apropiați l-au așteptat la vila sa cu luminile stinse și abia când a ajuns în casă, Alin a aflat ce i se pregătise. „Nu am primit cadouri speciale. A fost o primire deosebită la care nu mă așteptam„, a recunoscut trăgătorul. El evită să vorbească prea mult de vila pe care și-a construit-o la 12 kilometri de Focșani, în comuna Cotești. „Este unul din lucrurile de care nu vreau să discut prea mult deoarece aș fi prea mult în centrul atenției și i-aș atrage și pe alții. Este o locuință obișnuită”, a declarat Alin.
Iei medalie, ai vila finisată
Puțini știu însă că, după ce a obținut titlul olimpic, finanțatorul clubului Omega Tehnoton Iași, Maricel Popa, l-a premiat într-un mod inedit: a trimis la Cotești o echipă de muncitori, care, într-un interval record, i-au finisat vila pe exterior. Chiar dacă a câștigat bani mulți pentru performanța londoneză, în contul său nu a intrat încă niciun leu. „Nici Dinamo București și nici Omega Tehnoton Iași nu m-au premiat. Probabil o vor face în perioada următoare. Eu aștept„, conchide campionul.
29 de ani are Alin Moldoveanu
Pentru locul 4 de la Beijing, Alin ar fi trebuit să primească 40.000 de lei vechi de la clubul pe care îl reprezenta, Dinamo, dar suma nu a ajuns nici până azi în posesia sa
Alin Moldoveanu a câștigat la Londra medalia de aur la proba de pușcă 10 metri aer comprimat
El a obținut un total de 702,1 puncte, după ce în calificări a adunat 599 puncte, egalând recordul olimpic stabilit la Atena de chinezul
Zhu Qinan
TENIS / Suprafață albastră la Cupa Davis!
Întâlnirea de tenis din Cupa Davis, dintre România și Finlanda (14-16 septembrie) de la Cluj, s-ar putea disputa pe o suprafață albastră. Pe 3 septembrie, o firmă specializată din Germania va începe montarea podelei speciale în Sala Sporturilor „Horia Demian”, printre culorile luate în discuție fiind și cea albastră, asemenea celei de la Mastersul din Londra. Pentru a se menține în grupa I a Zonei Euro-Africane, echipa României trebuie să se impună în fața finlandezilor.
GIMNASTICĂ‚ / Stoica țintește șefia FIG
Președintele Federației Române de Gimnastică, Adrian Stoica, și-a depus candidatura pentru președinția forului internațional de profil, pentru care se luptă cu actualul șef, Bruno Grandi și Vasili Titov. Acesta a stipulat în programul de candidatură că toate campionatele continentale ar trebui să fie considerate drept criteriu de calificare la Mondiale și Jocurile Olimpice, dar și să fie instituită o vârstă limită, de 70 de ani, pentru un președinte al FIG. Alegerile vor avea loc între 25 și 27 octombrie la Cancun.