Fratii Klitschko, un brand super rentabil
Pentru prima oară în istoria boxului profesionist, doi frați dețin simultan centurile cu diamante. Istoria pe care o scriu ucrainienii continuă: artă, business, acte de caritate sau politică, totul se face împreună.
Povestea anului
În analele „greilor” nu s-a mai întâmplat până acum ca doi frați să fie campioni mondiali la această categorie. Mai precis, Vitali (37 de ani) este numărul unu la versiunea WBC, iar „Prâslea” Vladimir (32 de ani) este „primul” în versiunile IBF și WBO. Uriașii ucrainieni (2m02, respectiv 1m96) sunt de origine kârgâză după tată (fost colonel de aviație în Armata Roșie) și cazaci după mamă, iar întreaga familie s-a instalat la Kiev în anul 1985. De câteva zile, după victoria lui Vitali de la Berlin nu mai lipsește duetului susnumit decât titlul în varianta WBA. Cât despre lupta pentru unificarea titlurilor, cei doi au exclus posibilitatea să boxeze în ring unul contra celuilalt.
Mai e mult până departe
În ceea ce privește strict titlul în versiunea WBA, mai e de așteptat. Înainte de a-l infrunta pe Nikolai Valuev, zis „Bestia din Est”, Vitali, căci el este cel care și-a asumat răspunderea, va trebui să treaca de challenger-ul său oficial la versiunea WBC, cubanezul Juan Carlos Gomez. Acesta este regulamentul… „Nu am decât un vis. Și anume, ca unul dintre noi doi să pună mâna și pe această ultima centură”, spune Vitali. Don King, cel mai controversat manager din istoria nobilei arte, vede aceste lucruri din perspectiva omului de afaceri.
„Eu aș dori ca Vladimir să lupte contra lui Vitali, iar bursa fiecăruia va reprezenta o sumă cu multe zerouri”, spune cel care a reprezentat interesele unor Clay, Joe Frazier, George Foreman sau Mike Tyson, ca să-i cităm doar pe cei mai cunoscuți.
„Speranța” este deșartă
Nadezhda, mama celor doi, al cărei nume înseamna speranță în limba rusă, este total împotriva proiectului lui King. „Această chestie nu se va întâmpla niciodată. Fiii mei s-au bătut doar când erau mici. Am senzația că lumea confundă tenisul cu boxul. Repet, această luptă este imposibilă, și chiar băieții mei au respins această idee”, a declarat doamna Klitschko.
Pas în doi
Din câte se pare, e vorba și de un fel de inerție, cei doi sprijinindu-se reciproc și realizând multe proiecte împreună. De exemplu, în aprilie 2004, Vitali câștiga prima sa centură în versiunea WBC. Pe urmă, în 2005, își întrerupe brusc cariera profesionistă, din cauza unei duble accidentări la umărul stâng și la genunchiul drept. Din acel moment, se dedică fratelui său, Vladimir, iar acesta reușește să câștige titlul IBF în primăvara anului 2006, apoi în versiunea WBO.
Le place școala
În afara sălii de box, duo-ul a reușit, de asemenea, să impresioneze. Astfel, atât Vitali, cât și Vladimir au susținut, cu succes, teze de doctorat în sport la Universitatea din Kiev. Pe urmă, și-au prezentat concluziile în Germania, țara lor de adopție, cu ocazia susținerii mai multor conferințe care au fost foarte bine primite de public și de specialiștii în domeniu. Evident, au demonstrat aceste lucruri și practic, investind într-o rețea de săli de fitness denumite „Klitschko Box Power” și care s-a bucurat de trecere din partea femeilor, mai ales. Tot legat de acest business, „frații” au publicat o carte, denumită „Our Fitness”, iar o firmă de pret-a-porter vinde o linie completă de echipament sportiv cu brandul Klitschko.
ONG-uri cu duiumul
După ce au creat un fond special care ajută la achiziția de materiale sportive pentru școlile din Ucraina, s-au gandit să finanțeze și mai multe proiecte de renovare a monumentelor istorice din Kiev. Nu au fost uitați nici copiii autiști, Vitali si Vladimir, împreună cu UNESCO dezvoltând un program eficient în favoarea acestora.
În final, politica
Nici tentația puterii nu îi putea lăsa indiferenți, asa că cei doi, după oarece ezitări au ales tabăra orange a președintelui Iușcenko. În 2006, cel mare a câștigat chiar un post de consilier la Primărie, iar campania sa electorală a fost condusă de fratele mai mic, partidul acestuia strângând 26% din sufragii. Într-adevăr, împreună sunt tari. Prea tari. Oare unde se vor opri?
articol de Octavian METONI