În urmă cu patru zile, la Paris, spada feminină obținea primul aur mondial. O echipă în care Ana Maria Brânză, Anca Măroiu, Loredana Iordăchioiu și Simona Alexandru și-au înțepat la unison toate adversarele pentru primul loc al podiumului.
ProSport l-a provocat la o discuție despre faptele de arme pe „psihologul de serviciu al echipei”, Simona Alexandru, omul responsabil cu încrederea pe planșă. De altfel, la 25 de ani, spadasina originară din București este mezina echipei, un statut „destul de privilegiat”, după cum mărturisește. Scena întâlnirii: Centrul Vechi al Bucureștiului, locul în care poveștile despre un sport nobil se potrivesc perfect. Iar pentru a fi în ton cu atmosfera de altădată, Simi a adus, alături de medalia cucerită la Paris, și spada cu care a tras în finală, o armă de colecție. „Nu știu cât de veche este, a fost recondiționată și acum face parte din arsenalul meu. Am primit-o de la tatăl prietenului meu, care a găsit spada într-un șanț. E un cadou de familie”, zâmbește ea. Simona este o tipă deschisă, care degajă mult optimism și o seriozitate un pic contrastantă cu glasul vesel, cald. Vorbele se leagă repede, sub privirile curioase ale trecătorilor, care se mai opresc din când în când și admiră cele două spade. Simi nu pare intimidată de insistența celor ce se apropie întrebători și își continuă dezinvoltă povestea. O adunare de fapte și gânduri, rezumate chiar de ea.
L-AR PROVOCA LA DUEL PE, „Iubitul meu Dragoș, numai așa, să vadă și el ce simt eu de fiecare dată pe planșă”
DUELURILE ISTORICE „Când e în joc onoarea cuiva sau ceva ce merită apărat, sunt OK ca idee, însă niciodată nu mi-a plăcut când se merge până la capăt și unul trebuie să moară”
AR ACCEPTA UN DUEL PENTRU „A-mi apăra onoarea”
ROMANELE DE CAPĂ‚ ȘI SPADĂ‚ „Le-am sărit la lectură, însă mi-ar plăcea să scriu eu unul, cu toate duelurile pe care le-am purtat pe planșă”
CEL MAI SURPRINZĂ‚TOR LUCRU CARE I S-A ÎNTÂMPLAT „Încrederea acordată de antrenori. M-au susținut tot timpul, mi-au dat șansa să arăt că merit să fiu în echipă”
SE DESCRIE CA „O persoană cât se poate de obișnuită, optimistă, pe care absolut nimic nu o poate supăra”
FILM DE SPADĂ‚ „«Casanova», că era și un duel pe acolo” (n.r. – cu Heath Ledger)
TIC VERBAL „Să iasă bine!”
FRAZA CEL MAI DES UTILIZATĂ‚ „«Haideți, fetelor! Suntem bune, putem să demonstrăm asta!» (râde) Am spus fraza asta de o mie de ori la Paris” CEA MAI IMPORTANTĂ‚ REALIZARE „Medalia de aur cu echipa la Mondiale”
CUM AU SĂ‚RBĂ‚TORIT TITLUL MONDIAL „După concurs am mers la un restaurant, am mâncat și am băut jumătate de pahar de vin, apoi, la unison, am constatat că ne este somn și vrem să dormim. (râde) Nu a fost nimic spectaculos!”
CEA MAI BUNĂ‚ DIN LUME „Nu s-a schimbat nimic, nu conștientizez nicio schimbare. La sfârșitul Mondialului m-am gândit că la anul va fi și mai greu, că va fi calificarea la Jocurile Olimpice. Deja Parisul este istorie, ce a fost a fost, contează ce va fi”
VâNĂ‚TĂ‚I „Foarte multe și dureroase. Costumul te protejează în caz că se rupe arma, dar atât. Oricum, de la Paris m-am întors, în premieră, fără nicio vânătaie „
LOVITURILE ÎN MASCĂ‚ „Sunt destule și se mai lasă cu urme pe frunte sau cu nasul julit”
MASCA
„Cineva care o poartă prima dată nu vede prea multe prin ea, însă noi ne-am bișnuit, nu ne incomodează, practic nici nu conștientizăm că o purtăm”
MEZINA ECHIPEI
„E un avantaj. Fetele m-au încurajat foarte mult când am intrat în echipă, mi-au spus tot timpul: «Simi, tu ești cea mai mică, dar asta nu înseamnă că ești și cea mai slabă»”
CEI TREI MUȘCHETARI
„Nu mă deranjează comparația asta care se face tot timpul. Fiind cea mai mică din echipă, m-aș indentifica cu D’Artagnan, chiar mi-ar plăcea să joc rolul lui într-un film”
CA ȘTEFAN CEL MARE
„M-a făcut să continui ideea de a mă bate cu săbiile. Văzusem câteva filme, printre care și «Ștefan cel Mare», și îmi imaginam că asta voi face și eu, îmi doream să mânuiesc sabia așa cum am văzut
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER