România a încheiat la egalitate, 0-0, penultimul meci din grupa 8 a Main Round-ului pentru calificarea spre Cupa Mondială din 2024 contra Finlandei. „Tricolorii” merg, astfel, în runda elite. De acolo, mai există un pas pentru a ajunge, în premieră, la un turneu mondial final. După meciul jucat la Sala Polivalentă Rapid, reporterul ProSport a vorbit, la zona mixtă, cu selecționerul Endre Kacso și, individual, cu portarul Petrișor Tonița (31 de ani), Omul meciului cu nordicii, care a tras un semnal de alarmă.
Imediat după partida de la Sala Rapid, Ender Kacso a vorbit, la zona mixtă, despre dezvoltarea și imaginea futsalului din România.
Cred că pandemia de COVID a afectat acest sport. Acum sunt patru echipe foarte bune cu jucători profesioniști care au contracte. Futsalul are imagine la noi, dar trebuie să fie televizate meciurile în continuare. De exemplu, noi ne batem cu Finlanda, cu care am făcut acum 0-0, țară care, în ultimii zece ani, s-a dezvoltat foarte mult pe această parte. La ultimul Campionat European din 2022, unde noi nu am fost, ei au terminat pe locul 7. Au pierdut, la limită, 3-2, cu Portugalia, campioană mondială și europeană. De asemenea, sunt peste noi și în clasamentul UEFA. Faptul că, în prima ligă, există formații care se strâng doar la meciuri, evident, este un minus pentru echipa națională. Dacă ai un campionat mai puternic, și băieții care vin la națională progresează.”
Tehnicianul a vorbit despre jucătorii naturalizați, un subiect sensibil la nivel de fotbal 11 la 11.
Sunt jucători naturalizați. Toți cei care sunt la națională, brazilieni sau portughezi, au jucat cel puțin cinci ani în România. În acest moment, joacă în campionate puternice din Europa. Eu aș vrea să fie cât mai mulți străini pentru că nivelul ar crește și în campionat, și la națională. Mai apoi, avem jucători tineri la lot, născuți 1999 sau 2000, chiar și mai tineri. Echipa de U19 s-a calificat, anul trecut, la turneul european din Spania. Vin jucători din urmă. În ceea ce privește bazinul de selecție, acesta se învârte undeva în jurul a 50 de jucători.”
Deși în străinătate, futsalul este un element de bază în piramida dezvoltării unui fotbalist, în România, acest sport nu prezintă interes. Selecționerul „tricolorilor” este de părere că o eventuală calificare la Cupa Mondială ar deschide orizonturile pentru această ramură.
Eu cred că o eventuală calificare la Cupa Mondială din 2024 ar apropia românii de futsal. Și astăzi, la Sala Rapid, a venit ceva lume. Ultimul meci jucat acasă, la Târgu Mureș, s-a jucat cu sala plină.”
În plus, „dacă ar exista o echipă de futsal și în București, oamenii ar veni și mai mult la meciuri de futsal. La nivel de Copii și Juniori, trebuie să se practice și futsal. Vedem jucătorii mari, Neymar, Ronaldinho, au început cu acest sport. Trebuie să îmbinăm această ramură și minifotbalul la vârste fragede pentru copii.”
La meciul organizat lângă stadionul „Rapid-Giulești”, în tribunele sălii și-au făcut apariția și Răzvan Burleanu, președintele FRF, sau Mihai Stoichiță, directorul tehnic.
Reporterul ProSport a stat de vorbă, individual, și cu Petrișor Tonița, cel care a închis poarta „tricolorilor”. Strănepotul pictorului Nicolae Tonitza a vorbit, în exclusivitate pentru ProSport, de nivelul actual al echipei naționale și imaginea futsalului în țară. A tras, în același timp, un semnal de alarmă.
Nu putem compara generațiile. Actuala are potențialul de a atinge performanțe. Este o atmosferă extraordinară și băieții au o dorință foarte mare de a obține rezultate. Cred că futsalul trebuie să fie puțin mai mediatizat la televizor și pe social media. Aseară am avut meci, important pentru calificarea în primele 16 din Europa, și nicio televiziune nu l-a transmis. Dacă vor fi mai multe meciuri pe TV, și nu doar unul pe etapă, cum e acum, oamenii s-ar apropia de acest sport, indiferent cine ar juca. Ar crește interesul. Sigur, părerea mea, și în Capitală ar trebui să fie cel puțin două echipe de futsal. Alt interes ai din partea televiziunilor, dar și din partea oamenilor care nu cunosc acest sport. La începutul futsalului în România, erau multe echipe din București. După, s-au retras. Asta denotă că nu s-a promovat cum trebuie fotbalul în sală.”
Partida a fost disponibilă pe platforma TV a Federației Române de Fotbal.
Goalkeeper-ul celor de la CS United Galați a subliniat plusul de valoare pe care-l aduc jucătorii naturalizați „tricolorilor”.
Înainte, aveam patru jucători: Felipe, Savio, Ique Ribeiro și Paolo. I-au mai naturalizat pe Sasse și Daniel Araujo. A crescut nivelul. Aceștia pe care i-am menționat joacă în primele ligi din Europa: Italia, Portugalia. Cei mai tineri din lot vor crește, ușor-ușor, pe lângă ei. Savio Valadares e accidentat, dar este legitimat la Kairat Almaty, formație de top din Kazahstan, care a câștigat Champions League în trecut.”
România dispută ultimul meci duminică, ora 14.00, în Danemarca. În partida tur, „tricolorii” s-au impus clar, 5-1, în luna octombrie.
Echipa națională de fotbal în sală a trecut în runda elite a calificărilor spre Cupa Mondială. Aici urmează să fie repartizate câștigătoarele de grupă din runda main, printre care și „tricolorii”, dar și formații venite de pe locul secund.
Primul loc din fiecare grupă elite merge direct la turneul final, pe când ocupanta locului secund se duce la baraj. În total, pentru Cupa Mondială de Futsal din 2024, UEFA are șapte locuri dintr-un total de 24 disponibile.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER