Gala ProSport!** Elisabeta Lipă, o carieră derulată sub un „motto” formidabil: „Să mori în barcă, pentru a învia campion olimpic”
Născută în Siret (județul Suceava), Elisabeta Lipă n-a uitat niciodată de unde a plecat. A rămas același caracter puternic, rupt din trupul Bucovinei
Știți de ce nu mai suntem campioni mondiali la handbal? Pentru că nu mai avem jucători precum Ghiță Licu, Gruia, Kicsid, Gunesch, Birtalan sau Stângă. Știți de ce canotajul românesc nu a mai luat nicio medalie la Jocurile Olimpice de la Londra? Pentru că nu mai avem sportive ca Lipă, Ignat, Marioara Popescu, Cochela sau Burcică (să mă ierte Andrunache și Susanu, dar timpul lor s-a oprit în 2008)… Și unii, și alții au fost performeri clădiți dintr-un aluat aparte, unul specific marilor campioni, în care valoarea, forța, ambiția, personalitatea s-au combinat genetic în cel mai perfect mod posibil…
Pe Elisabeta Lipă am cunoscut-o în 1999, înainte de Jocurile Olimpice de la Sydney. Era iarnă, iar lotul feminin trăgea ca la galere în sală, pe ergometru. Niciun icnet în sala de la Baza Nouă din Snagov, doar chipuri încremenite în efort și zgomotul stresant al cablului frecat de simulator. Lipă și Constanța Burcică au fost ultimele care au ieșit de pe aparate, din cauza unei porții „extra”. După două ore de antrenament, numai chef de de interviuri nu aveau. Lipă m-a cântărit din priviri și din cuvinte: „Băi, băiete, vă aduceți aminte de noi o dată la patru ani, înainte de Jocurile Olimpice! Noi suntem alea care scoatem sportul la liman, noi aducem medaliile… Vorbesc cu tine doar dacă-mi spui câte medalii olimpice am în palmares”. Simplu, tăios, fără artificii. Am dat răspunsul ca la școală, dar eram deja transpirat, copleșit de personalitatea campioanei din fața mea.
A făcut ordine la CS Dinamo
De atunci au trecut 13 ani, iar Elisabeta Lipă a rămas neschimbată. Același spirit franc, aceeași mare sportivă care n-a uitat de unde a plecat și care știe că are o menire, să tragă în continuare canotajul după ea printr-un motto fabulos: „Să mori în barcă pentru a învia campion olimpic”.
Din 2009, canotoarea secolului XX, care a obținut ultimul aur olimpic la 40 de ani, în 2004, a intrat în administrația sportivă, în funcția de comandant al CS Dinamo. Mulți au spus atunci că este cea mai grea cursă a carierei sale, însă Lipă a reușit să facă ordine într-un club cu multe probleme. Nu a fost ușor. A dat afară oamenii care mimau munca, a restructurat secții și a cerut performanță de la juniori până la seniori. Deranjați, unii au început să o atace, însă nu fățiș. De ce n-au avut curaj? Pentru că e greu să ai argumente atunci când ai în față o sportivă de talia Elisabetei Lipă, care n-a păcălit viața și munca, iar în al cărei vocabular nu există cuvântul compromis.
REPERE
» Cu opt medalii obținute la șase ediții ale Jocurilor Olimpice, dintre care cinci de aur, Lipă este cea mai valoroasă canotoare din România. Ea a fost declarată, de altfel, și „Canotoarea secolului XX” de către Federația Internațională de Canotaj (FISA)
» și-a început cariera sportivă la 14 ani, când a fost remarcată la o selecție națională în Moldova. Tot atunci s-a mutat la București
» primul titlu olimpic l-a obținut în 1984, la 19 ani, iar ultimul în 2004, la Atena, între cele două performanțe fiind 20 de ani
» a fost de două ori portdrapelul delegației României la Jocurile Olimpice, la edițiile Sydney 2000 și Atena 2004
» căsătorită și mamă a unui băiat, Lipă a absolvit cursurile Facultății de Educație Fizică și Sport și pe cele ale Colegiului Național de Apărare. Are gradul de chestor în Ministerul Administrației și Internelor