Galațiul cunoaște o nouă minune! Dunărea, campioană a României pentru prima dată în istorie. 10 lucruri care au stat în spatele acestui succes fabulos

Galațiul cunoaște o nouă minune! Dunărea, campioană a României pentru prima dată în istorie. 10 lucruri care au stat în spatele acestui succes fabulos
  • Publicat:
  • Actualizat:

Dunărea Galați a devenit vineri seara, pentru prima oară în istoria de 64 de ani a clubului, campioană a României la hochei pe gheață, după ce a învins Steaua cu 4-1, la general. Un titlu ca o gură de oxigen pentru sportul gălățean, dar care a provocat deja discuții, după ce Dunărea a transferat, exact înaintea semifinalelor, aproape o linie întreagă de la Sport Club Miercurea Ciuc.

Dincolo de contestații, rămâne performanța istorică ce ar putea duce la o relansare a hocheiului local, pepinieră în ultimii ani pentru Steaua și Sportul Studențesc. În plus, în contextul în care Oțelul ar retrograda din Liga 1 la finalul sezonului, titlul național cucerit la hochei ar putea atrage sponsori noi pe plan local, care ar putea emigra de la fotbal. ProSport îți spune 10 lucruri care au stat în spatele succesului istoric.

1. DECIZII RADICALE
Cu doar câteva zile înaintea debutului sezonului Ligii Naționale 2014-1015, Dunărea renunța la antrenorul finlandez Kari Rauhanen și la cei patru jucători aduși de acesta, din cauza rezultatelor slabe obținute de echipă în Cupa României. Marius Trandafir, cel care mai antrenase Dunărea în ultimele patru sezoane, a urcat din postura de antrenor secund la cea de principal. O decizie care s-a dovedit inspirată, cu atât mai mult cu cât Trandafir debutase pe banca tehnică cu o victorie de senzație, în 12 octombrie 210, când Galațiul a învins pe Sport Club Miercurea Ciuc cu 6-4. În plus, înaintea play-off-ului, la echipă a fost cooptat și antrenorul Cornel Chiriță, lucru ce s-a reflectat imediat în stilul de joc al echipei.

2. AJUTAȚI DE FORMATUL LIGII NAȚIONALE
În ediția 2014-2015, campionatul s-a desfășurat după un sistem inedit, acceptat de cele două echipe românești care au jucat în Liga Mol, Corona Brașov și Miercurea Ciuc. Acestea au fost de acord că dacă nu vor termina sezonul regulat pe unul din primele două locuri vor fi eliminate din faza a doua și vor juca direct în play-off pentru locurile 5-6, iar dacă vor termina în primele două, vor juca direct în semifinale. Astfel, Sport Club a ieșit direct din lupta pentru titlu, în timp ce Corona Brașov a acces în careul de ași. Steaua, Dunărea, Gheorgheni și Sportul s-au luptat pentru cele trei locuri în semifinale.

3. VETERANI CU GREUTATE
Dunărea Galați este formată din jucători ce au pus prima dată patinele în picioare chiar în acest oraș, la care se adaugă o mână de jucători ciucani, ucraineni și austrieci. În plus, echipa este un mix de experiență și tinerețe, legendarii Radu Viorel (45 de ani) și Cătălin Geru (45 de ani) fiind pilonii pe care s-a sprijinit în ultimii ani, hocheiul gălățean. De remarcat este că își găsesc loc în primele linii și jucătorii autohtoni, precum Irimia, Necula sau Horghidan.


Echipa Galațiului s-a adunat în jurul lui Cătălin Geru și a lui Radu Viorel
 

4. ECHIPĂ‚ DE BAZĂ‚ PE CARE S-AU CONSTRUIT LINIILE
În permanentă căutare de jucători care să ridice valoarea echipei, antrenorul Marius Trandafir a stabilit patru linii din care au intrat și au ieșit hocheiștii veniți în probe. Până să ajungă la cele mai bune linii, gălățenii au testat jucători austrieci – Setzinger și Lakos -, cehi – Rasner, Rytnauer și Jeslinek -, ucrainenii Donkia și Ryabenko sau slovacul Palak. În partea a doua a sezonului, au apărut în linia ucraineană Nimenko, Sherbatyuk și Chernenko, ca înaintea play-off-ului, echipa să îi transfere pe „ciucanii” Mihaly Ede, Papp Szabolcs, Istvan Nagy și Tamas Biro.

5. AU ÎNCHIS POARTA
Cu un portar experimentat, Radu Viorel, dar care nu putea însoți echipa în meciurile din deplasare și cu Hangan, mai tânăr, dar inconstant în evoluții, oficialii Dunării au decis să aducă un portar mai bun. După mai  multe încercări au ajuns la ciucanul de 21 de ani, Otto Onodi. Portar în creștere, cu reflexe bune, Onodi a activat atât la echipa de juniori și seniori a Sport Clubului, dar și la cea de U18 și U20 de la Dunaujvaros-Ferencvaros și la prima echipă a celor de la Ferencvaros. În plus, a participat la trei ediții ale Campionatului Mondial cu România, la U18 și U20. Onodi a reușit meciuri bune atât în semifinale, cât și în finală, reușind să apare în câteva situații imposibile.


Portarul Otto Onodi a fost cel mai bun jucător al Galațiului în toate cele cinci meciuri ale finalei


6. LINIA CIUCANĂ‚
Înaintea meciurilor din semifinale cu campioana en-titre, Corona Brașov, Galațiul a transferat practic aproape o linie de la Sport Club Miercurea Ciuc: atacanții Ede Mihaly și Tamaș Biro și fundașii Papp Szabolcs și Istvan Nagy. Sistemul de transferuri a ridicat multe nemulțumiri, însă acesta este identic cu cel internațional. Deși perioada de transferuri se încheiase pe 31 ianuarie, s-au mai făcut achiziții până pe 15 februarie, cu plata unei suprataxe de 1.000 de euro pentru fiecare jucător transferat. Numărul de transferuri este nelimitat, dând șansa fiecărei echipe să aibă un lot cu care să ajungă în semifinale, ca apoi să aducă jucători ce o pot ajuta să câștige trofeul.
 

7. ATACANT CU LIPICI LA GOL
Ucraineanul Vitali Donika a fost omul de gol al gălățenilor în aproape toate meciurile, el reușind 7 puncte doar în finală, 5 goluri și 2 pase de gol. Poate cel mai valoros stranier ce a evoluat în ediția 2014 – 2015 a Ligii Naționale de hochei, Donika (32 de ani) a venit de la HK Sarov din Rusia. El a mai jucat la Donbass Donetsk în Ucraina, cu care a evoluat în Kontinental Hockey League. Tot cu Donbass, Donika a jucat în trei sezoane ale Cupei Continentale, competiție pe care a și câștigat-o în 2013. Mai mult, Dunărea s-a bazat pe o adevărată linie ucraineană în lupta pentru titlu, formată din Donika, Ryabenkio,  Shcherbatiuk, Chernenko și Nimenko.


Ucraineanul Nimenko atacă poarta stelistului Adrian Catrinoi


8. SPORTUL GĂ‚LĂ‚ȚEAN, ADUNAT ÎN JURUL ECHIPEI
Echipa de hochei a adunat în jurul ei întregul sport gălățean. În meciul decisiv din semifinale, cu Corona Brașov, hocheiștii i-au avut ca suporteri, în tribune, pe fotbaliștii de la Oțelul Galați, în frunte cu Florin Cernat, căpitanul echipei. Un meci în care și baschetbaliștii de la Phoenix le-au făcut galerie elevilor lui Marius Trandafir. Printre suporterii de lux s-au aflat componenții echipei de futsal United, din Liga I, cei ai echipei de fotbal din liga a treia, Metalosport, voleibaliștii de la Arcadia, handbalistele de la CSU. Aprecierea de care se bucură hocheiul în orașul de la malul Dunării s-a văzut și în tribunele Patinoarului, care s-au dovedit neîncăpătoare de-a lungul meciurilor din semifinale și finale.

9. BUGET DE 350.000 DE EURO
Dunărea a avut în acest sezon competițional jumătate din bugetul pe care l-a avut campioana din 2013-2014, Corona Brașov. Un buget care nu a adus transferuri spectaculoase la începutul competiției, dar care, pe măsură ce echipa urca spre finală, pe fondul unei gestionări bune a banilor, a permis achiziționarea, înaintea play-offului a unor jucători de valoare de la Miercurea Ciuc, echipă care nu a prins careul de ași. În condițiile în care au câștigat titlul, bugetul pentru sezonul următor ar putea crește, Primăria aprobând deja 900.000 de euro pentru susținerea sportului local.

10. SERIOZITATE ÎN TOATE MECIURILE
Poate principalul secret al cuceririi titlului este seriozitatea și concentrarea cu care au abordat toate meciurile, atât în semifinale, cât și în finală. Lucru demonstrat și după ultimul meci al finalei, când erau în drum spre Cârța și au aflat că trebuie să se întoarcă pentru că meciul cinci se va disputa la Brașov. Elevii lui Cornel Chiriță nu și-au subestimat niciodată adversarii, iar fiecare victorie obținută i-a motivat mai mult. Nu au procedat ca rivalii de la Brașov, care au venit la patinoar direct de pe drum, cu doar câteva ore înaintea meciului și nici nu s-au demoralizat după eșecul suferit în primul meci disputat acasă, în finală, dimpotrivă au revenit mai puternic, câștigând următoarea partidă cu 7-0.
 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Cauza morții Andreei Cuciuc, fiica artistului Igor Cuciuc. Ce au descoperit medicii legiști la autopsie 😢
Cauza morții Andreei Cuciuc, fiica artistului Igor Cuciuc. Ce au descoperit medicii legiști la autopsie 😢
Ajax își schimbă sigla: cum arată cea nouă
Ajax își schimbă sigla: cum arată cea nouă
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea anului?
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea anului?
Ce decizie va lua UEFA în privința meciului România – Kosovo? FRF, răspunsuri ferme primite după abandonul kosovarilor
Ce decizie va lua UEFA în privința meciului România – Kosovo? FRF, răspunsuri ferme primite după abandonul kosovarilor
Kosovo a obţinut o victorie istorică, la o zi după scandalul din meciul cu România
Kosovo a obţinut o victorie istorică, la o zi după scandalul din meciul cu România
FOTO | Ultraşii albanezi şi-au dat în petec: au jignit România cu un mesaj agresiv, chiar înaintea meciului naţionalei
FOTO | Ultraşii albanezi şi-au dat în petec: au jignit România cu un mesaj agresiv, chiar înaintea meciului naţionalei
Cum să cureți eficient caloriferele. Trucuri simple pentru a îndepărta praful și murdăria dintre elemenți
Cum să cureți eficient caloriferele. Trucuri simple pentru a îndepărta praful și murdăria dintre elemenți
Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir, circ în direct. Și-au aruncat cuvinte grele: Ești misogin, prost și îngâmfat / Hai sictir, javră!
Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir, circ în direct. Și-au aruncat cuvinte grele: Ești misogin, prost și îngâmfat / Hai sictir, javră!
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că varza murată ar fi foarte bună…
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că varza murată ar fi foarte…
Cu cât s-au scumpit apartamentele în ultimul an. Un oraș mult mai mic decât Bucureștiul conduce clasamentul
Cu cât s-au scumpit apartamentele în ultimul an. Un oraș mult mai mic decât Bucureștiul conduce clasamentul
Trăsătura SURPRINZĂTOARE pe care o au toți CÂINII inteligenți!
Trăsătura SURPRINZĂTOARE pe care o au toți CÂINII inteligenți!
16 săptămâni de iad! Transformarea unui celebru milionar, după ce a dat faliment, iar fosta soţie l-a acuzat că a luat banii fiicei lor!
16 săptămâni de iad! Transformarea unui celebru milionar, după ce a dat faliment, iar fosta soţie l-a acuzat că a…
Adevăratul motiv pentru care Silviu Prigoană s-a retras din masonerie. Ce înseamnă gradul 33, de fapt
Adevăratul motiv pentru care Silviu Prigoană s-a retras din masonerie. Ce înseamnă gradul 33, de fapt
Permis de conducere FĂRĂ examen. S-a schimbat legea din octombrie 2024
Permis de conducere FĂRĂ examen. S-a schimbat legea din octombrie 2024
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Tastatura ce schimbă jocul în materie de personalizare
Tastatura ce schimbă jocul în materie de personalizare
Presa germană: FDP voia să iasă din coaliţie cu două luni înainte de căderea Guvernului
Presa germană: FDP voia să iasă din coaliţie cu două luni înainte de căderea Guvernului
Ce indică scurgerile aflate sub mașină? Probleme mai puțin știute
Ce indică scurgerile aflate sub mașină? Probleme mai puțin știute
Culiță Sterp și Daniela Iliescu s-au căsătorit în secret. Tânăra este însărcinată pentru a doua oară. Primele imagini de la nuntă
Culiță Sterp și Daniela Iliescu s-au căsătorit în secret. Tânăra este însărcinată pentru a doua oară. Primele imagini de la…
×