GALERIE FOTO de la Naționalele de kaiac-canoe!** Mihalachi și Dumitrescu, din Eton, direct la Bascov!
N-au avut timp să programeze Naționalele înainte de JO.
Competiția de la Bascov a scos în evidență câteva dintre cauzele eșecului de la Londra.
Luni au venit de la Jocurile Olimpice, iar miercuri au tras la Campionatele Naționale. În timp ce majoritatea tricolorilor care au fost la Londra au intrat deja în vacanță, sportivii de la kaiac-canoe au fost nevoiți să-și pună din nou padelele și pagaiele la lucru, într-un concurs „de casă”. N-au mai tras pe canalul blestemat de la Eton Dorney, ci pe apa cunoscută de la Bascov. „Sezonul se închide numai după această competiție. N-am avut când să o programăm înainte, așa că o facem după Olimpiadă”, spune președintele FRKC, Ioan Bârlădeanu.
Explicație pentru eșecul de la JO?
Ieri au fost programate finalele pe 200 de metri. Deși nu este specialitatea lor, campionii mondiali la canoe Liviu Dumitrescu și Victor Mihalachi (Dinamo) s-au impus lejer, cu o barcă avans înaintea următorilor clasați, chiar și condițiile în care n-au mai tras deloc pe ultimii cinci-șase metri, pe care i-au parcurs din inerție. „Parcă abia acum simțim febra concursului. Ne simțim mai bine ca la Londra”, a fost concluzia lor Mihalachi, alimentând suspiciunile vizavi de modul în care a fost gândită pregătirea lor. Grupa de canoe a plecat la Londra direct de la Voina (800 de metri altitudine), unde apa este total diferită față de cea pe care au găsit-o la Eton Dorney. Aceasta poate fi una dintre explicațiile eșecului de la JO, unde campionii mondiali și europeni s-au clasat abia pe locul șapte în finala de la „dublu” – 1.000 de metri. „S-ar putea să fie o impresie falsă, că se simt mai bine acum decât la Londra. După câteva zile de pauză și când tragi lejer te simți mai bine”, a fost replica președintelui Bârlădeanu. Dumitrescu și Mihalachi vor mai trage și azi, în finalele de la 500 și 1000 de metri.
Mitrea, mai tare ca Mada
Calificați la JO ca „dublu” pe distanța de 200 de metri, Ionuț Mitrea (Dinamo) și Bogdan Mada (Steaua) au fost ieri adversari atât la kaiac simplu, cât și la „dublu”, ambele pe distanța de 200 de metri. Mitrea a învins de fiecare dată (la dublu, alături de alt olimpic, Vasile Ștefan), ridicând un alt mare semn de întrebare vizavi de cât de echilibrat a fost echipajul care a reprezentat România la Eton Dorney în urmă cu numai șase zile. „Asta a fost problema tot anul. Dacă valoarea lui Mada era mai apropiată de cea a lui Mitrea ne băteam sus la Londra”, a punctat Bârlădeanu.
O surpriză a fost și înfrângerea lui Iosif Chirilă (Steaua) la canoe-simplu, 200 de metri, titlul fiind câștigat de un puști de la Dinamo, Adi Grozuța. „200 nu este specialitatea lui”, i-a găsit un alibi președintele FRKC. Chirilă a participat la JO, el ajungând până în semifinalele probei de simplu, 1.000m.
Pentru prima oară a fost organizat concurs masters la Naționale, pe trei categorii de vârstă. Printre participanți s-au numărat foști medaliați olimpici sau mondiali, precum Mitică Pricop,
Silviu Simiocencu, Daniel Stoian, Vasile Curuzan sau Romică Șerban
La kaiac simplu feminin (200 m) disputa dintre cele două „olimpice” ale României a fost câștigată de Irina Lauric (Olimpia), Iuliana Paleu (Dinamo) venind pe locul doi
Florin Popescu, în locul lui Lipalit
După Jocurile Olimpice de la Londra, veteranul antrenor Igor Lipalit a anunțat că se retrage. În locul lui, va fi propus pentru funcția de coordonator al lotului de canoe fostul campion olimpic Florin Popescu (38 de ani). Medaliat cu aur la JO 2000 și de șapte ori campion mondial, Popescu este cel care i-a pus în aceeași barcă pe campionii mondiali Dumitrescu și Mihalachi. Ioan Bârlădeanu n-a infirmat informația. „Sper doar să nu întâmpin probleme în Biroul federal”, a spus președintele.