Ieșenii continuă să-și arate solidaritatea față de ucrainenii greu încercați în ultima lună. Copii, părinți sau bunici, mii de ucraineni și-au găsit liniștea la Iași după ce au trecut granița și au fost rapid adoptați. Cazați în hoteluri, pensiuni ori în casele oamenilor, în corturi, săli de sport sau în centre special amenajate, refugiații ucraineni au fost primiți cu căldură de ieșeni. Și încep deja să se simtă ca acasă în Capitala Moldovei.
Mai nou, limba ucraineană a început să se vorbească tot mai des și în sălile de sport, acolo unde sportivii din țara vecină au fost adoptați de către colegii lor ieșeni.
Sensei Răzvan Popa, un fost campion în karate-ul tradițional, cu multiple titluri naționale și medalii la competițiile internaționale, este unul dintre oamenii de sport din Iași care au venit în sprijinul copiilor ucraineni. Acesta nu a rămas insensibil la drama trăită de ucraineni și a decis să le ofere copiilor veniți în Iași cursuri gratuite de arte marțiale, la clubul pe care îl conduce, Dojo Master Iași.
”Având în vedere situația tragică din Ucraina ne-am gândit să oferim copiilor și adolescenților refugiați în Iași antrenamente gratuite de arte marțiale, la clubul nostru Dojo Master Iași. Copilăria lor este umbrită de ororile acestui război și încercăm să aducem un zâmbet pe chipurile lor, să-i facem să uite de toate problemele măcar pe perioada în care se află în sală. Părintele unui copil de la noi este în contact cu o asociație umanitară care se ocupă de refugiații ucraineni și astfel am reușit să aducem într-o primă fază 7-8 copii la sala noastră. Noi ne-am propus ca în următoarea perioadă să oferim cursuri gratuite de arte marțiale la 25-30 de copii din Ucraina”, a declarat pentru ProSport Sensei Răzvan Popa, managerul și antrenorul clubului Dojo Master Iași.
Deși copiii ucraineni nu vorbesc limba română și nici engleză, Sensei Răzvan Popa spune că această barieră a fost depășită foarte ușor.
”Sunt câțiva copii care au mai practicat karate tradițional în țara lor, dar pentru mulți dintre ei este o noutate ceea ce fac aici, la Iași. Și sunt extrem de încântați cu toții să practice artele marțiale. Partea frumoasă a sportului este că reușim să depășim bariera lingvistică foarte ușor, prin mișcare. Vorbim limba sportului să spun așa, copiii fac mișcare și asta e cel mai important”, a mai spus Răzvan Popa. Acesta îi așteaptă pe copii la sala de sport din cadrul Complexului Sportiv Liberto: ”Părinții care doresc să îi aducă pe copii să facă mișcare sunt așteptați la Complexul Sportiv Liberto, în Zona Industrială, unde am găsit o sală micuță, dar cochetă, în care ne putem desfășura fără probleme antrenamentele. Sperăm ca în scurt timp să ni se poată permite să intrăm din nou în sălile de sport ale liceelor, acolo unde nu am mai avut acces după izbucnirea pandemiei. Este o mare problemă pentru cluburile private, pentru că o perioadă îndelungată nu am mai avut unde să ne desfășurăm antrenamentele”.
Gestul instructorului Răzvan Popa a fost completat de inițiativa părinților copiilor ieșeni, care au strâns hăinuțe și jucării pentru cei mici veniți din Ucraina.
”Nu este pentru prima dată când ne implicăm și susținem cazurile sociale, i-am ajutat și în trecut pe copiii fără posibilități materiale să vină să facă mișcare la clubul Dojo Master. Le mulțumesc și părinților care i-au primit pe acești copii din Ucraina cu brațele deschise. I-au ajutat cu diferite alimente, hăinuțe și jucării, iar sponsorii noștri Take&Eat și Cos Laboratoires, cărora vreau să le mulțumesc în mod special, ne-au ajutat foarte mult cu alimente și suplimente”, a conchis Răzvan Popa.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER