Gimnastele tricolore merg să facă un concurs fără ratare la Jocurile Europei. Antrenorii se tem: „S-au schimbat generațiile ca mentalitate. Copiii de azi sunt mai sensibili, nu mai sunt dispuși să facă sacrificii”
România va participa la Jocurile Europene din Baku (12 -28 iunie) la gimnastică artistică feminină cu o echipă tânără, formată din Andreea Iridon, Laura Jurcă și Silvia Zarzu. Tricolorele, care vor fi însoțite la acest concurs de antrenorii Lăcrămioara Moldovan și Lucian Sandru, au ca obiectiv realizarea unui concurs curat, fără ratări. Antrenor la lotul olimpic al României de peste 17 ani, Lucian Sandu (46 de ani) a vorbit pentru ProSport despre competiția de la Baku, accidentările din lot și schimbarea de mentalitate a tinerei generații.
ProSport: Care este obiectivul echipei pentru Baku?
Lucian Sandu: Nu ne-am propus un obiectiv special, în primul rând vrem să mergem să ne prezentăm foarte bine și să fim sănătoși, pentru că de la începutul anului am avut foarte multe probleme de sănătate în cadrul lotului. După aceea vedem și rezultatele.
Ați aruncat o privire și peste componența celorlalte echipe care vin la competiția din Baku?
Ne-am uitat în mare, niciuna din țările contracandidate nu a venit cu prima garnitură, ca să spun așa, ci fetele din eșalonul doi. Toată lumea își menajează sportivele pentru Campionatele Mondiale unde este un concurs foarte greu de calificare la Jocurile Olimpice.
Ce înseamnă pentru cele trei fete nominalizarea în echipa de Baku?
Eu sper să însemne ceva pentru ele. Sperăm că vor încerca să demonstreze încrederea pe care le-am acordat-o și sperăm să concureze bine.
Cum se mai simte Larisa Iordache, care a tot acuzat dureri la gleznă?
Larisa este mult mai bine, a scăpat de „stresul” legat de examenul de bacalaureat. Piciorul la care acuza dureri este mult mai bine, ea a început să lucreze, să sperăm că ghinioanele s-au terminat și că va fi bine.
Diana Bulimar trece printr-o altă intervenție chirurgicală…
Din păcate, este un an greu pentru ea. Sperăm să o putem recupera până la Mondiale, însă șansele sunt foarte mici, va fi greu.
Didi este o pierdere mare pentru echipă…
Din păcate, este o pierdere importantă pentru că orice gimnastă pe care nu o mai avem în sală contează enorm pentru că sunt puține senioare. Avem 11 senioare și fiecare e foarte importantă.
Cum este Cătălina Ponor? Cum și-a recuperat integralele?
Cătălina este bine, este în tonus, își dorește, se antrenează. Sperăm să fie și bine.
Simțiți că celelalte fete sunt motivate de prezența Cătălinei în sală?
Da, sunt motivate. Cătălina le încurajează și pe ele. Este un foarte mare plus revenirea ei în sală.
Înainte de Europene, Andreea Munteanu se gândea să se retragă. Care mai este situația ei acum, după ce a câștigat titlul continental la bârnă?
Ea face când face și când nu, nu face. Ea este în sală, facem tot posibilul ca problemele pe care le are să le depășească.
Ce credeți că se întâmplă cu noua generație de sunt atât de multe gânduri de retragere?
S-au schimbat generațiile ca mentalitate, extrem de mult. Copiii de astăzi sunt mult mai sensibili, nu mai sunt dispuși să facă sacrificii, viața socială… nu știu de ce sunt aceste schimbări. Oricum, problemele sunt mai multe și mai mari ca în trecut.