10-le Nadiei și 10-le lui Simone. Americanca Biles este prima sportivă cu 10 titluri mondiale în palmares în gimnastica artistică
39 de ani distanță și câteva luni. Cărțile de istorie ale gimnasticii artistice feminine scrijelesc în statistici câte un 10 uriaș. În 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal, Nadia Comăneci intra în istorie cu primul 10 curat, un 10 perfect, pentru exercițiul său de la paralele. Un 10 pe care tabela de afișare a notelor nici măcar nu era pregătită și capabilă să îl arate. Un alt 10, altfel, care nu mai este sinonim în același mod cu perfecțiunea absolută, dar la fel de uimitor, va marca istoria unuia dintre cele mai urmărite sporturi olimpice în timpul întrecerii supreme a lumii. Pe 1 noiembrie 2015, Simone Biles a devenit prima gimnastă din lume care urcă numărul de medalii de aur câștigate în total, în carieră, la Campionatele Mondiale de gimnastică artistică, la două cifre. La doar 18 ani, Biles a adunat deja zece titluri mondiale în gimnastică și are toate șansele să nu se oprească aici.
Duminică seară, prima triplă campioană mondială a probei de individual compus a câștigat aurul la bârnă și apoi la sol. Medaliile cu numărul trei și patru la CM de la Glasgow. În carieră, medaliile cu numerele 9 și 10. Victoriile texanei Simone Biles sunt aglomerate în trei ani. În 2013, Biles reprezenta în premieră Statele Unite într-o ediție de Campionat Mondial a senioarelor, era încoronată campioană a celor patru aparate (bârnă, sol, sărituri și paralele). De atunci, adolescenta de buzunar, de doar 1,45 m, al cărui cap s-ar zări cu greu din spatele mantinelei unui patinoar de dimensiuni olimpice, este neînvinsă în concursurile de individual compus la care a luat startul. Prima dintre cele medalii de aur, câștigate în 2013, ale puștoaicei de culoare, pe atunci de doar 16 ani, era ironizată într-un mod grosolan de italianca Carlotta Ferlito (a cincea în finala mondială de individual compus): „I-am spus lui Vanny (n.r. – Vanessa Ferrari, regina individualului compus în 2006) că la anul ar trebui să purtăm machiaj, să ne colorăm pielea în negru, ca să putem câștiga și noi„. Declarația și mărturia scandalului uriaș aprins de Ferlito se găsesc încă ușor pe internet, în arhivele Daily Mail.
Un sâmbure de adevăr în declarația reprezentantului federației italiene, David Ciaralli, care a încercat să explice declarația Carlottei și să își apere sportiva de 18 ani, există. „Carlotta s-a referit la un trend al gimnasticii actuale, care valorizează o tehnică ofertantă pentru gimnastele de culoare, recunoscute pentru forța lor și care penalizează stilul mai artistic est-european care le-a permis rusoaicelor și româncelor să domine acest sport ani la rând„. Fizicul cu musculatură pronunțată al americancei Biles are prea puține în comun cu silueta gingașă a Nadiei Comăneci. Liniile acrobatice sunt punctul forte al americancei, forța, anvergura săriturilor, detenta și forța de a încasa șocurile aterizărilor sunt impresionante în cazul lui Simone, cea care de multe ori lasă impresia că zboară la metri buni deasupra capetelor spectactorilor din sală, ca și cum un partener invizibil i-ar fi dat elan la desprinderea de sol. Felul în care își domină concurența este aproape înspăimântător.
În finala de invidual compus era să cadă de pe bârnă. În finala de pe „puntea suspinelor”, Biles a lăsat concurența la un punct distanță
Forța fizică este dublată în cazul americancei Biles de o forță mentală, putere de concentrare și determinare exemplare. În finala de la individual compus, Biles a fost la un pas să rateze exercițiul la bârnă, să cadă de pe aparat și cel mai probabil să își smulgă singură aurul de la gât. Imaginile în care aceasta se luptă cu gravitația pentru a rămâne cocoțată pe cei 10 centimetri ai aparatului sunt elocvente.
După exercițiul semi-ratat de joi, Simone Biles a revenit cu forțe proaspete în finala de pe „puntea suspinelor”: cu un exercițiu de 6,400 dificultate, americanca a fost aproape de nota 9 la execuție. Față de punctajul său, 15,358, cea mai apropiată notă, a medaliatei cu argint, a fost mai joc cu 1,025 puncte. Chiar dacă din finală a lipsit Larisa Iordache, cea care a ratat în calificări, nu a prins finala de 8, dar care în condiții normale este o candidată la podium, în finala de la individual compus ea câștigând practic acest aparat (14,766), interesant este că americanca ar fi fost în fața celor 7 gimnaste aflate la startul probei de duminică chiar și cu evoluția de joi, cu tot cu bâlbâială (notată cu 14,400).
Finala de la sol: avans de „doar” șapte zecimi
Simone Biles s-a impus destul de lejer și la sol: la dificultate a câștigat din start cel puțin 0,400 puncte în fața tuturor urmăritoarelor, oferindu-și marjă suficientă de eroare. Cu un 9 curat la execuție, Biles a arătat și cel mai precis exercițiu, astfel încât titlul i-a revenit net.
Cele 10 titluri mondiale ale americancei Simone Biles:
- individual compus – 2013
- sol – 2013
- echipe – 2014
- individual compus – 2014
- bârnă – 2014
- sol – 2014
- echipe – 2015
- individual compus – 2015
- bârnă – 2015
- sol – 2015
Simone Biles este performera ediției 2015 a Campionatului Mondial de Gimnastică, echivalentul din concursul feminin al japonezului Kohei Uchimura, care a câștigat al șaptelea titlu mondial consecutiv la individual compus și a dus și el totalul personal de titluri mondiale în carieră, la zece.
Simone Biles patentează propria rețetă a succesului, redefinește mentalitățile în gimnastică și pare de nebătut. Următoarea sa țintă este Rio. Și Jocurile Olimpice, cu aurul suprem.