A făcut lobby pentru Nadia
Gimnastica românească a avut de-a lungul timpului în persoana Mariei Simionescu (foto, indicată cu săgeată) un susținător de nădejde. De altfel, președintele de onoare al FRG, Nicolae Vieru, a rememorat, pentru ProSport, două dintre momentele în care doamna Mili și-a dovedit calitățile.
1. Prima notă de 10 obținută de Nadia, la JO din 1976. „Pregătise terenul cu câteva luni înainte de Montreal, la concursurile de pregătire. Doamna Mili a reușit să le convingă pe arbitre să acorde nota 10. Ea avea această viziune. Nimeni nu avea curajul să dea 10, era nota lui Dumnezeu, deci când a fost momentul, lumea era deja pregătită de acest salt”.
Remember:
• Ca antrenoare federală a antrenat echipele naționale care au participat la trei ediții ale JO: Melbourne (1956), Roma (1960) și Tokyo (1964)
• Împreună cu soțul ei a organizat și condus Liceul de gimnastică de la Onești, creând, pentru prima dată în lume, o școală cu acest profil
• Prima antrenoare emerită din gimnastica românească, vicepreședinte de onoare al FRG.
2. JO de la Moscova din 1980, finala la individual compus. Pentru evoluția la bârnă, Nadia a așteptat 28 de minute afișarea notei. Nota: 9,850, după un exercițiu perfect. „Erau patru arbitre în Comisie, dna Mili și cea din Anglia au dat note pe merit, cele din Rusia și Cehoslovacia note foarte mici. Doamna Mili a oprit concursul, a încercat să determine schimbarea notei, s-a zbătut ca Nadia să primească nota pe merit, însă ordinul președintelui forului internațional, Iuri Titov, era clar, nota rămâne aceeași”.
"Mi-o amintesc cum am văzut-o prima dată. Suplă, cu două codițe împletite" – Nicolae Vieru, președinte de onoare al FRG