Adevărul despre șansele României de a obține un wildcard pentru a doua gimnastă la Jocurile Olimpice de la Rio. Ce spune Stoica și salariile antrenorilor din gimnastica românească
Șefii Federației Române de Gimnastică au venit mjarți în fața mass-mediei și au oferit o serie de explicații pentru contraperformanța celor două echipe la Test Eventul de la Rio, în urma căruia ambele echipe au ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio. În cea mai mare parte a timpului, cel care a luat cuvântul a fost Adrian Stoica, președintele forului, care a vorbit despre cauzele eșecului, despre posibilitatea primirii unui wild-card pentru a doua gimnastă, despre conflictul cu COSR, dar și despre situația resurselor din această disciplină, care s-au diminuat îngrijorător de mult.
Fără îndoială, subiectul „wildcard-ului” a stârnit interes în Sala „Nadia Comăneci” de la etajul 8 al Ministerului Tineretului și Sportului. „Există mai mult un vis decât o posibilitate să mai avem încă o gimnastă la Jocurile Olimpice. Regulamentul Federației Internaționale este extrem de riguros și prevede orice fel de renunțare sau de a cordare a unui wildcard. Noi am făcut deja un demers la FIG, un demers de etică sportivă. Singurii medaliați care nu se califică la JO de la ultimul Campionat Mondial sunt cei de la individual compus. Iar singurul caz care este în această situație este cel al Larisei Iordache. Vedem ce răspuns ne va da FIG
Există un regulament de acordare a wild-card-urilor sau al locului destinat Comisiei Tripartite. Din cunoștinețele mele, în urmă cu două ediții ale Jocurilor Olimpice, când medaliații de la un Campionat Mondial nu obțineau imediat calificarea, a fost un campion mondial la bară, din Slovenia, care a solicitat un wildcard, dar nu a reușit să înduplece legile FIG”, a declarat Adrian Stoica.
- România a ratat calificarea cu echipele la JO, astfel că va miza doar în concursurile individuale pe o gimnastă și doi gimnaști, unul dintre aceștia fiind în mod cert Marian Drăgulescu
- Locul nenominal rezervat gimnasticii feminine este disputat de Larisa Iordache și Cătălina Poponor, iar la Rio va merge sportiva care va avea cele mai bune rezultate
Posibilitatea aducerii unui tehnician străin în poziția de antrenor coordonator al lotului feminin de gimanstică nu este deocamdată o opțiune pentru Federația Română de Gimnastică. ‘Nu cred că este cea mai bună soluție. Este extrem de complicat să aduci un antrenor străin și să-l plătești cu 3-4.000 euro și să ții antrenorii care lucrează la lotul național cu 4-500 de euro pe lună. Și deontologic nu este cea mai bună soluție”, a declarat Adrian Stoica. Președintele FR de Gimnastică a anunțat că Lucian Sandu va fi cel puțin până la terminarea Jocurilor Olimpice antrenorul coordonator al lotului feminin.
- Șeful gimnasticii românești a vorbit și despre conflictul cu COSR, în speță cu Alin Petrache, președintele forului, susținând că, în acest moment, în tot acest schimb de replici este ceva „mai degrabă personal” din partea adversă.
Ce a spus Adrian Stoica despre Andreea Munteanu (campioană europeană la bârnă în 2015):
„Andreea Munteanu îmi este foarte dragă. Sigur că în viața unui sportiv de înaltă performanță mai apr și probleme, dar nu întotdeauna le arunci pe piață. Din păcate, Andreea Munteanu a prezentat o anumită instabilitate, care a reținut-o în pregătire. Niciun antrenor dintr-un colectiv tehnic nu se poate gândoi și nu se duce la o luptă cu oameni mai slabi decât cei rămași acasă”
Președintele FR de Gimnastică a semnalat cu această ocazie faptul că în gimnastica românească sunt din ce în ce mai puțin antrenori, în condițiile în care salariiul unui debutant este de 750-800 de lei. Un antrenor cu categoria I câștigă între 1.700 și 2.200 de lei. Adrrian Stoica a mai semnalat „gafa” ministrului MEC, Daniel Funeriu, care în urmă cu aproximativ 4 ani a dat o Ordonanță, prin care a decis să nu se mai antreneze în cuplu, a scos practic normarea în cuplu. „Zeci de ani doar așa s-au obținut rezultate. Cu toate intervențiile noastre, inclusiv prin MTS, pentru a schimba acest lucru, nu s-a întâmplat nimic”.