România are o ultimă și nesperată șansă de a trimite la Olimpiadă două gimnaste, după ce echipa a ratat calificarea pentru prima oară în ultimii aproape 50 de ani, dar totul depinde acum de eforturile și abilitatea COSR și ale federației, a dezvăluit pentru ProSport, în exclusivitate, Nicolae Vieru, vicepreședintele de onoare al Federației Internaționale de Gimnastică.
Declarația, venită din partea unei persoane care timp de decenii a făcut parte din conducerea Comitetului Olimpic Român, Federației Române de Gimnastică și a Federației Internaționale de Gimnastică, este surprinzătoare. Vieru (84 de ani) spune că, dacă lobby-ul va fi făcut corect, iar Cătălina Ponor va obține rezultate bune la Europenele care se apropie, ea va putea beneficia de o excepție de la regulament și va putea fi înscrisă în concurs alături de Larisa Iordache, gimnasta cel mai bine plasată în acest moment.
„La fete, important este să se refacă Larisa. Dar o valoare olimpică extraordinară are Ponor. Iordache are medalie de bronz la Mondiale, la individual, trebuie să fie calificată direct. Pentru că nu ne-am calificat cu echipa, avem dreptul la numai o gimnastă. Va trebui să ne luptăm însă, eu știu, împreună cu Comitetul Olimpic, federația, să găsim o soluție pentru Ponor”, a explicat Vieru, un fin cunoscător al regulamentelor internaționale.
„Acum se ține cont de Europene, de Mondiale, mai este și wild-cardul”
Președintele de onoare al FRG ne dă asigurări că șansele nu sunt doar utopice: „Există, ar exista posibilități, fiindcă regulamentul ține acum cont și de Campionatele Europene, și de Cupa Mondială, mai e wild-cardul… Dacă ne zbatem într-un fel, atunci se mai pot face excepții pentru oameni de valoare. Mai ales că acum ne așteaptă Europenele. În mai băieții, în iunie fetele. Sigur, aici e o problemă, trebuie bine gândită strategia de participare la Europene. Ponor trebuie să ia medalii la Europene și ăsta ar fi încă un motiv pentru eligibilitatea ei la Olimpiadă. Dacă ar merge la Rio și Larisa, și Ponor, atunci am avea șanse de medalii și la fete”.
Vieru a comentat pentru ProSport și șansele pe care le avem la Olimpiadă în concursul băieților: „Speranța la băieți nu era la echipă, care oricum nu s-a calificat. N-a fost nici înainte la echipă, ci la Drăgulescu. El vrea o revanșă, fiindcă aduceți-vă aminte, săracul, a clacat la Beijing (n.r. – Olimpiada din 2008), unde a fost pe locul întâi la sol și la sărituri! A fost un șoc atunci! A fost și pentru el un șoc prea mare. Mai avea doar la inele și termina pe locul întâi. E foarte greu, dar două medalii poate să aducă de la sol și de la sărituri”.
Alin Petrache, președintele COSR, ar trebui acum să justifice, în sfârșit, prezența sa în fruntea olimpismului românesc și să ajute ca, la Olimpiadă, să avem două gimnaste în concursul individual
Trăgând linie, conform lui Nicolae Vieru, dacă federația de gimnastică și COSR vor avea o strategie inteligentă, iar lucrurile vor merge bine în privința sportivilor, România ar putea trimite la Jocurile Olimpice de la Rio patru gimnaști (Larisa Iordache și Cătălina Ponor la fete, Marian Drăgulescu și încă un sportiv, deocamdată nenominalizat, la băieți) care să se întoarcă, eventual, cu trei-patru medalii din concursurile individuale.
Într-un interviu exclusiv acordat ProSport săptămâna trecută, Nicolae Vieru a făcut o analiză dură a contraperformanței istorice înregistrate de naționala feminină de gimnastică, după ce aceasta a ratat calificarea la Olimpiadă în premieră după 1968. Vieru a spus atunci, în esență, că nu e vorba de valoarea scăzută a gimnastelor, așa cum a sunat teza propagată în media și pe rețelele sociale care au preluat declarațiile antrenorilor, ci de grave greșeli comise de staf în pregătire. Fostul președinte al FRG a menționat că la lotul feminin de gimnastică s-a lucrat puțin și superficial, dovada constând în faptul că sportivele au căzut, în concurs, de la bârnă și de la paralele. Vinovații principali sunt chiar legendarii Octavian Bellu și Mariana Bitang, cei doi nereușind, a spus Vieru, să se adapteze la rigorile noului tip de calcul al punctajului, care a mutat accentul de la formă (cum a fost atât timp cât nota maximă era 10) la conținut.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER