„România a trecut cu bine peste unul dintre cele mai grele Campionate Mondiale, s-a trecut prin mari emoții, cu o echipă tânără, care și-a dorit atât de mult să iasă din conul de umbră de la începutul competiției, încât s-a străduit mult mai mult și s-a mobilizat exemplar pentru finala pe echipe„, a sintetizat mulțumit Octavian Bellu evoluția echipei feminine de gimnastică, cu Larisa Iordache în premieră la cârmă pe aparate, la CM de la Nanning. Chiar dacă implicarea sa și a Marianei Bitang la lotul național este mai mică, cei mai titrați antrenori ai gimnasticii românești au fost prezenți, marți dimineață, alături de întreaga delegație feminină de la Mondiale, la ceremonia de premiere pregătită pentru Larisa&Co de ministrul Tineretului și Sportului, Gabriela Szabo, în sala de protocol a MTS.
„Aproape în fiecare dimineața, noi, de aici, de la ministerul Tineretului și Sportului vorbim cu cei de la Federația de gimnastică, pentru a ajuta cu tot ce putem pentru pregătirea Jocurilor Olimpice„, a punctat Gabriela Szabo, cea care a insistat pentru o premiere cât mai degajată, „ca în familie”, în sala Nadia. În mod vizibil, Szabo a încercat să îi aducă în față și mai aproape de lot pe foștii coordonatori ai lotului, Bellu și Bitang, cei care au făcut un pas în plus către zona de construcție a bazei de selecție și de promovare a gimnasticii, în detrimentul „primei reprezentative”.
În aceeași direcție a insistat și Adrian Stoica, președintele Federației Române de Gimnastică. „Avem antrenori de marcă, oameni de cartea recordurilor. Avem și antrenori tineri și o echipă medicală ambițioasă. Și avem și sportive. Vor fi și mai multe anul viitor și pentru Jocurile Olimpice, când vor veni noile nume și vom recupera sportivele cu probleme. Larisa a fost motorul acestei echipe, ea trebuie să rămână un motor de calitate, să rămână la categoria Porsche și să nu ne întoarcem la Trabant„, a punctat Adrian Stoica.
Gabriela Szabo le-a premiat pe gimnastele care, după un concurs de calificare în care au prins la limită finala, s-au montat pentru un loc patru în finală, la câteva zecimi de bronzul câștigat de Rusia
Nanning, momentul evaluării. „Noi ne vom implica tehnic, metodic, logistic, administrativ. Căutăm noua poziție”
Pentru Octavian Bellu, China 2014 a fost un Campionat Mondial salvat prin rezultatul final și de care staff-ul tehnic al lotului trebuie să se folosească pentru principalul său obiectiv. „La Nanning, a fost un test, o lecție și pentru sportive și pentru antrenori. La fiecare aparat, fiecare gimnastă s-a autoevaluat sau cei de pe margine au evaluat potențialul la care a ajuns. Sunt convins că acesta nu a fost momentul de vârf, pot evolua la un potențial mult mai mare, în condiții de sănătate mult mai bune. Trebuie să luăm în discuție rezultatul final. Până la urmă, dacă la Olimpiadă totul iese bine, se uită aproape în integralitate ce s-a întâmplat la Europene, la Mondiale, pentru că performanțâa olimpică este cea care le eclipsează pe toate” a conchis Octavian Bellu, cel care a ținut să puncteze că a fost prezent în sala de gimnastică înainte de plecarea lotului la Nanning, dar nu cu aceeași regularitate ca înainte.
Octavian Bellu a radiografiat parcursul de la Nanning
„Lucrurile se complică anul viitor și nici nu vreau să mă gândesc că echipa României va fi vreodată în istorie în situația de a nu se califica la Jocurile Olimpice. În 2015 nu îți mai poți permite nici măcar să dai impresia că nu ești aproape de podium. Cred că România are potențial și nu se va afla într-o astfel de situație„, a prefațat Bellu sezonul în care se decide configurația „listei de start” pentru Rio 2016, principalul obiectiv al Federației.
„Cei cinci antrenori de la lot pot asigura continuitatea, am încredere în acești copii„, a glumit Bellu, cel care i-a coordonat alături de Mariana Bitang în ultimii ani pe actualii responsabili din sala de antrenament, Lucian Sandu, Lăcrămioara și Cristian Moldovan. „Îmi permit să le spun copii, vor crește profesional și atunci va trebui să își asume responsabilitatea totală și să ducă visul acesta frumos al gimnasticii mai departe„, a glumit Bellu. „Noi ne vom implica tehnic, metodic, logistic, administrativ, dintr-o pozi’ie pe care încă o căutăm, nu vrem să copiem alte moduri de lucru din alte părți, dar probabil este un moment în care și noi avem nevoie de o schimbare pentru a progresa, pentru că la un moment dat intri într-o rutină care nu are efecte benefice de fiecare dată„, a detaliat planurile sale de viitor, alături de Mariana Bitang, cei care se ocupă de proiectul „Relansarea Gimnasticii Românești” – inclusiv Caravana Gimnasticii și pregătirea unui nou val de sportive.
Se caută al doilea vârf pentru Rio
Antrenorul coordonator de al cărui nume se leagă cele mai importante performanțe olimpice tricolore ale anilor 2000 a identificat punctul slab al echipei de gimnastică a României în acest moment: tricolorele au nevoie de o nouă gimnastă apropiată ca valoare de Larisa Iordache, pentru menținerea pe podiumul olimpic în întrecerea echipelor. „Deocamdată o avem pe Larisa și un grup de fetițe care încearcă să facă mare performanță.Trebuie să ai minimum două vârfuri. Bulimar ar fi o variantă, revine, are o perioadă în care poate crește din punct de vedere valoric măcar la valoarea pe care o avea înainte de accidentare, dar în momentul în care vii după trei operații la același genunchi, trebuie să lucrezi cu foarte mare atenție, să ai niște priorități. Probabil la sărituri va fi greu să o mai împingi să facă acel Yurchenko cu două șuruburi, pentru că s-a accidentat de două ori la aceeași mișcare. Cred că ea poate fi folosită pe paralele, bârnă și sol. Este tânără, este montată să își revină, a văzut că este nevoie de ea, însă eu aștept foarte mult de la celelalte, pentru că sunt copii care pot crește valoric, pot obține note mai mari la execuție„, a completat Bellu.
Echipa de gimnastică a României are un lider clar: Larisa Iordache. Restul pozițiilor în echipă se dispută
România a încheiat a 45-a ediție a unui Campionat Mondial de gimnastică artistică cu două medalii de argint – cel mai bun palmares în acest nou ciclu olimpic (în 2013 România a obținut un singur bronz, tot prin Larisa Iordache, la sol), dar și după 2010 (anul ultimului titlu mondial în Sportul Nadiei Comăneci, prin Ana Porgras, la bârnă). În China, Larisa Iordache a obținut ambele prezențe pe podium ale delegației conduse de președintele Federației Române de Gimnastică, Adrian Stoica, la individual compus și sol. Prezența între primele 24 de echipe în China, asigură prezența României la CM din 2015, de la Glasgow, acolo unde primele opt clasate vor obține calificarea directă la Jocurile Olimpice de la Rio, din 2016. Echipele clasate pe locurile 9-16 la Mondialele de anul viitor vor participa la o competiție preolimpică din care primele patru clasate vor obține „biletele” pentru Rio.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER