Octavian Bellu și Mariana Bitang au exclus posibilitatea unei reveniri în postura de coordonatori ai lotului național de gimnastică, marți, cu ocazia inaugurării centrului de pregătire al CSA Steaua București, în cadrul proiectului „Relansarea Gimnasticii Românești”. Mariana Bitang este cea care o spune cel mai răspicat, „cu subiect și predicat”: „Nu este posibilă o revenire. Este o decizie definitivă, dar nu dispărem din gimnastica românească„, în timp ce Octavian Bellu explică „acum vrem să sprijinim gimnastica fie prin relațiile cu celelalte instituții, fie prin modul în care putem interveni într-o situație de criză. Nu părăsesc gimnastica, pentru că sunt un produs al acestui sistem„, spune „antrenorul cu cele mai multe medalii”, potrivit Guinness Book.
„Antrenorii tineri trebuie să ia rucsacul ăsta greu în spate și să urce muntele”
Cei doi antrenori care au coordonat performanțele Andreei Răducan, Cătălinei Ponor și Sandrei Izbașa susțin hotărât că nu se despart de gimnastică, dar merg mai departe – la un nivel superior. „Prezentul este deja cristalizat, mare lucru nu mai putem influența, pe când viitorul îl putem influența determinant”, afirmă Mariana Bitang. Cei doi se concentrează acum pe munca din amonte, la primul nivel de susținere a performanței.
Octavian Bellu vorbește în plus despre un schimb de generații, la nivelul antrenorilor. Relația celor doi tehnicieni cu lotul național de gimnastică rămâne în zona gri. Mariana Bitang a reacționat spontan la întrebarea dacă nu cumva a ajuns deja să îi fie dor de fete: „Ne-am văzut acum două zile„. Lucrurile par a fi însă simple: mai mult decât înfrângerea din alegerile COSR, a rămas vie și dură amintirea aluziei că „este bătrân pentru acest proiect”, iar Octavian Bellu trimite semnale acide. „Noi am revenit la lotul de gimnastică pentru a da o mână de ajutor, dar am ajuns să ne implicăm prea mult, în toate direcțiile. Cred că acum trebuie să transferăm responsbilitatea celor care vor duce lucrurile mai departe, în viitor. Antrenorii tineri, trebuie să vadă și partea frumoasă, dar și cea mai grea a acestei lumi. Acest colectiv a mai lucrat cu sportivele, Popa Adela – vine direct de la Deva, le-a avut pe mână pe noile fete de la șase ani„, explică Bellu.
„Dacă antrenorul care va veni la lot va avea nevoie de un sfat, de o părere și ne va cere, îl vom da sau dacă Federația ne va impune la un moment dat – în măsura posibilităților„, mai spun foștii antrenori ai lotului de gimnastică al României, cei care nu vor face deplasarea la Campionatele Mondiale din China. Iar pentru JO din 2024, Bellu este din nou acid „în măsura în care voi mai fi capabil atunci să fiu de folos, poate voi da o mână de ajutor”, lăsând să se înțeleagă că este important să existe un prim pas făcut din direcția adversă.
Astfel, crede Bellu, „antrenorii tineri trebuie să ia rucsacul ăsta greu în spate și să urce muntele„, cu o presiune mare pe umeri, pentru că „oricine a fost la lotul de gimnastică a avut presiunea acestui palmares impresionant la această disciplină„, după cum suține și soția sa, Mariana Bitang.
„Să plecăm? Doar în vacanță”
La fel de categoric, cei doi tehnicieni au pus punct speculațiilor unei plecări în străinătate: „am avut posibilitatea să plec de un milion de ori, nu am făcut-o, nu o fac nici acum. Succesul acestui sistem în care am crescut îți dă un confort și o satisfacție morală imensă„, spune Bellu, păstrând un ton grav, în timp ce Mariana Bitang răspunde cu o glumă „dacă nu am plecat până la vârsta asta, nu o să plecăm decât în concediu„.
Gabi Szabo evită să intervină
Ministrul Tineretului și Sportului, Gabriela Szabo, și-a exprimat regretul deciziei celor doi tehnicieni, dar deși a afirmat că „eu sunt de părere că ar trebui să lăsăm orgoliile deoparte și să ne urmărim obiectivele”, s-a ferit să vorbească despre o „intervenție în forță”, sau o încercare explicită de a pune la aceeași masă toate părțile implicate în conflictul care a determinat demisia lui Bellu și Bitang de la COSR și din postura de coordonatori ai lotului feminin de gimnastică.
Octavian Bellu și Mariana Bitang au pregătit lotul național începând cu 1990, până în 2005, revenind în 2010 după o pauză de 5 ani. Bellu a fost recunoscut, în 2007, drept cel mai de succes antrenor al lumii, de către World Record Academy, pentru cele 16 titluri olimpice și cele 279 de medalii obținute de sportivele sale la Campionatele Europene, Mondiale și Jocurile Olimpice. La finalul lunii mai, Octavian Bellu a candidat pentru președinția Comitetului Olimpic și Sportiv Român, însă a fost învins categoric de Alin Petrache, comentariile acestuia, determinându-l să demisioneze, alături de Mariana Bitang, din structura COSR.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER