Antrenorul coordonator al lotului olimpic feminin de gimnastică, Octavian Bellu (foto) a vorbit, înainte de plecarea la Mondialele de la Rotterdam (12-24 octombrie), despre generația Rotterdam 1987, despre așteptările pe care le are de la concursul din Olanda și mai ales despre creionarea unei posibile echipe olimpice.
România se va întoarce în sala unde în urmă cu 23 de ani, Aurelia Dobre devenea campioană mondială absolută… Nu e nicio legatură între Rotterdam 1987 și Rotterdam 2010 și nici nu vreau să fac vreuna pentru ca în afară de locul de desfășurare al Campionatului Mondial, Ahoy Arena, nu văd nimic comun între ceea ce se întâmplă acum în gimnastica mondială, cu ceea ce se întâmpla în 1987 . Sunt două momente istorice total diferite , nu am vrut să fac niciun fel de comparație legat de performanțe pentru că ar fi în dezavantajul acestei generații și nu e bine să pleci cu o astfel de încărcătură istorică la Mondiale. Ar fi câștigat și astăzi generația de atunci? Nu știu, condițiile sunt altele, dar a fost o participare de excepție a României, mai ales că se câștiga primul titlu mondial la individual prin Aurelia Dobre. Bineînțeles că am fost mulțumiți că s-a câștigat și pe echipe, am mai luat și alte medalii de aur atunci. A fost exprimarea unei generații de excepție, chiar și performanța obținută de Dobre ar fi fost foarte posibilă și pentru Daniela Silivaș, care de pe atunci își anunța performanțele de la Seul. Cu ce așteptări mergem acum la Rotterdam? Nu este un obiectiv, dar pentru fiecare dintre aceste gimnaste o participare la un Campionat Mondial trebuie să reprezinte un moment extrem de important, cred că nici nu trebuie inoculate că nu este un obiectiv. Ele se vor lupta acolo cu ele însele, nu cu China, SUA sau Rusia, în funcție de posibilitățile pe care le au în acest moment ținând cont că multe dintre ele vin după pauze foarte lungi, iar în perioada în care au reușit să lucreze la aproape potențialul normal, munca a fost pe două fronturi, recuperarea fizică extrem de importantă și acumulările tehnice. Sunteți mulțumit de felul în care a decurs pregătirea? A fost o muncă extrem de migăloasă, nu pot decât să zic că au muncit, au încercat să depășească momente pe care noi le vedeam fixate în timp mult mai departe. Anei Porgras, de exemplu, ne-a suprins în momentul în care a reușit să facă și sol și sărituri, ea având o problemă care a scos-o din pregătire o perioadă mai lungă de timp. Și Sandra poate fi remarcată, și Chelaru și Haidu, toate cele care au avut probleme de sănătate și au reușit să facă acei pași, mici după părerea mea, dar extrem de importanți pentru o participare onorabilă la Mondiale. Acești pași sunt și mai importanți pentru a ne lămuri sau a ne convinge că sunt fete cu potențial pentru Jocurile Olimpice. Eu privesc dincolo de acest Mondial și chiar este mai important să vedem potențialul acestor fete nu pe momentul Rotterdam, ci pe momentul 2011, 2012.
Se creionează o echipă pentru Londra 2012? Eu sper ca cele din sală la momentul acesta și ce vom găsi printre cele mici să formeze un colectiv dornic să se prezinte foarte bine la Olimpiadă, pentru că așa cum ați văzut în anii anteriori, nu e suficient ca antrenorul să-și dorească marea performanță sau medalia olimpică, ci trebuie ca și gimnasta să își dorească, și dacă dorește să accepte toate rigorile necesare în pregătire pentru a ajunge acolo. Dacă nu există acest consens, rezultatul este puțin probabil, sau întâmplător.
Cum comentați decizia doamnei Bitang de a rămâne acasă? Eu zic că ușor nu va fi pentru că vom duce lipsa dinamismului de care dă dovadă în antrenamente, dar zic că a fost important să le aducem până în acest moment. Nici eu nu voi fi activ în spațiul de concurs, voi încerca să văd, să sondez nivelul mondial, nu prea am date active legate de ce s-a întâmplat în gimnastică în ultimii cinci ani. De ce nu veți fi pe podiumul de concurs alături de fete? Pentru că nu știu cum reacționează la un concurs cu asemenea miză. Eu le-am văzut în două concursuri fără presiune, de aceea consider că este corect să le conducă la Mondiale, Marius Vintilă, Liliana Cosma și Lucian Sandu, antrenorii care au lucrat cu ele, cel puțin în ultimii ani.
Veți comunica cu ele? O să încerc să fiu cât mai aproape de sportive, să le mobilizez, probabil voi avea acces în sala de antrenament, o să vedem la hotel după fiecare sesiune de antrenament ce concluzii tragem. Este foarte importantă și această săptămână de acolo pentru că de multe ori pleci cu un plan foarte bine stabilit de acasă, iar după acomodare, după podium și după această săptămână ajungi la o concluzie diferită și ordinea fetelor care intră în competiție nu sunt cele pe care le-ai prevăzut de acasă.
Echipa României:
Lotul feminin care va pleca în Olanda duminică este format din Sandra Izbașa, Ana Porgras, Diana Chelaru, Raluca Haidu, Cerasela Pătrașcu, Amelia Racea și Gabriela Drăgoi.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER