Bitang: „Am putea avea o echipă cu Ponor și Izbașa la Jocurile Olimpice, dar ele trebuie să spună cât de mult doresc”
Antrenorul lotului feminin de gimnastică, Mariana Bitang, a declarat, marți, că România ar putea avea o echipă cu Sandra Izbașa (24 de ani) și Cătălina Ponor (27 de ani) la Jocurile Olimpice de la Rio din 2016, dar a precizat că decizia le aparține acestora.
„România ar putea avea o echipă cu Ponor și Izbașa la Jocurile Olimpice. Ar putea, dar asta tot ele trebuie să răspundă cât de mult își doresc și de cât de mult le va ajuta starea de sănătate și dorința de a se alinia într-o nouă competiție extrem de dură„, a spus Bitang despre cele două gimnaste care se antrenează din nou cu lotul național.
Referitor la revenirea Sandrei Izbașa în competiții, Mariana Bitang nu a dorit să ofere detalii, dar a menționat că România are nevoie de ea. „Cred că cel mai bine răspunde ea la această întrebare. Dar ca antrenor, pot să spun că ea e prezentă în sala de antrenament, are calități pe care ni le-am dori la oricare sportiv din lot. Dar de capacitatea de revenire, de dorința de a participa la următoarea competiție de anvergură depinde doar de ea. România are nevoie de orice gimnastă de valoare, orice gimnastă cu un potențial tehnic competitiv„, a adăugat Bitang.
Aceasta a menționat că progresul făcut de Cătălina Ponor la cei 27 de ani este „fantastic”. „Cătălina Ponor își dorește foarte mult să ajute România la Mondiale (n.r. – care vor avea loc la finalul lunii octombrie, la Glasgow). Ea e în cantonament de mai mult timp și continuă să mă surprindă prin tenacitatea și ambiția ei. Este la a treia tentativă de revenire, dar într-o lună și un pic și-a revenit fantastic de bine. Este un mare exemplu de dorință și de putință în același timp, pentru că, totuși, are aproape 27 de ani și se pare că performanța este pentru ea lucrul pe care și-l dorește cel mai mult„, a precizat ea.
Prezentă, luni, la primul concurs la care au participat gimnastele selecționate în cadrul campaniei „Țară, țară, vrem campioane!”, Mariana Bitang a afirmat că programul lansat anul trecut este singura șansă a României de a supraviețui în elita mondială. „Este un proiect care mi-aș dori să devină o permanență pentru a descoperi copii, să îi readucem spre gimnastică. E un proiect costisitor, sunt mulți copii, mulți antrenori implicați, dar e singura șansă pentru a supraviețui în elita gimnasticii mondiale. Fetele sunt emoționate, nu a trecut încă un an de când au început gimnastica, ci doar câteva luni. Dar au învățat unele elemente, au încropit niște exerciții, și sperăm ca progresul să se vadă în scurt timp. Le-am luat însă de la nivelul zero și considerăm că au început să urce panta lungă și anevoioasă a performanței în gimnastică„, a spus Bitang.
Sandra Izbașa, arbitră în cadrul concursului de marți, a declarat că a văzut printre fetițele participante și „câteva talente”. „A fost un concurs interesant, e prima oară când am arbitrat și eu. Chiar am văzut câteva talente și sper eu ca acestea să se integreze în acea grupă de 12 fetițe probabil, între 2017 și 2020. Cred în acest proiect pentru că avem nevoie de o bază de selecție mai largă ca să putem scoate rezultate„, a menționat Izbașa.
Marți, la sala de gimnastică din Complexul Ghencea, a avut loc Cupa OMV Petrom, primul concurs al gimnastelor junioare selecționate în urma campaniei naționale „Țară, țară, vrem campioane!”, legitimate la CS Steaua și CS Dinamo. La concurs au asistat antrenorii lotului național Octavian Bellu și Mariana Bitang, iar fostele gimnaste Sandra Izbașa și Silvia Stroescu s-au numărat printre arbitri.