Cinci povești mai puțin știute cu Octavian Bellu. Ienicer în filmul „Mihai Viteazul”, un câine l-a mușcat de față, a refuzat 1,5 milioane de dolari, 10 minute cu Mona Lisa și meciurile de fotbal cu ghiozdane în loc de poartă

Sandra Izbasa se imbratiseaza cu antrenorul Octavian Bellu dupa castigarea medaliei de bronz de catre lotul feminin al Romaniei in finala pe echipe, la Jocurile Olimpice de la Londra, marti, 31 iulie 2012. BOGDAN MARAN / MEDIAFAX FOTO
Vezi galeria foto - 12 poze

Dacă te uiți doar pe cifre este ca și cum ai încerca să urci pe Everest fără mască de protecție. Te ia amețeala imediat și te încearcă un puternic sentiment de mândrie. Octavian Bellu este o adevărată legendă în gimnastica și în sportul românesc. Echipa feminină a României a cucerit cinci titluri mondiale şi două olimpice în perioada în care lotul a fost condus de Octavian Bellu şi Mariana Bitang.

Toate aceste performanțe nu ar fi fost posibile dacă nu ar fi intervenit însuși destinul. Octavian Bellu și-a dorit foarte mult să ajungă doctor, dar s-a răzgândit și a dat admitere la „Institutul de Cercetare în Educație Fizică”. Pasiunea pentru medicină pare că a avut legătură cu un eveniment dureros din copilărie. Un câine l-a mușcat de față.

„La 3 ani, pe mine m-a muşcat câinele bunicii. Mă cunoştea, dar mi-am pus o mască de gaze şi m-am dus la el. M-a muşcat de jumătate de faţă. Urechea a fost desprinsă complet, mi-a găsit-o prin grădină bunica… Am rămas cu o cicatrice de la ochi până aproape de bărbie.

Prin clasa a V-a, această cicatrice se albise. Ştiţi filmul cu Jean Marais, Louis de Funès şi Mylène Demongeot? E, personajul «Fantomas» din film avea o cicatrice. Apoi, eu umblam cu cămaşă neagră şi cravată neagră. Mă gândeam că, dacă tot arăt ca dracu’, măcar să fie imaginea completă” a declarat Octavian Bellu în „Adevărul”.

Meciurile de fotbal cu ghiozdane în loc de porți și cireșele nespălate

Un lucru este sigur, pasiunea pentru sport a dobândit-o în perioada copilăriei, la meciurile de fotbal în care porțile erau făcute din ghiozdane sau la partidele de volei în care fileul era bătătorul de covoare.

„Aveam dorinţa să fac orice sport posibil. Bine, erau şi alte vremuri. Probabil nu vă imaginaţi ce însemna un campionat de volei la bătătorul de covoare din spatele blocurilor. Sau campionatele de fotbal între cartiere, pe caldarâm, cu ghiozdanele puse drept porţi. Mai ieşea şi cu bătaie, ne mai şi zgâriam.

Eram mai puţin sensibili decât copiii de astăzi. Ne zgâriam, ne dădeam cu puţin pământ şi gata. Probabil, din punct de vedere al anticorpilor, stăteam foarte bine la vremea respectivă.

Ne-am zgâriat în gard, am mâncat cireşe nespălate pe care le furam, parcă ne provocam imunitatea asta şi nici nu eram aşa de cocoloşiţi. Şi uite că încă suntem pe picioare”, a mai spus fostul antrenor.

Octavian Bellu, ienicer în „Mihai Viteazul”

Octavian Bellu a jucat și într-un film pe care România l-a propus pentru premiul Oscar în anul 1972. Este vorba de celebra peliculă istorică „Mihai Viteazul”, o adevărată capodoperă, regizată de Sergiu Nicolaescu în 1971.

„Alături de colegii de facultate am fost figurant în filmul „Mihai Viteazul„. Eu eram ienicer. Eram des tăvăliţi prin noroi, pentru că eram cei învinşi.

Când credeam că ne tăvălisem destul, îl auzeam pe maestrul Nicolaescu spunând: «N-a fost bine!». Pompierii dădeau drumul la apă şi ne spălau. Stăteam un pic să se usuce hainele pe noi şi o luam de la capăt. Am rezistat doar o săptămână”, a povestit amuzat antrenorul în Libertatea.

În anul 2007, Octavian Belu și sportul românesc au primit o veste senzațională. „Academia Recordurilor Mondiale” l-a desemnat cel mai de succes antrenor din lume. A fost și momentul în care mai multe federații i-au propus contracte pe bani mulți. China i-a făcut o ofertă de un milion de dolari, iar cei din Kazahstan i-au propus 1,5 milioane de dolari.

Octavian Bellu și antrenamentele „spartane” din sala de gimnastică

Octavian Bellu a condus lotul olimpic feminin între 1990 şi 2005 şi din 2010 până în 2016. Sportivele pregătite de celebrul antrenor au câștigat 279 de medalii olimpice, mondiale și europene. Secretul? Disciplină, multă muncă și perseverență.

„Severitatea este acceptabilă până la limita la care eşti convins că acea copilă pe care o antrenezi nu îşi rupe gâtul. Lumea priveşte spre gimnastică fiindcă este frumoasă şi spectaculoasă, dar uită sau nu ştie că o fracţiune de secundă te poate costa viaţa, sănătatea. Nu spune nimeni că antrenamentele la Deva au fost ca o bătaie cu petale de trandafiri. Dar nici altfel de bătaie!

Erau, în schimb, momente în care tu, antrenor, ieşeai din sală şi îţi dădeai palme. Venea concursul peste tine şi exerciţiul era departe de a fi gata.

Da, eu am făcut şi armata cum trebuie. Acei copii erau ca un comando, aşa socoteam. Comando în ce sens? Domnule, misiunea noastră este asta, ea trebuie dusă la îndeplinire indiferent dacă acţiunea se desfăşoară pe mare, în deşert sau pe Everest!”, a declarat Bellu în GSP.

Cele 10 minute în care a așteptat un zâmbet de la Mona Lisa

Octavian Bellu a fost mereu cucerit de gimnastică, așa că în timpul liber a fost tare grăbit. Se poate considera că deține și un „record mondial”. Cum să vizitezi muzeul Luvru în doar jumătate de oră…

„Din jumătatea aia de oră, vreo 10 minute am stat la Mona Lisa. M-am aşezat pe canapeluţă să-i prind zâmbetul acela misterios. Nimic. Nu l-am prins, probabil că eram prea agitat”, a mai povestit amuzat antrenorul.

Publicat: 03 07. 2020, 18:00
Actualizat: 03 07. 2020, 18:01