Joi, a 45-a ediție a Campionatului Mondial de gimnastică artistică programează concursul individual compus al băieților, un duel al japonezului Kohei Uchimura cu cărțile de istorie și o provocare pentru toți ceilalți ruși, chinezi sau americani să îi „fure samuraiului” al cincilea titlu consecutiv în proba-probelor, turul de foță al celor șase aparate din gimnastica masculină.
La 25 de ani, împliniți în luna ianuarie, Uchimura a câștigat titlul de cel mai complet gimnast la ultimele patru ediții de campionat mondial (2009, 2010, 2011 și 2013 – 2012, an olimpic neprogramând o întrecere mondială), un record absolut în istoria acestei discipline. Fiul a doi gimnaști cu cariere internaționale, Uchimura afirmă: „nu cred în Dumnezeu, nu cred în noroc și nu am avut niciodată un talisman, cred doar în muncă și antrenamente” și a obținut, de-a lungul carierei, titlul mondial la sol (2011) și la paralele (2013), pe lângă alte opt medalii mondiale și un titlu olimpic la individual compus, la Londra. În calificările de la Nanning, japonezul a pus un punct și 417 miimi între el și cel mai apropiat contracandidat la aur, rusul David Belyavskiy, iar joi pornește cu prima șansă.
Ultimul român în competiția masculină nu are șanse la podium
Ioan Cristian Bățagă, reprezentantul României în finala de 24, nu poate spera să se implice în lupta de la vârf. Ajuns în finală cu cel de-al 28-lea total din calificări (85.889 puncte), grație regulii care limitează la doi numărul sportivilor care pot reprezenta fiecare țară, sportivul de 26 de ani va debuta în concursul de la ora 14:00 la sărituri. El va concura apoi, pe rând, la paralele, bară fixă, sol, cal cu mânere și va încheia rotația a șasea la inele – aparatul la care, în calificări, a obținut cea mai mare notă – 14.833.
Concursul individual din proba masculină aliniază 24 de sportivi, împărțiți în patru grupe de câte șase sportivi, o rotație acoperind patru dintre cele șase aparate din program.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER