Agnes Keleti, supraviețuitoare a Holocaustului, care a devenit cea mai în vârstă campioană olimpică în viață și care a avut un rol important în dezvoltarea programului de gimnastică din Israel, a decedat, joi, la Budapesta, la venerabila vârstă de 103 ani.
Marea legendă a sportului a obținut 10 medalii olimpice – cele mai multe de către un evreu, cu excepția înotătorului Marc Spitz – dintre care cinci de aur pentru Ungaria.
Fosta mare gimnastă fusese internată în spital pe 25 decembrie din cauza unei pneumonii. Drumul său de la persecuțiile naziste la gloria olimpică o face una dintre cele mai importante sportive din secolul XX.
„Acești 100 de ani mi s-au părut ca 60. Trăiesc bine și iubesc viața. E minunat că sunt încă sănătoasă”, a mărturisit Agnes Keleti într-un interviu pentru AP, înainte de a împlini 100 de ani.
Născută în 1921 la Budapesta, ea a trăit o perioadă de persecuție severă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Regimul maghiar aliat cu naziștii a obligat-o să părăsească echipa națională de gimnastică în 1941, din cauza apartenenței sale etnice. A reușit să supraviețuiască Holocaustului folosind acte de identitate ale unei fete creștine și lucrând ca menajeră în mediul rural din Ungaria.
Mama și sora ei au supraviețuit datorită protecției diplomatului suedez Raoul Wallenberg, însă tatăl și alți membri ai familiei au murit la Auschwitz, printre cei mai mult de jumătate de milion de evrei maghiari uciși în lagărele de exterminare germane și de colaboratori naziști maghiari.
După război, sportiva și-a reconstruit cariera de gimnastă. Deși o accidentare la gleznă i-a împiedicat participarea la Jocurile Olimpice de la Londra din 1948, ea a triumfat la Jocurile Olimpice de la Helsinki din 1952, la vârsta de 31 de ani, câștigând aurul la sol, alături de o medalie de argint și două de bronz. Cel mai mare succes al său a venit la Jocurile Olimpice de la Melbourne din 1956, când, la 35 de ani – fiind cea mai vârstnică câștigătoare de medalie de aur din istoria gimnasticii – a dominat competiția, obținând patru medalii de aur și două de argint.
În timp ce Agnes Keleti a atins apogeul succesului olimpic la Melbourne, Uniunea Sovietică a invadat Ungaria după un eșec al unei revolte anti-sovietice. Ea a cerut azil în Australia înainte de a emigra în Israel în 1957, unde a dedicat decenii întregi pregătirii echipei olimpice de gimnastică a Israelului până în anii 1990.
Keleti a predat educație fizică la Universitatea din Tel Aviv și timp de 34 de ani la Institutul Wingate pentru Educație Fizică și Sport, situat la sud de Netanya, potrivit JNS.org.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER