Larisa Iordache revine vineri în sala complexului Guangxi Sports Center Gymnasium din Nanning (de la 14:00, ora României) în tentativa de a aduce prima medalie delegației României la ediția cu numărul 45 a Campionatelor Mondiale de gimnastică artistică, în concursul individual compus. După ce a dus România până pe locul patru în competiția pe echipe, bucureșteanca de 18 ani vizează primul titlu mondial al carierei. Evoluțiile din calificări și din finala echipelor anunță o luptă strânsă: Larisa se află pe podiumul provizoriu, cu „medalia de bronz la gât”, însă în finala echipelor, a reușit să o depășească ca punctaj pe vedeta rușilor, Aliya Mustafina. Totalul său, 59,740 a depășit punctajul cel mai bun din calificările de la individual, al americancei Biles – cea care în finala de miercuri, pe echipe, a evoluat doar la trei din patru aparate.
Larisa Iordache este singura care poate aduce medalii delegației României la acest Campionat Mondial – în finala de la individual compus, sol sau bârnă
Greșelile decid finala
Pentru a pleca din China cu o medalie mondială, Larisa are nevoie de o evoluție curată, așa cum a demonstrat-o concursul individual compus masculin, acolo unde pe podium au urcat trei sportivi care nu au ratat, dar și experiența finalei pe echipe, acolo unde, o execuție fără ratare la bârnă a Ștefaniei Stănilă ar fi putut aduce României bronzul adjudecat de Rusia..
În plus, Larisa poate specula micile erori din garda contracandidatelor, mai ales în condițiile în care, pe rând, adversarele din „finala de șase”, care vor evolua în aceeași rotație, au ezitat pe rând la Nanning. Simone Biles, calificată în finala de la individual compus cu cel mai mare punctaj, a ratat în calificări la paralele, iar, apoi, în finala pe echipe nu a mai evoluat la acest aparat. Mustafina a ezitat în ambele probe în care a trecut de fiecare dată prin toate cele patru aparate, fapt reflectat la nivelul notelor pentru dificultatea exercițiilor la bârnă (a pierdut două zecimi la nota de plecare în prima întrecere) și sol (patru zecimi pierdute în finala pe echipe). Dintre urmăritoare, reprezentanta țării gazdelor, Jinnan Yao a ratat neașteptat la unul dintre aparatele sale puternice – paralele, americanca Kyla Ross nu are o notă de plecare competitivă la sol, în timp ce veterana Vanessa Ferrari (23 ani) nu mai arată aceeași acuratețe în exerciții, ca în 2006, când se impunea la CM în această probă.
Ordinea intrării în concurs în cadrul celor patru rotații
Cu execuții curate, Larisa pierde jumătate de punct la dificultatea exercițiilor în lupta pentru aur cu americanca Biles
Simone Biles este favorită pe hârtie, înaintea finalei de la individual compus. Deținătoarea titlului a câștigat calificările acestei probe, are un exercițiu la sol de excepție, extrem de dinamic, antrenant și memorabil și execuții dezarmant de bune la sărituri (9,500 și 9,566 i-au acordat arbitrii pentru execuții la Nanning).
Americanca Biles are cel mai tehnic sol, dar și cele mai bune sărituri. Ea va deschide și va încheia concursul la aparatele sale cele mai bune
2 sportive au reușit, în istoria modernă a Campionatelor Mondiale de gimnastică (până în 1978, competiția se desfășura din patru în patru ani) să își apere titlul la individual compus: Svetlana Khorkina – 2001/2003 (în 2002 nu s-a ținut această probă) și americanca Shannon Miller (1993/1994), câștigătoare de fiecare dată în fața unei românce – Gina Gogean și apoi Lavinia Miloșovici. La interval de patru ani, alte trei sportive și-au păstrat coroana de „gimnastă completă a lumii”: Ludmila Turischeva (1970/1974 – URSS), Larisa Latynina (1958/1962 – URSS) și Vlasta Dakanova (1934/1938 – Cehoslovacia).
Larisa Iordache este regina bârnei, la nivel de execuție dar și ca elemente de bază. Totuși, nota de plecare a Larisei (în cazul finalei pe echipe, unde a primit o legare în plus față de calificări) îi aduce un câștig net de 0,1 puncte în duelul direct cu Biles. Restul exercițiilor (în principal sol și sărituri) o trimit departe pe Simone Biles. Gimnasta de 17 ani câștigă trei zecimi la exercițiul de bază la sol, cu un fabulos 6,5 dificultate, arătat și în calificări și în finala pe echipe, și o jumătate de punct la sărituri, doar la dificultate. Paralele pot juca, surprinzător în favoarea tricolorei. Biles nu s-a simțit în largul ei, a ratat, iar nota de plecare a exercițiului din calificări, singurul prezentat la Nanning, a fost excepția care nu a depășit borna 6.0 – execuția sa fiind notată de juriul tehnic cu un 5,7, la 3-4 zecimi distanță de ce reușește constant Larisa. Românca o depășeste însă pe Mustafina, la totalul combinat al nivelul tehnic al exercițiilor, chiar considerând nota de plecare cea mai mare obținută la comun în cele două concursuri de rusoaică. Mustafina a prezentat două exerciții în care nu a primit întreg punctajul scontat, câte unul pe concurs.
Mustafina este mai constantă la execuții
Mustafina va evolua la trei aparate, din patru, după Iordache, ceea ce poate reprezenta un avantaj, rusoaica știind exact cât ar trebui să forțeze în raport cu românca
Aliya Mustafina este considerată de specialiști una dintre cele mai bune gimnaste din istorie. Măcinată de multe accidentări, Mustafina, la 20 de ani, trece deja în rândul sportivelor experimentate. În concursul pe echipe, s-a aflat într-o situație similară cu Larisa Iordache – a tras după ea echipa Rusiei, până pe podium.
2 perioade de domnie la individual compus a avut doar rusoaica Svetlana Khorkina. Dacă se impune la Nanning, Mustafina ar deveni a doua sportivă din lume care își recâștigă titlul mondial la individual compus, după ce a cedat coroana mondială. Cele trei titluri ale Khorkinei au fost despărțite de succesul Mariei Olaru, din 1999
Mustafina a punctat la Nanning cu execuții constante, notate de arbitri între 8,5 și puțin peste 9,000. Notele Larisei au fost mai „împrăștiate”, pe un segment de două puncte. Deocamdată, Mustafina a câștigat duelul direct, prin locul în clasament, Rusia terminând în fața României la echipe, rusoaica fiind în față și în calificările din primele zile ale Campionatului Mondial. Cu execuțiile din finala pe echipe însă, Larisa Iordache a fost peste rusoaică la total – atât față de punctajul reușit de campioana mondială din 2010 în finala pe echipe, cât și peste totalul acesteia din calificări.
Larisa Iordache este pe un trend ascendent
Vedeta echipei României a gestionat bine noua postură de veterană și singură sportivă experimentată din lot la Nanning. În finala pe echipe, Larisa a reușit să câștige 1,375 puncte față de evoluția din concursul de calificări – în principal prin îmbunătățirea performanței de la paralele, dar și printr-o bârnă extrem de bună, la care a câștigat în egală măsură la dificultate și execuție, stabilindu-și astfel cel mai bun punctaj la un aparat de 15,500. Prin comparație, Mustafina a câștigat în finala pe echipe 0,124 puncte, în timp ce americanca, la cele trei aparate la care a evoluat, a pierdut per total 92 sutimi – Larisa câștigând și la subtotalul acestor trei aparate 0,142 puncte.
Larisa va evolua penultima la bârnă, aparatul la care a obținut cea mai bună notă în finala pe echipe, în rotația a treia
2 românce au câștigat titlul mondial la individual compus: Maria Olaru (1999) și Aurelia Dobre (1987)
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER