Punem istoria pe podium! Gala ProSport, de la 19:00, LIVE pe Sport.ro și www.prosport.ro! Toți medaliații olimpici all-time ai României sunt invitați.
Nadia Comăneci a fost prima gimnastă din istorie care a obținut nota 10, este cel mai cunoscut sportiv din toate timpurile și idolul a milioane de oameni care au crescut revâzând cu ochii minții momentul în care un exercițiu perfect a fost răsplătit cu nota 1.00 pe tabelă
Nadia este considerată a fi una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX și una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii, din toate timpurile.
Este sportiva care a inventat perfecțiunea, sportiva care a revoluționat un sistem și a făcut să se vorbească despre ea ca despre un adevărat fenomen. Este sportiva cu a cărei imagine se suprapun în orice colț al globului cuvintele România, performanță, istorie. Este cea mai cunoscută gimnastă din toate timpurile, este omul care și azi face să viseze la medalii și podiumuri, mii de sportivi. Este Nadia, fata care în 1976 forța tabela de scor să arate o notă pe care nimeni nu o mai văzuse, este femeia care acum vorbește despre sport și despre felul în care dorința de a fi campion îți poate schimba viața.
„Aș face din nou tot asta” În urmă cu 36 de ani, în prima zi a Jocurilor Olimpice de la Montreal o româncă schimba pentru totdeauna fața gimnasticii. La doar 14 ani, Nadia Comăneci reușea primul exercițiu perfect din istorie și era răsplătită pentru evoluția de la paralele cu prima notă de 10. O premieră care a dat peste cap tabela electronică care nu era programată să afișeze acest scor și care în schimb a arătat 1.00, și a bulvesat publicul din sala „Montreal Forum”, căruia i-a luat secunde bune să înțeleagă ce se întâmplă. Era doar prima notă de 10 din cele șapte pe care „Zeița” avea să le obțină de-a lungul competiției în care a cucerit trei medalii de aur (individual compus, bârnă și paralele), una de argint (echipa) și una de bronz (sol). Performanțe care oglindeau încă două recorduri, puștoaica antrenată de Martha și Bella Karoly fiind prima româncă ce cucerea titlul olimpic la individual compus, dar și cea mai tânără campioană olimpică la individual compus din istorie. „Nu mi-am dat seama de impactul pe care l-am avut atunci la Jocurile Olimpice, pentru că eram prea tânără să înțeleg. Când mă uit în urmă și mă gândesc la ce am făcut, m-aș întoarce și aș face din nou. Sunt ore de muncă grea și nu cred că am pierdut ceva”, spunea ea.
Comăneci, și în codul de punctaj Montreal a fost doar începutul unei cariere care avea să demonstreze din plin talentul incredibil al puștoaicei care fusese dată de mama ei la gimnastică pentru a-i mai tempera caracterul energic. O carieră în care Nadia a adunat 25 de medalii, din care 16 de aur și și-a imprimat numele în marea galaxie a vedetelor, nu doar prin performanțe ci și prin elementele inventate care se regăsesc și astăzi în codul de punctaj al gimnasticii artistice. Retrasă din activitate după Jocurile Olimpice din 1980, Nadia alegea chiar cu o lună înaintea Revoluției din ’89, calea exilului, dorind să urmeze visul american. Și-a construit cu răbdare o viață în Statele Unite, s-a căsătorit cu un fost gimnast, Bart Conner și acum este mama unui băiețel în vârstă de șase ani, Dylan Paul.
Despărțirea de gimnastică nu a însemnat însă și despărțirea de sport, Nadia numărându-se printre cei mai apreciați ambasadori ai mișcării și a unei vieți sănătoase în toată lumea. Mai mult, pentru a rămâne aproape de prima dragoste, acasă, la Oklahoma ea și soțul ei și-au deschis o Academie de Gimnastică unde sute de copii încearcă să facă primii pași spre visul unui podium olimpic. Nadia continuă să se implice în tot ce înseamnă sport, de multe ori predând micuților din diversele colțuri ale lumii, adevărate ore de gimnastică. O activitate completată de acțiuni caritabile, de implicarea în numeroase proiecte sociale, totul din dorința de a ajuta și de a da înapoi, într-un fel, ceea ce gimnastica și sportul i-a dat.
REPERE
» Nadia s-a născut la 12 noiembrie 1961 la Onești (jud. Bacău). E botezată „Nadejda”, după eroina unui film » La 13 ani obține primul mare succes, trei medalii de aur și una de argint la Europenele din 1975 de la Skien » La 14 ani, la JO de la Montreal (1976), devine prima gimnastă din lume care obține nota 10, la paralele, după care urmează încă șase note de 10 la acea ediție! » În 1977, Nadia își apără titlul de campionă europeană la Praga, mai cucerește un aur la paralele și un argint la sărituri, însă echipa se retrage din finală din cauza arbitrajului » În 1979, la Mondialele de la Fort Worth, Nadia, deși fusese spitalizată înaintea finalei cu echipa, din cauza unei infecții, își face perfect exercițiul la bârnă, contribuind decisiv la aurul câștigat de România » La JO de la Moscova din 1980, ultima mare competiție a ei, Nadia obține aurul la bârnă și sol și argint cu echipa
2 medalii de bronz, dintre care una obținută la JO, și una la CE
7 medalii de argint, dintre care trei obținute la JO, două la CM și două la CE
16 medalii de aur, dintre care cinci obținute la Jocurile Olimpice, două la Campionatele Mondiale și nouă la Campionatele Europene
„Eu văd perfecțiunea ca pe o scară interminabilă pe care urci non-stop, ajungi primul, după care vine altcineva și te depășește și iarăși trebuie să mai urci un pic” Nadia Comăneci, cvintuplă campioană olimpică
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER