Kohei Uchimura a reușit să își adauge în palmares, joi, la Nanning, al cincilea titlu mondial consecutiv la individual compus, la capătul a șase evoluții impecabile, care i-au adus un total de 91,965 de puncte. Recordmenul absolut al acestei probe a pus din nou, ca și în calificări, marja de un punct și jumătate între el și restul gimnaștilor. Podiumul a fost completat de britanicul Whitlock (90.473 puncte), trimis expres în finală de staff-ul insularilor în locul unui coechipier, și de niponul Tanaka (90.449 puncte).
O rotație, atât a stat departe de primul loc japonezul Uchimura, înainte de a cuceri, în premieră în gimnastica artistică, al cincilea titlu mondial la individual compus. Debutând în cadrul primei grupe valorice, a celor mai bine clasați șase sportivi în concursul de calificare, la sol, aparat pe care l-a câștigat în finală mondială pe aparate în 2011, Uchimura și-a depășit punctajul din calificări și și-a făcut loc pe podium, în urma britanicului Whitlock. A evoluat degajat, a punctat în nota caracteristică și la capitolul impresie artistică, executându-și impecabil exercițiul la bară, cu toate elementele, deși, cunoscând exact toate punctajele din concurs ar fi putut la fel de bine să aleagă o variantă mai sigură, de croazieră. „King Kohei”, reprezentantul unei țări al cărui campionat național este o simulare fidelă a întrecerii mondiale, și-a respectat însă numele și renumele și a mai scris o pagină din istoria gimnasticii mondiale.
Podiumul roșu de la individual compus: omul din mijloc nu s-a schimbat de cinci ediții
Japonia a reușit dubla la individual compus, prin super-gimnastul de doar 25 de ani care a „arestat” din 2009 aurul pe plan mondial la maratonul gimnasticii masculine – concursul de la individual compus, Kohei Uchimura, cvintuplu campion mondial și medaliat cu aur olimpic la Londra în 2012 și Yusuke Tanaka. Bronzul i-a revenit lui Tanaka, la capătul ultimei rotații, „samuraiului” care i-a suflat la mustață locul în finală conaționalului său, medaliat cu argint la ediția precedentă a Mondialelor, de la Antwerp, Kato. Cu doi sportivi pe podium și un al treilea, Yato, care a fost la 167 miimi de finală, cu al șaptelea total absolut, dar și cu o prestație modestă a chinezului Cheng, care a terminat concursul individual compus pe 13, Japonia a ridicat și mai mult întrebarea privind notarea din finala mondială a echipelor, în care titlul a fost decis, la o zecime, în favoarea țării gazdă.
Whitlock, medaliatul cu argint care nu ar fi trebuit să ia startul în finală
Max Whitlock a fost singurul sportiv, care, timp de o rotație, l-a înlocuit pe Uchimura la locul de onoare al liderului provizoriu. Cu șase evoluții curate, britanicul a răsplătit pe deplin încrederea antrenorilor britanici, care l-au împins în finală. Favorit la titlul din finala de la cal, Whitlock a forțat la acest aparat în calificări, a ratat exercițiul și a fost astfel întrecut de doi coechipieri. Regula impusă de federația internațională, după podiumul românesc de la individual compus, de la Jocurile Olimpice care au avut-o protagonistă pe Andreea Răducan, prevede însă că nici o țară nu poate avea mai mult de doi gimnaști în concurs, astfel încât, deși se afla în Top 24, Max ar fi trebuit să rateze finala. Staff-ul din insulă i-a făcut însă loc în ultimul act de la individual compus, prin retragerea celui de-al doilea gimnast calificat de drept, Nile Wilson. „Sunt dezamăgit, dar astăzi mă doare încheietura destul de tare. M-am consultat cu medicii și mă păstrez pentru finala de la bară. Îl voi susține sută la sută pe Max în finală„, a declarat fair-play britanicul lăsat înafara „lotului” din finală.
REMINDER: Max Whitlock (GBR) will replace Nile Wilson (GBR) in the #FIGWorlds2014ART Men’s All-around Final. http://t.co/1mMmocicGI — FIG (@officialFIG) October 9, 2014
REMINDER: Max Whitlock (GBR) will replace Nile Wilson (GBR) in the #FIGWorlds2014ART Men’s All-around Final. http://t.co/1mMmocicGI
— FIG (@officialFIG) October 9, 2014
Whitlock a fost singurul gimnast care, de-a lungul finalei, a încheiat rotații pe toate dintre cele trei poziții ale podiumului, penultimul schimb fiind singurul la finalul căruia a coborât temporar de pe podium. Ezitările multiple ale rusului Belyavskiy, la bară, precum și aterizările slab fixate la diagonalele acrobatice de la sol ale surprinzătorului ucrainian Verniaiev, l-au ajutat pe britanic să plece de la Nanning cu medalia de argint la gât
Bățagă, în TOP 20
Reprezentantul României a început bine la sărituri, intrând pentru scurt timp în tabelul scurt al primilor sportivi din finală. Cristian Bățagă s-a aflat, pentru scurt timp, chiar la baza Top 15, conjunctural. Fără pretenții la lupta pentru medalii sau Top 10, Bățoagă a terminat concursul pe poziția a 19-a, cu un total de 85.197 puncte, mai puțin decât adunase în calificări, dar având un parcurs cu mai puține greșeli decât alți gimnaști.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER