Diana Bulimar a terminat pe locul 4 la individual compus
Larisa Iordache a obținut cele mai mari note din concurs la bârnă și la sol.
România nu mai câștigase medalia de argint la individual compus de șase ani, de la Sandra Izbașa (Amsterdam, 2007)
Larisa Iordache a fost la un aparat distanță să devină a patra gimnastă din România care devine campioană europeană absolută, după Nadia Comăneci (1975, 1977 și 1979), Daniela Silivaș (1987) și Gina Gogean (1994). Calificată de pe prima poziție în finala de la individual compus, românca a fost devansată la ultimul aparat de vedeta gazdelor, Aliya Mustafina.
Europenele de gimnastică au revenit după 26 de ani în Moscova, capitală unde Daniela Silivaș ridica o sală întreagă în picioare, prin cele patru medalii de aur obținute din cinci posibile. Ca și 1987, concursul de la individual compus s-a redus ieri tot la o dispută între reprezentantele României și Rusiei. Octavian Bellu și-a verificat tandemul în jurul căreia intenționează să construiască viitoarea echipă, Larisa Iordache – Diana Bulimar, în timp ce gazdele au mizat pe Aliya Mustafina, o gimnastă deja cu greutate după cele patru medalii olimpice adjudecate la Londra.
Diferența s-a făcut la paralele
Având cele mai valoroase exerciții la bârnă și la sol, Larisa Iordache s-a instalat la conducere după primele două rotații. La primul aparat, micuța gimnastă a avut o mică ezitare, motiv pentru care a și luat cu vreo 0.2 zecimi mai puțin decât și-ar fi propus (14.833), fără a cântări însă foarte mult în economia concursului. În schimb, Mustafina a trecut cu brio de bârnă (14.400), aparat la care în calificări a obținut sub 12.000, astfel că a devenit principala favorită la titlul european. Larisa a avut o evoluție constantă și la sărituri (14.900), dar avansul ei față de rusoiacă – 0.7 puncte – nu avea cum să o mulțumească înaintea ultimei rotații. Urmau paralelele, iar Mustafina intra din postura de campioană olimpică. În plus, Iordache nu avea un exercițiu de top 5. De câțiva ani buni, România nu are soluții și pentru acest aparat, așa cum le găsește de fiecare dată pentru bârnă, sol și chiar sărituri. Medalia de aur devenise, așadar, și un joc al hazardului. Iar rusoaica și-a reconfirmat clasa la paralele și a făcut rocada în clasament. Mustafina a obținut 15.133, cea mai mare notă din concurs, iar Iordache, care a fost pe aparat înaintea acesteia, a fost notată cu 13.833. Rusia a câștigat bătălia cu România pentru aur, dar și pentru bronz, Anastasia Grishina clasându-se în fața Dianei Bulimar. Iar diferența s-a făcut tot la paralele: Grishina – 15.133, „Didi” – 13.666.
Șanse pentru două medalii de aur
Fetele lui Octavian Bellu n-au pus mâna pe medalia de aur la individual compus, dar au toate șansele să facă acest lucru astăzi și mâine, când sunt programate finalele pe aparate. După evoluțiile din calificări și de la individual compus, Larisa Iordache este cotată cu prima șansă atât în finala de la bârnă, cât și în cea de la sol. Liderul noii generații a gimnasticii feminine a obținut cele mai mari note în concursul de ieri la cele două aparate și are o șansă bună pentru podium și în întrecerea de sărituri. Supremația Larisei la bârnă și sol poate fi contestată, cel mai probabil, de Bulimar. La individual compus, „Didi” a obținut a doua notă ca valoare la bârnă și a treia din concurs la sol. În lupta pentru medalii, România mai intră cu Flavius Koczi (sol și sărituri) și Andrei Muntean (paralele).
Cristian Bățagă a terminat pe locul 15 concursul masculin de individual compus
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER