România a așteptat cu emoție penultima finală pe aparate a Campionatelor Europene de gimnastică de la Sofia, singura cu reprezentare tricoloră a zilei de duminică. Marius Berbecar și Andrei Muntean nu au reușit inșă exercițiile curate de care ar fi avut nevoie pentru a putea spera la podium.
Marius Berbecar, care a împlinit 29 de ani pe 15 mai, în ziua în care debutau întrecerile fetelor, prin calificările pentru concursul pe echipe și finalele pe aparate, în prima săptămână a Europenelor de la Sofia, a concurat accidentat la călcâi, după finala echipelor de ieri. Acest lucru a fost evident la finalul exercițiului, la aterizare dar mai ales după, atunci când, așteptând nota și decizia juriului tehnic, Berbecar șchiopăta pe culoarul de la baza podiumului de concurs. Sportivul bistrițean a pierdut două zecimi la dificultate față de evoluția din calificări, fiind penalizat și la execuție și nereușind să depășească bariera de 15.000. A terminat concursul cu 14,966, la mare distanță în fața sportivilor din urma sa, dar și la o jumătate de punct de podium. Cu nota din calificări, 15,658, Berbecar ar fi obținut argintul.
Se repetă povestea din 2013: în calificări, România avea medalie la paralele, în finală nu
Și la precedenta ediție a Europenelor, România a sperat la medalie în finala de la paralele. Andrei Muntean a obținut atunci calificarea în finală cu a doua notă, însă în ultimul act a terminat doar al șaptelea.
Sportivul de 21 de ani a fost prezent și în finala de la Sofia, dar, cu un exercițiu cu trei ezitări la menținerea pozițiilor, a terminat pe șase.
Concursul s-a decis la prima evoluție
Oleg Vernier (20 de ani), medaliat cu argint la Europenele de la Montpellier din 2012, la paralele, și calificat în finala cu cea mai mare notă, 15,900, a deschis penultima întrecere a Europenelor de gimnastică. Ucrainianul a mers mai bine în finală decât în calificări, câștigând 66 de sutimi și punând presiune pe toți adversarii săi. Vernier a mai urcat pe podium, la Sofia, pe treapta a treia, alături de coechipierii săi, în proba echipelor și la sărituri – unde a mizat pentru deschidere pe săritura Drăgulescu.
Slovenul Mitjia Petkovsek, veteranul de 37 de ani, cu 12 medalii, dintre care șase de aur, în palmares obținute la Campionatele Europene și Mondiale, toate la paralele, a așteptat mult înainte de a-și începe evoluția, din cauza întârzierii notelor arbitrilor și a ratat de la primul element, căzând de pe aparat și ratând șansa unei noi clasări pe podium.
Argintul i-a revenit rusului David Belyavski, 22 de ani, medaliat cu bronz în 2013 în finalele de la paralele de la Europene și Mondiale, răsplătit pentru evoluția sa cu 15,566. „Olandezul zburător”, Epke Zonderland (28 de ani), specialist la bară, unde, în ultimii trei ani a câștigat câte un aur la Europene, Mondiale și la Jocurile Olimpice, i-a suflat bronzul lui Berbecar, la ultima evoluție a finalei, cu un exercițiu cursiv, cu desprinderi spectaculoase și o aterizare precisă.
Un loc 4 și un loc 7 cu echipa – cele mai bune rezultate ale băieților
România se întoarce fără medalie la băieți, de la Europenele de gimnastică. Seniorii au reușit calificări doar în finala echipelor, unde au terminat pe 7, și la paralele, unde Berbecar a adus un loc 4. Juniorii au dezamăgit și mai mult, nereușind nici măcar o calificare în finale. Echipa de juniori a terminat competiția pe echipe a 19-a, la peste 20 de puncte de campioana Marea Britanie.
articol scris de Cezara Paraschiv
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER