Mărturii infernale despre „ferma Karolyi”, cea care ar fi trebuit să fie un sanctuar al gimnasticii americane: „Parcă mă îndreptam spre închisoare. Așa mă simțeam. Nu era semnal la telefon. Știau tot”
Dallas News a publicat, vineri, o amplă investigație ce are în centru antrenorii români de gimnastică, Marta și Bela Karolyi – tehnicienii lotului național al României la mijlocul anilor ’70, care au descoperit-o și au pregătit-o pe Nadia Comăneci.
- Articolul are la bază mărturiile fostei gimnaste Jeanette Antolin, o sportivă care a făcut parte din lotul național de gimnastică al Statelor Unite între 1995 și 2000, dar care a câștigat o singură medalie la nivel internațional – argint cu echipa la Jocurile Pan-Americane.
Ferma soților Karolyi se întinde pe o suprafață de peste 8 kilometri pătrați, la aproximativ 275 km de orașul Dallas, iar jurnaliștii americani o descriu ca pe „un loc aproape mitic în ochii unor fete ca Antolin, unde antrenorii legendari Bela și Martha Karolyi țineau cursuri între două case, două săli de sport și o menajerie de animale, cu cerbi, lame, cai și păuni. Însă odată ce ai intrat în fermă, orice urmă de magie lasă loc realității antrenamentelor dureroase, a ședințelor fizice fără sfârșit, a criticilor umilitoare și a unui stil de antrenament conceput ca un angajament absolut față de calea lui Karolyi, de inspirație sovietică„.
Antolin este una dintre cele peste 100 de victime ale deja condamnatului doctor Larry Nassar. Aceasta a intentat un proces în statul California în care se afirmă că „ferma Karolyi a creat un mediu toxic, propice pentru ca Nassar să își deruleze sistematic abuzul sexual împotriva minorelor care erau captive acolo„. Fosta gimnastă a declarat că, la 14 ani „eram atât de fericită pentru că intram într-un grup atât de exclusivist al fetelor care urmau să reprezinte țara. Dar am ajuns să urăsc acel loc. Simțeam că merg la pușcărie. Parcă mă îndreptam spre închisoare. Așa mă simțeam„, relatează jurnaliștii americani. Potrivit mărturiei lui Antolin, doctorul se apropia de sportive pozând în ipostaza singurului prieten într-un mediu al adulților ostili și aspri. „Ne era frică de toți adulții de acolo. Iar Larry era prietenul nostru. Ne ridica moralul. Și ne dădea căte o gustărică, pentru că nu aveam voie să venim cu mâncare la fermă. Izolarea completă de lume și nepăsarea adulților de acolo au făcut posibile abuzurile lui Nassar„.
Antrenorii români, puși la zid pe mai departe
Autoritățile americane au decis închiderea temporară a fermei Karolyi, ca urmare a procesului lui Larry Nassar. La sfârșitul lunii ianuarie, guvernatorul statului Texas a cerut poliției să deschidă o anchetă extrem de dură la ferma soților Karolyi.
„Într-o zi, m-a prins de fund și mi-a spus – ăsta trebuie să dispară. Nu exista semnal la telefon – și asta nu e o coincidență, așa voiau soții Karolyi. Ei știau tot ce se întâmplă la fermă, știau până și ce aveam în rucsacele noastre. E greu de crezut că nu știau și ce face doctorul Nassar”,
Jeanette Antolin despre reproșurile constante ale lui Bela Karoli în ceea ce privește greutatea și ‘complicitatea’ acestuia cu Larry Nassar
„La zece ani, eram deja terifiată de acești oameni. Nu aveam voie nici măcar să cer să merg la toaletă. Atât de frică ne era. Știau tot – și cine fura o felie de pâine!”,
Dominique Moceanu, gimnastă de origine română, campioană olimpică cu echipa Statelor Unite în 1996
- Larry Nassar, 54 de ani, și-a recunoscut vina și a primit 175 de ani de închisoare.
- Marta și Bela Karolyi au emigrat în SUA în 1981 și au fost cooptați la conducerea tehnică a lotului feminin american. Bela, 75 de ani, a condus echipa până în 2000, fiind înlocuit de soția lui, Martha, 75 de ani, care a fost antrenor coordonator până la JO din 2016.
- Din 2001, soții Karolyi și federația americană au pus la punct un sistem prin care gimnastele se pregăteau cu antrenorii personali, dar participau lunar și la un stagiu de o săptămână cu echipa, pentru a fi evaluate de staful lotului olimpic. La ferma Karolyi fetițele ajungeau încă de la vârsta de 9-10 ani.
- Bala Karolyi a intrat în istoria gimnasticii fiind antrenorul Nadiei Comăneci, gimnasta care a atins pentru prima dată perfecțiunea, la Jocurile Olimpice de la Montreal (1976), atunci când evoluția sa la paralele a fost notată cu zece. Apoi, în 1984, Bela Karolyi a dat Americii prima campioană olimpică la individual compus – pe Mary Lou Retton.