Sandra Izbașa crede că actualul cod de punctaj e cel mai greu din cele patru pe care le-a prins de la începutul carierei
Sandra va evolua doar la sol
Până la finalul anului, ea va participa la concursuri femonstrative, la sol și bârnă
Te-ai pregătit pe patru coduri de punctaj (fiecare ciclu olimpic a avut codul lui de punctaj), care ți se pare cel mai greu? Categoric cel de acum. De data aceasta sunt multe schimbări și vorbesc mai ales despre sol, aparat pe care m-am pregătit. Cred că cea mai importantă schimbare e faptul că nu mai ai voie să te oprești în colțul covorului înainte de a începe diagonala. Mi-a fost un pic dificil să mă adaptez acestei cerințe pentru că încă de la junioare aveam reperele mele, pauzele de respirație, momentele în care mă concentram pentru următorul element. Acum, cu noul cod practic am luat-o de la zero.
Nu te-a descurajat noul cod? Nu. Acesta a fost și unul dintre motivele pentru care mi-am dorit să continui și anul acesta, să îmi demonstrez că pot avea și după noile cerințe un sol competitiv. Am vrut să arăt că pot face față și eram curioasă cum se va schimba exercițiul după noul cod.
„Am mâncat sărituri pe pâine”
Nu e un pic ciudat că la Mondiale nu vei concura la sărituri, aparatul la care ai cucerit aurul olimpic la Londra? Nu, de ce să fie!? Am simțit din partea unora ca pe un reproș faptul că la Mondiale voi concura doar la un singur aparat, sol, și nu la mai multe. Am stabilit cu antrenorii ca anul după Jocurile Olimpice să nu-l încărcăm prea mult și să încerc să mă concentrez pe aparatul meu de suflet, solul.
Dar nu ai mai exersat deloc la sărituri? Nu! După Londra, capitolul sărituri s-a încheiat pentru mine, pentru că timp de doi ani am mâncat sărituri pe pâine. Și noaptea, dacă mă luai din somn și mă puneai să sar, săream. Cred că am ajuns la o saturație, m-am bucurat că a ieșit bine la Londra și atât. Anul acesta nu am antrenat numai sol, am mai urcat și pe bârnă, aparat la care cred că voi concura și în turneele demonstrative de la final de an.
Și la paralele? (râde) Înainte de a concura la paralele de la individual compus, la Londra, mi-am zis că acesta va fi ultimul exercițiu la paralele din viața mea și să îl fac cât mai bine. Și ultimul a fost!
Articol scris de Alexandra AXINEANU
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER