Octavian Bellu, din spital în sala de antrenament!** Antrenorul lotului feminin de gimnastică s-a operat la prostată

Cel mai titrat antrenor de gimnastică din toate timpurile, românul Octavian Bellu (60 de ani), a suferit o operație de prostată pe 10 noiembrie, la Viena. Starea sa postoperatorie este foarte bună, iar apropiații susțin că săptămâna aceasta fetele din lot își vor relua pregătirea pentru Olimpiadă alături de maestrul lor.

Octavian Bellu a păstrat o discreție totală în jurul intervenției chirurgicale, așa cum a procedat mereu în tot ce a ținut de intimitatea sa. În urmă cu un an, în luna februarie, el se opera de hernie de disc la o clinică privată din Viena. În același loc s-a decis să intervină și în cazul problemelor avute la prostată. „Tavi se simte foarte bine. Acum am plecat de la el, iar alături de mine se află fiica lui, Ada. Miercuri sau joi cred că va fi în sala de antrenament”, a declarat pentru ProSport fosta vicecampioană mondială la handbal Elena Frâncu, directoare la DJST Constanța. Frâncu s-a aflat permanent alături de Octavian Bellu în ultimele zile.

Afectează între 50 și 70% dintre bărbați

Intervenția chirurgicală suferită de Bellu ne aduce aminte că suntem bărbați și că există o probabilitate mare (unii spun 50%, alții chiar 70%) ca problemele de prostată să ne afecteze după 60 de ani. Cel puțin așa susțin statisticile.

Ce este prostata? Este o glandă care face parte din aparatul urinar al bărbatului și are forma unei castane cu un diametru de doi-trei centimetri (vezi foto jos). Are funcție de fertilitate, ajutând la formarea spermei. Prin ea trece uretra, adică tubul prin care se elimină afară urina din vezica urinară.

Ce este adenomul de prostată? „După 60 de ani, jumătate dintre bărbați au probleme de evacuare vezicală date de prostata care se mărește”, a explicat pentru ProSport o somitate în materie, profesorul Ioanel Sinescu, directorul Clinicii de Chirurgie Urologică și Transplant Renal Fundeni. Pe scurt, prostata se mărește și sugrumă uretra.

Cum se tratează? „În general, se rezolvă cu tratament medicamentos, însă 30%-40% dintre pacienți ajung în timp la diferite forme de tratament chirurgical. Nu este obligatoriu să se scoată toată prostata, ci doar ce este la mijloc, partea adenomatoasă”, punctează prof. Sinescu.

Care sunt urmările? „Dacă sunt respectate procedurile, nu există nicio urmare. Vindecarea este completă, cu reluarea evacuării urinare. Nu afectează funcția sexuală pentru că prostata nu are nicio legătură cu aceasta, ci doar cu fertilitatea”, spune Ioanel Sinescu.

Publicat: 14 11. 2011, 09:44
Actualizat: 14 11. 2011, 13:54