Larisa Iordache s-a calificat în finalele de la individual compus, sol și bârnă. La ultimul aparat a obținut cea mai mare notă, 15.266.
Prezentă la ultimul Mondial, Sandra a primit 14.733 la sol și a urcat în finală de pe poziția secundă.
Mondialul de gimnastică de la Anvers a început cu adevărat pentru România ieri, când și-au făcut debutul în concurs Larisa Iordache și Sandra Izbașa. A doua zi a calificărilor la feminin a început cu o subdiviziune care nu prezenta mare interes pentru noi, România neavând reprezentante, dar pentru concursul general însă da. Au concurat printre altele rusoiaca Nabyeva, Oksana Șușovitina, veterana competiției și care acum reprezintă Uzbekistanul, și mai ales noua stea a gimnasticii de peste Ocean, Simone Biles. De altfel, la finalul celei de-a treia subdiviziuni, Biles avea să o depășească pe compatrioata sa Kyla Ross, care conducea în clasamentul individual compus după prima zi.
Iordache, în „serie” cu mustafina și Maroney
Emoțiile au apărut odată cu a patra subdiviziune, în care Larisa Iordache a deschis prima rotație la paralele, urmând a încheia concursul la sărituri. În aceeași subdiviziune au mai evoluat alte două gimnaste importante, rusoaica Alyia Mustafina și americanca McKayla Maroney. Debutul Larisei nu a fost cel pe care ni l-am fi dorit cu toții, gimnasta având o ezitare mare la una dintre trecerile de pe bara mică pe cea mare (Shaposhnikova). A reușit însă să se redreseze la timp și să evite o cădere de pe aparat, nu însă și o penalizare consistentă, nota ei fiind de 13.166. La bârnă, Mustafina nu a afișat o formă prea grozavă, a avut o dezechilibrare majoră după un salt lateral și a evitat la limită căderea de pe aparat. În consecință nota rusoaicei a fost de 14.166, iar prezența ei în finală, îndoielnică. O altă atracție a primei rotații a fost evoluția la sol a McKayley Maroney, primită cu aplauze de publicul prezent în Sportpaleis din Anvers.
Larisa, pusă să aștepte înainte de a urca pe bârnă
A urmat a doua rotație, care a început cu evoluția dezamăgitoare a Mustafinei la sol. Vedeta Rusiei a ratat chiar la prima diagonală, fiind vizibil marcată de evoluția nesigură de pe bârnă, astfel că a primit numai 13.166. Maroney a evoluat la aparatul ei preferat, săriturile, a avut două execuții entuziasmante și a confirmat statutul ei de specialistă și de mare favorită la aur în finala de sâmbătă. Și a venit și rândul Larisei pe bârnă! Urcată pe podium, Iordache a așteptat minute în șir afișarea notei pentru Hypolito, sub privirile atente ale antrenorului Lucian Sandu – vizibil iritat de afișarea cu întârziere a notei pentru gimnasta din Brazilia – și ale fizioterapeutului Tuncay Ozturc. La un moment dat, publicul a început să aplaude ritmat, pentru ca arbitrele să afișeze nota sud-americancei. Larisa nu a fost însă afectată. A urmat o evoluție splendidă în care a înșiruit un salt legat de o întoarcere 360 de grade, multiple sărituri, o piruetă cu piciorul la 180 de grade, un salt lateral, coborând cu un salt cu 3 șuruburi, foarte bine executat. Exercițiu excelent și o notă pe măsură, 15.266, care a propulsat-o în finală de pe locul 1.
Intervenția lui Bellu la sol
În a treia rotație a continuat șirul dezamăgirilor pentru Mustafina, care a ratat și la sărituri. Maroney a trecut cu bine de paralele, iar Vanessa Ferrari a dus la bun sfârșit un exercițiu la sol notat cu 14.500, care i-a asigurat prezența în finală. Înainte ca Larisa să evolueze la sol, și-a făcut apariția în sală și Octavian Bellu, care a însoțit-o până în apropierea podiumului de concurs. Prezența antrenorului a avut în mod evident un efect benefic, gimnasta reușind o aterizare splendidă la prima diagonală la un Tzukahara cu două întoarceri, pe care aproape îl ratase în timpul încălzirii. La final, un exercițiu cu patru diagonale, frumos și dinamic. O notă de 14.500, la fel ca Vanessa Ferrari și o nouă prezență asigurată în finală, a doua. Iordache a trecut cu bine și de a patra rotație, la sărituri (14.933). Totalul după calificări a fost de 57.875, la o zecime de gimnasta de pe locul 3, Yao Jinan din China, ceea ce ne face să sperăm la o clasare bună și în finala de la individual compus (n.r. a treia), programată mâine seară. În condițiile unei evoluții bune la paralele, fără ratare, Larisei îi este la îndemână prezența pe podium, pe care România o așteaptă de 6 ani. În 2007, Steliana Nistor cucerea la Stuttgart argintul.
Sandra a ridicat publicul în picioare
Ultima subdiviziune, cea cu numărul 5, a fost cea care a încheiat concursul și a adus ultimele emoții și pentru noi. Izbăvirea a venit repede, după chiar prima rotație, Sandra fiind a doua pe lista de start la sol, unicul aparat la care a concurat. La fel ca la evoluția Larisei și ca de atâtea alte ori de altfel, Octavian Bellu a rămas în preajma podiumului pe durata evoluției Sandrei. Campioană olimpică în 2008 și de trei ori campioană europeană la acest aparat, Izbașa a urcat încrezătoare pe podium și a avut o evoluție foarte bună, notată cu 14.733, a doua ca valoare, care îi asigură un loc în finala de duminică, ultima din cariera ei.
Sandra a dat dovadă de dezinvoltură, siguranță și o mare bucurie de a concura, totul pe un fond muzical cât se poate de incitant, „Feeling good”, o melodie ce răsuna pe Broadway în anii ’60 și care se aude și astăzi în interpretarea lui Michael Bubble. Reacția publicului la final a fost una pe măsură, răsplătind cu aplauze entuziaste prestația gimnastei noastre.
Finala de la individual compus este programată mâine seară, iar cele de la sol și bârnă – duminică
Evoluția româncelor (ieri) Larisa Iordache Paralele – 13.166, bârnă – 15.266 (locul 1) Sol – 14.500 (locul 3) Sărituri – 14.933. TOTAL: 57.865 (locul 4) Sandra Izbașa Sol – 14.733 (locul 2)
Articol scris Mădălina BARBU
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER