Potec: „Decizia Cătălinei de a rămâne online și de a citi toate lucrurile negative nu a fost benefică”
Invitată la Digi 24, Camelia Potec (34 de ani), președintele Federației de Natație și Pentatlon Modern, a comentat stările care au cuprins-o pe Cătălina Ponor, la finele concursului de la Rio. Constănțeanca în vârstă de 28 de ani, triplă campioană olimpică la Atena, a încheiat finala de la bârnă pe locul 7, deși era favorită la medalie. La zona mixtă, imediat după concurs, dar și la câteva ore de la final, în noapte, pe facebook, Ponor și-a exprimat indignarea față de mesajele potrivnice venite din țară, vorbe care ar fi afectat-o serios. Gimnastica nu a luat medalii la Rio de Janeiro.
„Am trecut și eu prin acest lucru în 2012, nu chiar la acest nivel la care a trecut Cătălina. Amândouă am fost campioane olimpice în 2004. Ea, din fericire, așa a dorit să continue sportul și la această ediție a Jocurilor Olimpice. Să ne amintim că este medaliată la ediția anterioară. Este posibil ca să fi simțit foarte mult negativism din țară, mai ales că e o fire activă, care urmărește tot ce se întâmplă în presa din România, pe rețelele de socializare, își dorește să țină legătura cu fanii ei tot timpul. Eu am sperat că făcând asta, oamenii vor înțelege prin ce a trecut ca să ajungă la Jocurile Olimpice și îmi pare rău pentru ea că nu a reușit să arate care e adevarata valoare. Nu avea nimic de demonstrat, din punctul meu de vedere la această ediție a JO. Iar dacă, într-adevar, s-a întâmplat cu fanii Larisei ce s-a întâmplat, nu este un lucru de cinste, un lucru onorabil pentru un popor cum suntem noi, ar trebui să ne protejăm valorile nu să le denigrăm pentru că străinii nu o vor face pentru noi.
Deja presiunea vine singură, te pregătești cu gândul să nu te faci de râs, să nu faci de râs țara, să nu faci de râs populația acestei țări. Cu siguranță că în momentul în care mai primesti și mesaje prin care ești jignit, prin care ți se spune că nu ai ce căuta acolo, cu siguranță această presiune crește. Eu în 2012 am preferat să nu citesc nimic, să nu mai fiu activă pe Facebook și am trecut mai ușor prin acea ediție a JO și m-am refăcut mai repede în momentul în care am decis să mă retrag. Cred că decizia Cătălinei de a rămâne online și a citi toate lucrurile negative nu a fost foarte benefică. Își va demonstra singură cât de puternică e să treacă peste această perioadă”
„Foarte mult te pregătești pentru un asfel de eveniment și ce e mai interesant e că nu îți garantează nimeni și nu ești sigur că vei reuși. Trebuie să ai psihic puternic, să fii pregătit și de eșec și de câștig, și câștigul îți poate face rău. Trebuie să știi mai nou cum să abordezi eșecul față de poporul tău. Ca sacrificii, eu nu am considerat că pentru un sportiv de performanță acestea se numesc sacrificii ca să ajungi la olimpiadă și să încerci să câștigi o medalie cât mai valoroasă. Nu cred că poți să ajungi să te bați pentru o medalie olimpica decât dacă faci cu plăcere ceea ce faci, decât dacă te ambiționezi singur că trebuie să muncești pentru ceea ce îți dorești tu. De foarte puține ori poți reuși să câștigi o medalie olimpică daca ești împins de la spate.
Ideal e ca toți cei care ajung la Olimpiadă să facă asta pentru că le place. Să nu considere că au făcut multe sacrificii ca să ajungă acolo. Eu cred că dacă un sportiv ajunge la Olimpiadă o face în primul rând pentru el. Până să ajungi la Olimpiada, tu ca sportiv trebuie să te duci ore întregi la antrenament. Acolo nu ai România în spate, nu ai populația țării care să te încurajeze, în fiecare dimineață la ora 04.00 când te trezești să spună „hai, reprezinți România. Te gândești numai tu, îți stabilești numai tu obiectivul pe care îl ai de îndeplinit și unde vrei să ajungi. E adevărat că în momentul în care ajungi să te bați la o medalie olimpică mai ai și această presiune că reprezinți acel număr de milioane de români, dar până acolo drumul e presărat și cu bune și cu rele, ai de trecut peste niște etape, trebuie să reziști psihic la perioada de pregătire. Asta o faci pentru tine, după care o faci și pentru țară”.