Proiectul care îi ține pe Bellu și Bitang în gimnastica românească: „Încă nu știm unde se vor ține Jocurile în 2024, dar deja pregătim selecția fetelor”
Octavian Bellu și Mariana Bitang au inaugurat marți centrul de pegătire al CSA Steaua, în Ghencea, o sală modernizată și reamenajată pentru centrul de excelență – parte a programului „Relansarea Gimnasticii Românești”. Aici se vor antrena 30 de fetițe, selectate din cele 1.300 care s-au prezentat în țară, la diferitele etape ale campaniei. Retrași din funcția de antrenori coordonatori ai lotului feminin, cei doi contează pe acest proiect care trebuie să mărească baza de selecție a gimnasticii românești, obiectivul fiind de a promova în final gimnaste care vor ajunge pe podiumurile marilor competiții de profil.
Mariana Bitang, cea care a intrat prima în dialog cu cele 30 de fetițe care așteptau pe podiumul de sol din sala din Ghencea, a completat: „Rămânem să coordonăm acest proiect de selecție, chiar vrem ca acești copii să fie crescuți din punct de vedere tehnic foarte corect, astfel încât peste câțiva ani să putem emite pretenții la cele mai înalte trepte ale podiumurilor mondiale și vom rămâne în contact și cu echipa națională în calitate de consilieri sau supervizori„.
Cei doi foști antrenori ai lotului feminin de gimnastică au participat, alături de Sandra Izbașa, la Caravana Gimnasticii, o selecție la nivel național. „Orice începe frumos, trebuie să se termine la fel de frumos și cred că dacă am început cu selecție în gimnastică, probabil e normal să terminăm tot cu un proiect de care gimnastica avea foarte mare nevoie„, a explicat Mariana Bitang, la inaugurarea festivă a sălii, în prezența Ministrului Tineretului și Sportului, Gabriela Szabo, a președintelui CSA Steaua, George Boroi, a Ministrului Apărării Naționale, Mircea Dușa dar și a lui Marian Drăgulescu sau Silvia Stroescu.
„Noi, așa, proști manageri, am adus două milioane și jumătate de euro pentru un program destinat exclusiv copiilor”
Octavian Bellu a trimis săgeți către Alin Petrache, președintele COSR, vorbind despre sprijinul de care se bucură acest proiect: „Noi, așa proști manageri cum suntem, am reușit să aducem un sponsor important, am atras o sumă, cred colosală pentru un program rezervat copiilor – un segment complet ignorat – două milioane și jumătate de euro„.
Proiectul are un obiectiv foarte bine delimitat: „Nici nu știm încă unde se vor desfășura Jocurile Olimpice de 2024, dar noi deja pregătim selecția. Sper ca astfel, în 2023-2024, antrenorul de atunci să nu se mai confrunte cu aceeași problemă pe care am întâlnit-o întotdeauna: să avem doar șase gimnaste la dispoziție, fiind o misiune aproape imposibilă să găsim o a șaptea sportivă, în cazul unei accidentări. Sper să poată privi nu relaxat, ci responsabil, către un grup de 80 de gimnaste dintre care să le aleagă pe cele mai bune șase„, explică Octavian Bellu.
În cadrul acestui proiect, 14 fetițe vor intra în regim permanent de pregătire la baza CSA Steaua, costurile fiind suportate din fondurile proprii ale clubului, iar alte 16 fetițe se vor pregăti aici, în regim de semicantonament. Fetele au asigurată cazare, masă, dar și transportul către școlile în care acestea învață (fetițele fiind eleve în clasale I și II).