ProSport a dezamorsat bomba din gimnastica românească!** MTS a revenit asupra modificării vârstei de acordare a rentelor viagere după 30 de ani
Scandalul acordării rentei viagere după vârsta de 30 de ani și nu imediat după retragere, conform noului proiect al Legii Sportului, a produs valuri în sportul românesc. În pericol de a rămâne fără echipa feminină de gimnastică pentru Londra 2012 – câteva fete s-au gândit la retragere pentru a putea beneficia de vechea lege -, oficialii sportului au luat atitudine.
Ministrul Daniel Funeriu a cerut reexaminarea propunerii vârstei acordării rentei viagere, iar COSR a solicitat ca performerii din gimnastică să fie exceptați de la „limita de vârsta de 30 de ani”.
Fetele au fost bulversate
Incertitudinea în ceea ce privește viitorul sportivilor de performanță, care ar fi trebuit să aștepte până la 30 de ani pentru a putea beneficia de renta viageră, începe să se risipească. Privită cu entuziasm de unii, propunerea care urma să se regăsească în noua Lege a Sportului, ce va poposi în curând în Parlament, lovea direct în gimnastica feminină. Bulversate de noutățile anunțate, la gândul de a aștepta câțiva ani buni pentru a intra în posesia banilor care le răsplătesc performanța, câteva dintre fetele pregătite de Bellu și Bitang, între care și Cătălina Ponor, au luat în calcul chiar posibilitatea de a se retrage rapid, fără a mai aștepta Londra 2012.
Funeriu face modificare la modificare
Starea de haos a fost limpezită ieri chiar de ministrul Educației, Tineretului și Sportului, Daniel Funeriu. Acesta a cerut Autorității Naționale pentru Sport și Tineret (ANST) să reanalizeze măsura introducerii pragului de vârstă de 30 de ani pentru acordarea rentei viagere sportivilor. „Sportivii care cu adevărat fac cinste României în lume trebuie sprijiniți și mobilizați spre marea performanță, nu descurajați prin propuneri legislative care ar stimula renunțarea la activitatea sportivă”, a declarat el. Mai mult, Funeriu a făcut ieri o vizită chiar la Izvorani, în cantonamentul echipei feminine de gimnastică, pentru a le liniști pe campioane în ceea ce privește viitorul lor.
COSR: „vrem să știm numele inițiatorilor”
Discuțiile aprinse pe seama acestui subiect au stârnit reacții și la Comitetul Olimpic Sportiv Român. Astfel, indignați de situația fără precedent care s-a creat în sportul autohton, oficialii acestei instituții au trimis un document ANST-ului, în care solicită câteva nuanțări ale punctului privind acordarea rentei viagere: „Gimnaștii și gimnastele care își încheie activitatea, prin specificul sportului pe care-l practică, mai devreme decât alți campioni, să fie exceptați de la „limita de vârstă de 30 de ani”, iar „sportivii accidentați să poată și ei să ia renta din momentul încheierii carierei, chiar dacă acesta survine sub vârsta de 30 de ani, pentru că în acest caz cariera nu s-a încheiat din voința
proprie”.
„Am fi foarte interesați că aflăm cum se numesc cei care au gândit proiectul de modificare. Cine își revendică paternitatea acestuia, pentru că nu este semnat. Bănuim că este vorba despre oameni nepricepuți. Dacă vrem să ținem gimnastele în sală, trebuie să găsim alte metode, nu să gândim fenomenul ca o formă de sclavie”, a declarat Ioan Dobrescu, secretarul general al COSR.