Regina incontestabilă a gimnasticii feminine, echivalentul Serenei Williams din tenis. Simone Biles: la 18 ani, merge pe urmele lui Phelps și contestă modelul de performanță propovăduit de Bela și Marta Karolyi

  • Simone Biles a câștigat joi seară concursul de individual compus din carul Campionatului Mondial de gimnastică de la Glasgow. Biles a reușit, la capătul evoluțiilor pe cele patru aparate, să adune 60,399 puncte, depășindu-le pe Gabrielle Douglas (59,319) și pe Larisa Iordache (59,107).
  • Campioana în exercițiu și-a apărat coroana deși nu a repetat prestațiile din calificări, având emoții mari la bârnă și ezitare la sol. Pe „puntea suspinelor”, Biles a fost aproape de o ratare insurmotabilă, însă s-a agățat cu disperare de aparat, menținându-și astfel șansele la premiul cel mare. La sol, la ultimul exercițiu din concurs, Biles a depășit covorul, dar asta nu a împiedicat-o să câștige acest aparat, cu singura notă ce a depășit 15,000 (15,266 – un punctaj net inferior față de calificări, unde primise 15,966)

Dacă voi câștiga aurul în 2016 (n.r. – la Jocurile Olimpice de la Rio), cred că viața mea se va schimba„, spunea cu multă convingere Simone Biles, în plină pregătire pentru Campionatele Mondiale de la Glasgow. Americanca de 18 ani, cu un fizic rar întâlnit în gimnastica artistică, a rescris deja istoria sportului său: este invincibilă la individual compus de la debutul în competițiile senioarelor, din 2013, și este prima gimnastă care a câștigat trei titluri consecutive în proba supremă a gimnasticii. Iar Jonathan Horton, dublu medaliat olimpic pentru Statele Unite, în 2008, la Beijing, o caracteriza sugestiv chiar și pentru iubitorii sportului mai puțin familiarizați cu sportul Nadiei: „este prima gimnastă pe care am văzut-o vreodată să aibă la fel de multă forță, sau poate chiar mai multă forță, ca gimnaștii.  Ca băieții!

Regina incontestabilă a celor patru aparate, Simone Biles, are doar 18 ani, dar este deja gimnastă profesionistă, fiind manageriată de aceeași companie ca și Michael Phelps – sportivul cu cele mai multe medalii la Jocurile Olimpice. Agenția Octagon a înrolat-o pe sportiva creditată cu șanse enorme de a domina concursul olimpic de la Rio, în condițiile în care texana are trei aparate la degetul mic – personal best-ul său la sărituri, bârnă și sol depășește sau este la câteva miimi de borna 16,000. Exercițiile sale excelează atât la componenta D – dificultate, cât și la componenta E – execuție.

„Este ca un astronaut – parcă ar fi primul om pe lună. Nu a mai fost nimeni ca ea. Pune-i la un loc pe cei mai buni sportivi ai lumii – Michael Jordan, Serena Williams, Tom Broady – combinați într-un adolescent și pune-i într-un campionat mondial. Atât de bună este Biles”- este descrierea făcută americancei Simone Biles de Jessica O’Beirne, autoarea Podcast-ului GymCastic.

Un caz atipic: Biles contestă maniera de antrenament dusă de Bela și Marta Karolyi în SUA

Totul a început cu o excursie. Mania americanilor pentru tabere, excursii și vacanțe care îmbină recreația cu învățatul, dragostea pentru introducerea activităților diverse și extracurriculare pentru copii de toate vârstele, a avut un rol determinant în cazul micuței Simone. La șase ani, o astfel de excursie îi purta pașii puștoaicei de șase ani în sala de antrenamente Bannon’s Gymnastix. Fascinată de mișcările fetelor din sală, Simone s-a retras într-un ungher cât mai ascuns al încăperii, departe de protagoniste și a început să le copieze mișcările. Una dintre antrenoare a observat-o pe Simone, a făcut-o atentă pe Aimee Boorman, iar decizia a fost luată pe loc: părinții micuței Simone, care la 18 ani nu măsoară decât 1,45 m, au primit o scrisoare care i-a convins să o trimită la cursuri de gimnastică pe micuță.

„Biles nu poate fi comparată cu nicio altă gimnastă. Cred că îi și place asta. Energia ei, talentul și entuziasmul ei – sunt greu de comparat. Are întreg pachetul”, Nastia Lukin, campioană olimpică la individual compus pentru Statele Unite, în 2008 – declarație pentru USA Today

Iar Simone Biles este excepția din lotul american și atunci când vine vorba de pregătire. Biles lucrează individual cu cea care a luat-o în grijă, în sala de gimnastică, de la 6 ani, iar potrivit jurnaliștilor de la New Republic, maniera mai degajată de abordare a sportului în care Aimee crede cu tărie este secretul sportivei care a împlinit 18 ani pe 14 martie. Biles are parte și de vacanțe, și de pauze, însă antrenamentele rămân cât se poate de serioase. Totuși, Biles este scutită de „cantonamentele-închisoare” de câte 20 de zile în care sportivele sunt complet izolate de lume înainte de competiții. Simone Biles este gimnasta americană crescută, pregătită și ajunsă pe culmile succesului în manieră americană, nu în logica impusă de antrenorii români introduși în Hall of Fame, Bela și Marta Karolyi, cu disciplina lor de fier, militărească.

Simone Biles este o răsfățată a rețelelor de socializare, contul său oficial de Twitter fiind urmărit de nu mai puțin de 33.600 de oameni. O cifră împresionantă. Fără a putea avea pretenții de armate de fani de ordinul milioanelor, așa cum se întâmplă în fotbal sau tenis, Biles este o campioană a Twitter-ului și punctează bine și pe Instagram. Nadia Comăneci, de exemplu, este urmărită de 49.200 de oameni, pe același canal.

  • Simone Biles a renunțat la a merge la liceu, preferând să învețe acasă, pentru a se putea concentra asupra carierei sportive. Totuși, visul ei este ca studiile universitare să o prindă pe băncile Universității din Los Angeles.

Pionieră

Simone Biles este percepută ca o adevărată forță a naturii, o sportivă ale cărei linii acrobatice de la sol impresionează în anvergură, înălțime și ușurință în a executa rotațiile. Biles pare că zboară la metri buni deasupra capetelor spectatorilor, exercițiile sale fiind indiscutabil, spectaculoase. Forța și datele fizice reprezintă astfel atuurile sale principale, ceea ce o aseamănă clar cu liderul mondial al tenisului feminin, Serena Williams, cea despre care mulți spun că ar trebui să se ia la trântă cu jucătorii din ATP, în lipsa unei concurențe pe măsură în WTA: Acesta nu este însă singurul aspect care le unește poveștile celor două „perle negre” ale sportului american.

Simona Biles este descrisă drept o sportivă curajoasă pe aparate, iar imaginile postate pe contul de Instagram arată că ea este la fel de curajoasă și în afara podiumului de concurs.

Un aspect la care Simone ține foarte mult este acela că ea este prima sportivă afro-americană care se impune în concursul mondial al celor mai complete gimnaste, ea asumându-și, alături de conaționala sa, Gabrielle Douglas, rolul de promovare și încurajare a micuțelor de culoare pentru a face performanță în sala de gimnastică. Dacă în tenisul feminin, Serena și Venus Williams sunt creditate cu un rol uriaș în apariția ulterioară a unei întregi generații de jucătoare de culoare, de la Sloane Stephens, la Taylor Townsend, Simone Biles spune: „cred că rezultatele mele inspiră multe fetițe să muncească mai mult în sală, să se antreneze mai mult„.

  • Gabrielle Douglas este prima gimnastă afro-americană campioană olimpică la individual compus. Accidentată, aceasta a revenit în arena competițională doar în urmă cu opt luni și a declarat, la capătul concursului din Glasgow, că a fost la 80% din potențial. La capătul primei finale din istoria cu 46 de ediții de Campionat Mondial a gimnasticii în care s-au duelat la individual compus o campioană olimpică a probei și campioana mondială în exercițiu, Biles a anunțat că pentru Rio 2016 dorește să ridice și mai mult dificultatea exercițiilor sale.
Publicat: 31 10. 2015, 09:58
Actualizat: 31 10. 2015, 09:59