România atacă Mondialele de gimnastică din China cu trei debutante și cu o echipă a cărei medie de vârstă este de 16,6 ani. Larisa Iordache, vedeta delegației
Gimnastica românească abordează Campionatele Mondiale de la Nanning (China), ce vor debuta pe 5 octombrie, cu una dintre cele mai tinere echipe feminine din istorie. Noii antrenori responsabili cu lotul fetelor, Lucian Sandu, Lăcrămioara și Cristian Moldovan, pleacă vineri seara spre gigantul asiatic cu o sportivă de top, Larisa Iordache, și o grupă de „grădiniță”. Chiar dacă toate celalalte șase fete au atins vârsta senioratului, lipsa lor de experiență le trimite în sectorul „speranțe”. Trei au mai participat la Campionatele Europene de senioare de anul acesta, Andreea Munteanu, Silvia Zarzu și Ștefania Stănilă, iar celelalte trei, Paula Tudorache, Anamaria Ocolișan și Ioana Nicoară, sunt debutante. Media de vârstă este de 16,6 ani.
Cum Octavian Bellu și Mariana Bitang au decis să privească acest Campionat Mondial de la București – cei doi antrenori s-au retras oficial din funcțiile deținute la lot, deși au venit aproape în fiecare zi în sala de la Izvorani -, grija fetelor va cădea în sarcina unui colectiv fără un coordonator desemnat (cel puțin la nivel declarativ). Aflat la primul său Campionat Mondial de senioare în postură de antrenor de lot, Cristian Moldovan crede că speranțe de medalie sau medalii pot veni doar din partea Larisei Iordache. Sportiva de la CS Dinamo a fost de altfel singura medaliată a României la ultima ediție a CM, desfășurată în 2013 (bronz la sol). „Larisa este într-o formă foarte bună. A demonstrat acest lucru și azi (nr – joi), când am avut o verificare în cadrul lotului. Ea are experiență și exerciții valoroase, iar dacă va reedita evoluțiile din ultimul timp, cu un total de 59 de puncte la cele patru aparate, atunci poate urca pe podium la individual compus. La celelalte gimnaste, putem vorbi despre acumulare de experiență”, spune Cristian Moldovan. Întrebat dacă simte vreo presiune asupra sa, ținând cont de postura în care se află, tehnicianul de la Dinamo a replicat: „Eu de genul meu sunt optimist la concursuri. Este un Campionat Mondial de tranziție, o primă etapă de calificare la Jocurile Olimpice de la Rio, din 2016. Nu simt nicio presiune”.
Primele 24 de echipe de la Nanning se vor califica la ediția mondială de anul viitor, de la Glasgow, de unde oprimele opt clasate vor obține biletele pentru Rio (locurile 9-16 vor participa la un turneu de calificare separat, în 2016, pentru ultimele locuri-cotă).
La masculin, România va fi reprezentată tot de șapte gimnaști, Andrei Muntean, Marius Berbecar, Cristian Bățagă, Laurențiu Nistor, Vlad Cotuna, Daniel Rădeanu și Andrei Ursache. După eșecul de la Europenele din luna mai, șansele sportivilor antrenați de Ioan Suciu, Ionuț Corlaci și Ștefan Gal sunt destul de mici. Speranțe de calificare în finale au Andrei Muntean (paralele și inele), Marius Berbecar (paralele) și, dacă repetă evouțiile din ultimul timp, Cristian Bățagă (cal cu mânere).