România deschide Mondialele de la Glasgow. Cum se ajunge la JO de la Rio, ce sportivă este la un pas de o performanță uriașă și dovezile că gimnastica nu mai este doar un sport pentru adolescente
Echipa feminină de gimnastică a României deschide vineri (23 octombrie) Campionatul Mondial de la Glasgow, competiție foarte importantă având în vedere că este criteriu de calificare la Jocurile Olimpice de la Rio. În prima zi a întrecerii organizate în premieră de Scoția vor intra în concurs alte două forțe mondiale, Rusia și Marea Britanie.
Larisa Iordache & Co fac parte din prima subdiviziune a calificărilor pentru finalele pe echipe, individual compus și pe aparate, alături de Spania și alte două grupe mixte, prima evoluție fiind programată la sol, conform tragerii la sorți. Concursul debutează la ora 9:15 (ora în Marea Britanie), adică ora 11:15 în România, iar cele mai bune 8 echipe obțin calificarea pentru finala pe echipe programată marți seara. Acestea vor obține automat și calificarea pentru Jocurile Olimpice de la Rio, programate în august 2016.
- Pe cine se bazează România în concursul feminin
- Larisa Iordache, Diana Bulimar, Anamaria Ocolișan, Andreea Iridon, Laura Jurcă, Silvia Zarzu, Andreea Munteanu (rezervă)
Calificările în concursul feminin, ca și în cel masculin de altfel, durează 2 zile. În prima zi, alături de România vor intra în concurs alte două forțe mondială care aspiră la medalii, Marea Britanie (subdiviziunea 4, ora 18:30) și Rusia (subdiviziunea 5, ora 20:45). China și SUA vor debuta o zi mai târziu. În total, la start sunt calificate 24 de echipe naționale, iar cele care se vor clasa pe locurile 9-16 vor mai avea o șansă să ajungă în formulă completă la JO 2016 (5 sportive) în urma unui turneu preolimpic în Brazilia. După respectivul concurs, primele patru echipe clasate se califică pentru Rio.
Simone Biles, față în față cu istoria
După ce a câștigat titlul mondial absolut la Anvers (2013) și Nanning (2014), Simone Biles este favorită să câștige și al treilea titlu mondial consecutiv la individual compus. O performanță pe care nu a reușit-o nimeni în istorie. O singură sportivă a mai obținut trei titluri mondiale absolute, Svetlana Khorkina (Rusia), dar nu „legate”. După medalia de aur cucerită la Lausanne în 1997, rusoaica nu și-a apărat titlul la Tianjin (1999), acesta fiind cucerit de românca Maria Olaru. Khorkina a câștigat ulteruior la Gent (2001) și Anaheim (2003). Cu excepția rusoaicei Aliya Mustafina (2010), începând din 2007 toate câștigătoarele titlurilor absolute au avut pașaport american. În istoria Campionatelor Mondiale, doar două românce au reușit să câștige aurul la individual compus, Aurelia Dobre (1987) și Maria Olaru (1999).
Cu Simone Biles în lot, SUA este mare favorită să câștige și titlul mondial pe echipe. De fapt, Statele Unite se prezintă la Glasgow cu un adevărat Dream Team. Pe lângă dubla campioană mondială, în lot au revenit Gabrielle Douglas, campioana olimpică en-titre la individual compus și cu echipa și Aly Raisman, campioană olimpică en-titre cu echipa și la sol.
Statele Unite sunt neînvinse în competiția feminină pe echipe din 2011. Rusia a câștigat ultimul titlu mondial în 2010, China în 2006, iar România în 2001. Ultima națiune care a „spart” dominația celor patru mari puteri ale gimmasstii feminine a fost Cehoslovacia, care a cucerit titlul la echipe în 1966!
De urmărit: Oksana Chusovitina
La 40 de ani, Oksana Chusovitina participă și la Campionatele Mondiale de la Glasgow. După cum susține și site-ul oficial al federației internaționale, reprezentanta Uzbekistan probează astfel că gimnastica nu este un sport doar pentru adolescente. De altfel, la competiția la care ar fi trebuit să revină în circuit și Cătălina Ponor (28 ani) sunt mai multe sportive trecute practic de vârsta adolescenței și care și-au refăcut întoarcerea în arenă. Pe lângă cele două americance de care am amintit mai devreme, ar fi de remarcat și întoarcerea rusoaicei Viktoria Komova, numărul 2 după Douglas la Londra 2012, în concursul olimpic de la individual compus.
Revenind la Chusovitina, sportiva a deburtat la un Mondial în 1991, la Indianapolis (!), iar de-a lungul timpului a concurat sub patru steaguri.
La masculin, România închide calificările
Dacă în concursul feminin, gimnastele din România deschid calificările, la masculin, băieții le închid! România cu Marian Drăgulescu în echipă va intra în concurs în ultima subdiviziune (8), luni de la ora 22:00 (ora României), alături de Taiwan, Italia și trei grupe mixte. Sistemul de calificare pentru Rio este identic cu cel de la feminin. Primele 8 echipe ajung direct la JO 2016, în timp ce locurile 9-16 mai au o șansă la turneul preolimpic.
- Pe cine se bazează România în concursul masculin
- Marian Drăgulescu, Marius Berbecar, Andrei Muntean, Cristian Bățagă, Andrei Ursache, Laurențiu Nistor, Andrei Groza (rezervă)
592 de gimnaști participă la Campionatele Mondiale de la Glasgow. 17 națiuni au număr maxim de participanți (14): Belgia, Brazilia, Canada, China, Spania, Franța, Marea Britanie, Germania, Grecia, Italia, Ungaria, Coreea de Sud, Japonia, Olanda, România, Rusia, SUA