Artistele sportului românesc, fetele de la gimnastică, și-au făcut joi debutul oficial la Campionatul European de la Sofia în calificările pentru finala pe echipe de sâmbătă, dar și pentru a accede pe tablourile de „8” în finalele pe aparate de duminică. Cu o echipă schimbată mult față de ediția precedentă, când România câștiga titlul cu Sandra Izbașa și Cătălina Ponor, reprezentativa țării noastre a reușit totuși să rămână printre pretendentele la medalia de aur. Cel puțin după rezultatele din calificări.
România a terminat concursul, desfășurat într-un sistem 5-3-3 (n.r. din cinci sportive, trei concurează și trei punctează), pe locul 2, după Marea Britanie și în fața Rusiei. Ierarhia finală a fost oarecum surprinzătoare, în condițiile în care Rusia era socotită mare favorită, având o echipă destul de experimentată, în frunte cu Aliya Mustafina. Numai că Rusia a ratat prin Spiridonova la sol, la ultimul aparat, astfel că a retrogradat de pe locul 1 până pe poziția a treia.
Octavian Bellu și Mariana Bitang a avut la dispoziție o gimnastă într-o dispoziție bună de concurs, Larisa Iordache, care a obținut note de calificare în toate cele patru finale pe aparate: 14.533 paralele, 15.166 bârnă, 15.000 sol și 14.450 sărituri. România ar fi putut câștiga și calificările, însă evoluția sigură a Larisei a alternat cu ezitările mai tinerelor sale coechipiere, Andreea Munteanu și Ștefania Stănilă. Emoțiile au fost mari. Prima a ratat la sol și bârnă, în timp ce Stănilă a avut un exercițiu ratat la paralele. Cele trei „ezitări” au costat România aproximativ două puncte în clasamentul final, în care Marea Britanie s-a impus cu un aproximativ un punct avans – 172.147 față de 171.130.
România, pe locul 5 după prima rotație
Diana Bulimar a primit 14.100 la paralele. Ea s-a calificat în finala de la sol cu a cincia notă, 14.366
Tricolorele au intrat în concurs la cel mai slab aparat al echipei, paralele, iar acest lucru s-a reflectat și în clasarea după prima rotație, locul 5. Ulterior, România a recuperat treaptă cu treaptă după fiecare rotație, fiind însă la peste trei puncte distanță față de Rusia. Până la ultimul aparat, când Marea Britanie a scăpat în învingătoare, iar principala rivală a României în gimnastică a ratat la sol. În finala pe echipe de sâmbătă, lucrurile încep însă de la zero, iar trupa lui Bellu și Bitang poate spera la păstrarea titlului continental. Alături de România, Marea Britanie și Rusia au mai acces în finala de „8” Italia, Germania, Elveția, Belgia și Spania.
În finalele pe aparate de duminică, contăm în fiecare probă. Larisa Iordache s-a calificat în toate cele patru finale, având și cele mai mari note, la sol și bârnă. De altfel, numărul unu din echipa țării noastre a câștigat titlul neoficial la individual compus, având cel mai bun total – 59.499. Alături de Larisa, România mai contează duminică pe Diana Bulimar, în finala de la sol
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER