Șeful FRG le răspunde dur oficialilor COSR, care-i trimiseseră luni o scrisoare acidă. „Nu am timp de această scrisoare! E cel mai ușor să blamezi sportivul. Și nu cred că e corect de data asta”
- Președintele Federației Române de Gimnastică, Adrian Stoica, a declarat, marți, că modalitatea Comitetul Olimpic și Sportiv Român de a trasa sarcini instituției pe care o conduce prin intermediul unei scrisori deschise nu este corectăm anunță Mediafax.
- Deși CM de gimnastică nu s-a încheiat, Comitetul Olimpici și Sportiv Român a reacționat ieri printr-un comunicat în care a prezentat o scrisoare cu solicitările forului condus de Alin Petrache: schimbări de antrenori, cererea unei poziții a șefului FRG, aducerea lui Nicolae Forminte.
„Momentul aducerii publice a unui asemenea tip de scrisoare nu este cel mai bine ales. A spune federației, a discuta cu federația, a transmite președintelui federației o scrisoare de acest gen este OK, nu mă deranjează și vreau să cred că e făcută cu bună intenție. Dar a o face publică (n.r. – scrisoarea) mi se pare deja prea mult. Gândim cu ochii deschiși și credem că orice fel de propunere făcută cu bună intenție și care e făcută cu intenția de a te așeza la o masă și de a discuta constructiv despre fiecare problemă poate să aducă un beneficiu. Dar a trasa sarcini, chiar și sugestive așa, nu e cel mai corect”, a spus Stoica, pentru Radio România Actualități.
Oficialul a adăugat că oricum Federația Română de Gimnastică își propusese să analizeze ratarea calificării directe la JO din Rio în urma rezultatelor slabe de la Campionatele Mondiale în cadrul unei ședințe. „Aș vrea să sper că au încurcat datele și s-au gândit după Campionatele Mondiale, pentru că acum nu am timp de această scrisoare. Am și discutat ca după ce se termină acest Campionat Mondial să ne adunăm și vedem exact de unde au venit aceste lucruri, pentru că e cel mai ușor să blamezi sportivul. Și nu cred că e corect de data asta”, a adăugat Stoica pentru postul de radio citat. În urma prestației de vineri dimineața, România a ratat finala pe echipe, dar și calificarea directă la Jocurile Olimpice de la Rio, întreceri de la care s-a întors mereu cu medalii acasă, începând cu Montreal 1976. Pentru competiția supremă s-au calificat de la Glasgow primele 8 echipe. Următoarele 8 națiuni din calificări (locurile 9-16) mai au totuși o șansă de a obține biletele pentru Rio, la un turneu preolimpic, ce va avea loc în 2016 (16-19 aprilie), chiar în Brazilia. De aici, se vor mai califica alte patru echipe, turneul olimpic urmând să înceapă cu 12 națiuni care vor prezenta o formulă completă, de câte 5 gimnaste. România s-a clasat pe locul 13 în calificări, așadar mai are o șansă să evite o altă contraperformanță istorică. În turneul preolimpic, gimnastele tricolore vor avea ca adversare Brazilia, Franța, Belgia, Germania, Australia, Coreea de Sud și Elveția.
REACȚIA COSR
Ca urmare a rezultatelor obținute până la acest moment de către lotul olimpic feminin de gimnastică la Campionatele Mondiale – competiție care punctează în procesul de calificare la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro 2016 și constatându-se o totală ignoranță față de recomandările COSR în legatură cu pregătirea olimpică, Alin Petrache a transmis o scrisoare deschisă președintelui Federației Române de Gimnastică, Adrian Stoica.
„Manifestându-ne public îngrijorarea, revenim, solicitându-vă implementarea unor măsuri concrete în scopul redresării parcursului sportiv rămas până la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro 2016, prima premisă a unei evoluții în perspectiva Jocurilor Olimpice Tokyo 2020”, se arată în document. COSR solicită o analiză a prestației antrenorilor și a celorlalți membri ai colectivului tehnic în procesul de pregătire și participare la Campionatul Mondial 2015, identificarea răspunderii fiecărui membru față de rezultatele obținute și comunicarea măsurilor pe care FRG înțelege să le aplice. Forul Olimpic recomandă cooptarea domnului Nicolae Forminte, al cărui palmares este de notorietate datorită rezultatelor de valoare obținute în competiții majore, precum și aportul adus la formarea unor sportivi de înaltă performanță ai României, în colectivul de antrenori ai lotului. Totodată, se propune cooptarea unui antrenor străin, expert in pregatirea pentru aparatul „paralele inegale”, aspect fata de care COSR isi reconfirma disponibilitatea sustinerii financiare a contractului.
De asemenea, prezentarea unei strategii concrete pe plan sportiv, medical si financiar si, in acest scop, identificarea nevoilor reale in ceea ce priveste includerea in colectivul tehnic a unor specialisti (psiholog, medic, preparator fizic, nutritionist etc.) este un alt punct transmis in scrisoare de catre Alin Petrache. In ultimul rand se cere si precizarea pozitiei antrenorilor Maria Bitang si Octavian Belu in programul de pregatire, calificare si participare la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro 2016.
Federatia Romana de Gimnastica are 10 zile pentru a raspunde la solicitarile COSR.