SPECIAL | „Asiana Peng s-a exprimat în mod repetat că dorește să se retragă, că nu-i mai place la Izvorani!”. Președintele FRG, Adrian Stoica, a răspuns acuzațiilor aduse în ProSport de Silvana Peng, mama gimnastei

ProSport v-a prezentat la finele anului trecut cazul Asianei Peng (15 ani / 33 de kilograme / 1,42 m) una dintre marile speranțe ale gimnasticii românești, o sportivă născută din mamă româncă și tată chinez.

O fată care a rămas în afara lotului olimpic de la Izvorani, unde fetele își cizelau tehnica pentru Jocurile Olimpice de la Rio. Mama Asianei, Silvana Peng, a declanșat o ofensivă totală la aflarea deciziei colectivului tehnic și a reclamat faptul că fiica sa a devenit victima unui sistem care nu-și respectă sportivii. Hotărârea oficialilor conduși de Octavian Bellu și Mariana Bitang presupunea faptul că gimnastele care nu au fost păstrate în echipa care are ca țintă calificarea la Jocurile Olimpice din Rio de Janeiro să se pregătească în continuare la Deva, sub îndrumarea unui team condus de reputatul Nicolae Forminte, unul dintre cei mai valoroși antrenori români. La data publicării materialului, contactat de ProSport, șeful FRG, Adrian Stoica, a declarat că „Asiana Peng nu a fost aruncată la o ladă de gunoi. Ci se va miza pe ea pentru Tokyo 2020”.

Pentru a oferi și un răspuns oficial, Adrian Stoica a redactat un răspuns oficial, care zilele trecute a ajuns la Silvana Peng. ProSport vă prezintă scrisoarea Silvanei Peng din luna decembrie, pentru a putea pune informațiile într-un tablou mai larg, dar și replica venită din partea celui mai important om din FRG. Stoica face și o dezvăluire. El susține că Asiana Peng și-ar fi exprimat intenția de a se retrage!

Scrisoare către președintele FRG. În atenția domnului Stoica Adrian

Subsemnata Peng Silvana Maria, mama sportivei de performanță aflată în lotul României, la Izvorani, Asiana Peng, prin prezenta vă aduc la cunoștință, vă rog să analizați și să luați măsurile optime ce se impun pentru revenirea gimnasticii românești în elită.

– rog explicații asupra modului de selecție al gimnastelor care merg mai departe spre Test Event Rio 2016, având totuși în vedere că numărul acestora nu depășește 16 sportive de performanță

Considerând că 27 decembrie 2012, dată la care Asiana a fost promovată în lotul național de gimnastică Izvorani și până azi 13 decembrie 2015, 3 ani, sunt suficienți pentru a analiza declinul și eșecul la care asistați și sperând că doriți și să și faceți ceva pentru România și acești copii (respectând munca lor de circa 10 ani), rog explicații?

Cum permite FRG ca un antrenor care dovedește incompetență prin rezultate 2012 -2015, Adela Popa, să fie și antrenor, și selecționer, și arbitru. Și e promovată în continuare în lotul României de gimnastică. Adela Popa privește gimnastele ca pe un instrument pentru creșterea valorii ei și interes personal, putând fi declarată campioana României în acest domeniu (super bine adaptată). Antrenează diferențiat, tratament și comportament diferențiat, selecționare diferențiată când are ocazia etc.

Vreau explicații clare din partea dumneavoastră, oameni care susțineți gimnastica feminină din România, cum Asiana Peng, cu ajutorul Adelei Popa și a echipei e nu poate servi țara și n-are loc în echipa selecționată pentru Rio.

Stau la dispoziție cu orice nelămurire amănunțită și sper în buna credință a dumneavoastră și tuturor decizionalilor susținători ai gimnasticii românești.

Vă mulțumesc. Cu stimă, Silvana Peng

13 decembrie 2015, București

Răspunsul lui Adrian Stoica pentru mama Asianei Peng

  • În cei trei ani de pregătire petrecuți la lotul de la Izvorani, Asiana Peng a beneficiat de cele mai bune condiții de viață, școală, antrenamente și pregătire medicală pe care Federația Română de Gimnastică le-a putut oferi tuturor componentelor lotului
  • Colectivul tehnic al lotului, condus de Octavian Bellu și Mariana Bitang, s-a ocupat de pregătirea sportivei în egală măsură în care s-a ocupat de toate gimnastele tinere, respectiv născute în anul 2000
  • Rata de progres a sportivelor nu poate fi, din păcate, egală din motive obiective; calități fizice, psiho-volitive, perioade de pauze și recuperare după accidente, dar și din motive subiective: gradul de implicare și interes în rezolvarea sarcinilor de antrenament.
  • Asiana Peng, o gimnastă care de altfel întrunește multe calități, nu a avut rata de progres scontată în mod special în ceea ce privește valoarea de dificultate a exercițiilor, dar și a execuțiilor acestora, situație în care, în acest moment, nu poate face obiectul selecționării ei în lotul care are ca sarcină principală calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio.
  • În ultima perioadă de pregătire, sportiva s-a exprimat în mod repetat și imperativ prin telefon către mama sa că dorește să se retragă, că nu-i mai place la lot la Izvorani, că dorește să plece acasă, acuzând-o pe mama sa că o forțează să continue
  • Toate acestea au determinat Federația, cu consultarea antrenorilor, să-i ofere posibilitatea de a continua pregătirea la Deva, într-un colectiv care are în componență și două medaliate europene, colectiv condus de antrenori care au adus medalii la Jocurile Olimpice din Beijing și la Campionate Mondiale și care conduc în acest moment lotul care se pregătește pentru Jocurile Olimpice din 2020. Menționez că lotul de la Deva are în componență sportive mai tinere cu un an sau mai puțin de un an ca Asiana Peng
  • Asiana Peng, ca și celelalte sportive de la Izvorani aflate în pregătire la Deva, în funcție de cât de mult se vor implica în pregătire la Deva, și în funcție de rezultatele individuale, au drumul deschis către echipa olimpică în cazul în care vor fi mai bune decât sportivele deja selecționate să continue pregătirea la București.

 

Publicat: 08 01. 2016, 15:02
Actualizat: 08 01. 2016, 15:44