Chiar la începutul acestui an, la vârful Ministerului Tineretului și Sportului a avut loc transferul de putere, în urma votului exprimat la alegerile parlamentare din decembrie 2016. Elisabeta Lipă și-a încheiat mandatul, noul ministru fiind Marius Alexandru Dunca. De asemenea, Narcisa Lecușanu a fost eliberată din funcția de secretar de stat, în locul fostei handbaliste urmând să fie nominalizată o altă persoană în aceste zile. Discuția cu Elisabeta Lipă, după un mandat de un an, o lună și 11 zile, pornește de la următoarea întrebare: „Mai are vreo șansă sportul românesc să se redreseze?”. De la Jocurile Olimpice de la Rio, unde s-a considerat că România a avut cea mai slabă participare din ultimii 50 de ani, au trecut aproape 5 luni și nu simțim că în sportul românesc s-a întâmplat ceva semnificativ.
„Sportul românesc trebuie reformat din temelii, nu mai poți cârpi și să ceri performanță. Nu poți să dai vina pe un om când lucrurile nu merg, având în vedere că tot sistemul nu mai dă rezultate. Inima mea este ruptă în două. O parte mă mulțumește, după o carieră în care am performat am ajuns și în această funcție de demnitar, este ceva extraordinar. Pe de altă parte mi-am dorit să am o oglindă clară de ansamblu a sportului românesc. La Cluburile Sportive Școlare, pepiniera sportului românesc, găsim profesori-antrenori care au normă întreagă cu clase formate din 20 de copii. Dintre aceștia, foarte puțini sunt pentru înalta performanță și nu toți participă la competiții. Apoi, sunt 48 de CSM-uri, cluburi ale Ministerului. În aceste cluburi am descoperit că avem antrenori cu sfert de normă, cu jumătate de normă. Dar ce este și mai dureros este că antrenorii și copiii din Cluburile Sportive Școlare îi regăsim și la CSM-uri. Mi-am propus un program de platformă digitală, Registrul Național al Sportivilor, pe care l-am definitivat și adoptat prin Institutul Național de Cercetare pentru Sport. La sfârșitul anului 2015 a existat un anuar în care au fost raportați sportivi de două ori, de fiecare structură sportivă în parte la care erau legitimați. Iar când i-am introdus în acest sistem, numărul lor a scăzut drastic. În acest moment mai avem 80.000 de sportivi în România, indiferent că vorbim de sporturi olimpice sau neolimpice. Asta e realitatea!”, ne-a dezvăluit Elisabeta Lipă, revenită în funcția de președinte la Federația Română de Canotaj.
În cei 80.000 de sportivi nu intră și legitimații de la fotba. În 2015 s-au raportat următoarele date:
Pentru ca sportul românesc să aibă o șansă să se redreseze, trebuie acordată o atenție sporită bazei, sectorului de copii și juniori, după cum a susținut ex-ministrul Tineretului și Sportului. „Asta a fost și viziunea mea, să stimulez baza piramidei”. În acest sens, un obiectiv major a fost înființarea Centrelor Naționale pentru Pregătirea Sportivilor a Juniorilor Mici.
„Am elaborat și adoptat acest program care are ca scop susținerea federațiilor sportive naționale pentru pregătirea și participarea în competiții a juniorilor mici. Fiecare federație are dreptul să facă până patru centre regionale. Asta a fost gândirea mea, să creștem numărul de sportivi, pentru că loturile de seniori sunt subțiri ca pânza de păianjen. Sunt atât de subțiri loturile încât nu știu ce vom avea peste 4 ani la Tokyo”, a susținut Elisabeta Lipă, care a mai adăugat faptul că în urma unui control al MTS s-a constatat că proiectele Pierre de Coubertin și de Excelență nu au produs nimic.
Bugete Federații 2016
Bugetele cluburileor în 2016
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER