Partida de clasament pentru locurile 7-8 dintre HC Odorhei și Știința Bacău (scor 34-29), desfășurată sâmbătă seara, a pus punct final sezonului Ligii Naționale de handbal masculin. A fost o ediție de campionat încheiată cu succesul echipei Minaur și care a avut de toate, spectacol, suspans, intrigă, scandaluri, spectatori! Toate aceste aspecte au contribuit, probabil, la cel mai intens campionat din ultimii ani. Și probabil și cel mai frumos. ProSport vă prezintă 10 concluzii după acest sezon.
Al 5-lea event consecutiv
Ediția de campionat 2014-2015 a marcat revenirea în prim-plan a două echipe de tradiție, Minaur Baia Mare și Dinamo, formații care au marcat istoria handbalului românesc prin performanțele obținute atât pe plan intern, dar mai ales internațional. Cu jucători precum Eklemovic, Tatai și Malmagro în componență, Minaur a reușit în cele din urmă să câștige ambele trofee pe plan intern, Cupa României și Liga Națională. A fost pentru al 5-lea sezon consecutiv în care s-a făcut „eventul”. Din 2011 și până în 2014, HCM Constanța reușise să câștige tot! Pentru Baia Mare a fost un nou „event” după o pauză de 16 ani. Cu 3 titluri la activ, Minaur a devenit și a patra echipă din istoria handbalului masculin ca număr de trofee, după Steaua – 28, Dinamo – 12, HCM Constanța – 9. Până în acest sezon, Baia Mare era la egalitate cu Universitatea Craiova și Fibrex Piatra Neamț.
Minaur – Dinamo, duelul sezonului. Cele două formații s-au întâlnit de 7 ori!
Minaur Baia Mare – Dinamo București a fost, probabil, cel mai pasionant duel al sezonului, cele două formații fiind nevoite să se înfrunte în nu mai puțin de 7 partide! În timpul play-off-ului, majoritatea specialiștilor au fost de părere că această dispută este de fapt adevărata finală a sezonului. „Cine iese învingător, câștigă și campionatul”, s-a spus la vremea respectivă, situație care ulterior s-a și concretizat.
Minaur și Dinamo s-au întâlnit de două ori în sezonul regular, de două ori în sferturile de finală ale Cupei României și de trei ori în play-off. Trei din cele șapte meciuri s-au încheiat la egalitate, iar alta a fost decisă în ultima secundă (jocul secund din play-off). Minaur a contabilizat trei victorii, iar Dinamo, una!
7 lideri în timpul sezonului regular, podium complet schimbat la final
Iubitorii de handbal au asistat, probabil, la cel mai echilibrat sezon intern din acest secol. În timpul sezonului regulat, la conducerea Ligii Naționale s-au perindat nu mai puțin de 7 lideri (!): HC Odorhei, Știința Bacău, Dunărea Călărași, Minaur Baia Mare, Dinamo București, CSM București, HCM Constanța. Aceste formații plus Potaissa Turda s-au și calificat în play-off. Echilibrul campionatului a fost evidențiat și de disputa din play-off dintre HC Odorhei și Potaissa Turda. Echipa clasată pe locul 8 la sfârșitul celor 26 de etape a reușit să elimină în sferturi gruparea care s-a clasat pe primul loc. De asemenea, CSM București, clasată pe locul 5, a câștigat un meci în deplasare cu HCM Constanța în play-off, motiv pentru care a și mers mai departe.
Podiumul a fost complet nou față de ediția anterioară, Minaur, CSM București, Dinamo față de HCM Constanța, Potaissa Turda, Știința Bacău.
HC Odorhei, sezon salvat cu trofeul în Challenge Cup
Din punct de vedere al competiției interne, HC Odorhei este marea pierzătoare a acestui sezon. Clasată pe locul 1 la sfârșitul sezonului regular și calificată în semifinalele Cupei României, formația harghiteană a pierdut tot pe sfârșit de sezon, deși a părut în timpul competițiilor ca fiind una din cele mai solide grupări. Trupa lui Vlad Caba a plătit tribut programului infernal pe care l-a avut pe finalul sezonului, în care a fost angrenată și în Challenge Cup. HC Odorhei a terminat pe locul 7, iar sezonul a fost salvat în cele din urmă tocmai prin prestația din Challenge Cup, competiție pe care a câștigat-o în urmă cu o săptămână.
Dunărea Călărași a bătut toți „granzii”
Dunărea Călărași poate fi socotită revelația Ligii Naționale, având în vedere că din postura nou-promovată a terminat pe locul 5! Tot parcursul acestei echipe s-a schimbat cu puțin timp înaintea startului de sezon, când la echipă a fost adus antrenor Aihan Omer, încă tehnicianul cu cele mai multe titluri la activ dintre cei care profesează în această perioadă în Liga Națională. Dunărea Călărași este singura formație care a obținut cel puțin o victorie cu toate celelalte șapte formații calificate în play-off!
Dinamo a câștigat bătălia într-un clasament neoficial cu cei „mari”
Vreo 5-6 formații s-au gândit măcar pentru o clipă că ar putea câștiga Liga Națională în sezonul 2014-2015: HCM Constanța, Știința Bacău, Minaur, Dinamo, HC Odorhei, CSM București. Prima care a capotat a fost Știința Bacău, celelalte 5 formații reușind să ducă lupta în clasamentul pe puncte până la final. Într-un clasament al primelor 5 formații la sfârșitul sezonului regular, Dinamo ar fi ieșit în frunte cu 16 puncte, urmată de Minaur – 11 puncte, Constanța, Odorhei și CSM București – câte 10 puncte. Formația din Ștefan cel Mare a fost trasă în jos practic de rezultatele cu echipe considerate din valul doi, înfrângerile înregistarte pe teren propriu cu Dunărea Călărași și Steaua fiind decisive.
Aviz pentru CSM București, Tg. Jiu, Odorhei, Dinamo: pot solicita wild-card pentru Liga Campionilor!
În sezonul 2015-2016, România va avea 5 reprezentante în cupele europene, după ce HC Odorhei a câștigat Challenge Cup. Astăzi, distribuția locurilor este următoarea: Minaur – Liga Campionilor; CSM București, Energia Tg. Jiu – Cupa EHF; Dinamo, HC Odorhei – Challenge Cup. Conform regulilor EHF, orice formație calificată în cupele europene poate solicita wild-card pentru Liga Campionilor, iar în funcție de numărul de formații înscrise acesta va fi soluționat favorabil ori ba! Pentru wild-card sunt luate în considerare criterii precum buget, sală, suporteri, expunere în mass-media.
CSU Suceava și Steaua, jocuri pierdute la masa verde
Două jocuri au fost decise în campionat la „masa verde”, CSU Suceava – Dinamo (gazdele nu au avut ambulanță la meci) și Steaua – Energia Tg. Jiu (gazdele nu au plătit o amendă de 500 de lei). Cele două formații care au pierdut cu 10-0 s-au și luptat pentru evitarea retrogradării în Divizia A. În cele din urmă, CSU Suceava va evolua din toamnă în liga secundă.
Sezon pasionant, dar și cu multe scandaluri
Întrecerile interne au fost pline de suspans, dar și numărul de scandaluri au crescut exponențial. Câteva au ținut însă capul de afiș. ProSport vă prezintă cele mai „dezbătute” cazuri:
Majoritatea antrenorilor au rezistat în funcții
Clasamentul final al Ligii Naționale de handbal masculin a fost următorul: 1. Minaur, 2. CSM București, 3. Dinamo, 4. Potaissa Turda, 5. Dunărea Călărași, 6. HCM Constanța, 7. HC Odorhei, 8. Știința Bacău, 9. Poli Timișoara, 10. HC Vaslui, 11. Energia Tg. Jiu, 12. Steaua, 13. CSU Suceava
De apreciat, nu mai puțin de 11 antrenori care au început sezonul l-au și terminat pe banca tehnică. Schimbări s-au produs doar la Dinamo și Poli Timișoara.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER